Ny bog: Bruce Springsteen skubbede til Berlinmuren

300.000 østtyskere maste sig ind for at høre Bruce Springsteen spille for 25 år siden, og koncerten gav dem smag for frihed.

I dag er det 25 år siden, at Bruce Springsteen under en koncert for 300.000 østtyskere - på gebrokken tysk - opfordrede til at rive Berlinmuren ned. (Foto: Reinhard Kaufhold © Scanpix)

For præcis 25 år siden spillede den amerikanske rockstjerne Bruce Springsteen en af de måske vigtigste rockkoncerter i historien. Den foregik i Østberlin og var indirekte medvirkende til, at Muren faldt, hævder forfatteren til ny bog.

300.000 østtyskere hørte på musikken og bevidnede at Bruce Springsteen midtvejs i koncerten udfordrede det kommunistiske regime.

Rockkoncerten ville have været fuldstændig utænkeligt få år forinden, men 19. juli 1988 har det kommunistiske partis ungdomsorganisation Freie Deutsche Jugend inviteret Bossen til at spille, for at dæmme op for de unges higen efter frihed og vestlig kultur.

Ændrede stemningen

Men koncerten fik den stik modsatte effekt, skriver Erik Kirschbaum, der er Tysklandskorrespondent for nyhedsbureauet Reuters, i sin nye bog "Rocking the Wall".

- Koncerten begejstrede de unge østtyskere, viste dem, at de kunne kunne have alle tiders oplevelse og gav dem en smag af frihed, de ikke havde haft før. Og den ændrede stemningen. Mange jeg har talt med fortæller, at koncerten ændrede sindsstemningen i Østtyskland, siger han, til DR Nyheder.

Erik Kirschbaum har blandt andre interviewet omkring 60 øjenvidner i bogen, og de får gåsehud ved tanken om den varme sommeraften i 1988, hvor plænen i Weissensee i Østberlin, få kilometer fra Berlinmuren, var fyldt til bristepunktet, mens Bruce Springsteen krængende sin sjæl ud og spillede i fire stive timer.

Glædelig, dejlig og befriende stemning

Et af øjenvidnerne, Cornelia Günther, arbejdede som tolk for DDR-styret og var derfor både backstage og foran scenen ved koncerten.

Cornelia Günther med den t-shirt, hun fik af Bruce Sprinsgteen, fordi hun tolkede for ham. (© DR)

- Der var en ophedet, forventningsfuld stemning, men på trods af de mange mennesker gik det ikke skævt, der var ingen slagsmål eller slemme scener, der var en virkelig glædelig, dejlig og befriende stemning, husker hun.

160.000 billetter er sat til salg, men dobbelt så mange strømmede til, og de overvældede arrangører ender med at lade alle komme ind.

Oplevede noget symbolsk

For mange af øjenvidnerne i bogen står netop dét øjeblik, hvor afspærringerne bliver fjernet, som noget dybt symbolsk, fordi de oplevede, at myndighederne intet kunne stille op mod den kæmpe forsamling.

- Der havde aldrig før været samlet så mange mennesker af egen fri vilje. 120.000 stormede portene, hvilket var fuldstændig utænkeligt, men de slap af sted med det, fortæller Erik Kirschbaum.

Og så gør Bruce Springsteen, halvvejs inde i koncerten, noget fuldstændigt utænkeligt. På gebrokkent tysk holdt han en kort tale læst op fra en papirlap:

Håber alle mure rives ned

- Jeg er ikke for eller imod nogen regering. Jeg er kommet for at spille rock n' roll for jer - i håbet om, at alle mure en dag vil blive revet ned.

Cornelia Günther husker, hvordan hendes hjerte et øjeblik holdt op med at slå.

- Jeg blev så overrasket og tænkte: Oh my God, forhåbentlig går det her godt! Bifaldet var enormt. Men det stod hurtigt klart for mig: Ingen kan stille noget op mod 300.000 mennesker, der skriger hurra - ingen kan stoppe koncerten nu.

For at understrege sin pointe spiller Bruce Springsteen derefter en coverversion af Bob Dylans sang "Chimes of Freedom".

Deltager i demonstrationer

Selvfølgelig er det ikke Bruce Springsteens tale, der får Berlinmuren til at falde 16 måneder senere. Men rockkoncerten er med til at skubbe til den, mener journalist og forfatter Erik Kirschbaum.

Cornelia Günther med den t-shirt, hun fik af Bruce Sprinsgteen, fordi hun tolkede for ham. (© DR)

Koncerten får Cornelia Günther til at deltage i demonstrationerne for mere frihed, og hun er med året efter, hvor en halv million samles i Østberlin få dage før grænseovergangen til Vestberlin åbnes og diktaturets tid er forbi.

- Koncerten var helt sikkert med til at give os mere mod til at gå på gaden og kræve mere frihed. Vi oplevede, at man kan opnå noget som gruppe og man kan udfordre regimet. Ved Springsteen-koncerten kunne vi klappe ad hans tale uden at politiet kom, siger hun.

Facebook
Twitter