På med hørebøfferne: Her er fem radiofortællinger du ikke vil undvære

Fra true crime i Baltimore til kuffertdrama i Øsrum Kloster. Her er en håndfuld podcasts, du muligvis ikke vidste, du burde høre.

Illustration er fra Podcast-serien 'Kvinden med den tunge kuffert', som Third Ear har lavet i samarbejde med Politiken. (Foto: Illustrationer: Claudia Bille Stræde)

Kan du huske, da en hel studentervogn og alle eleverne i den forsvandt en sommerdag i 1985?

Hvis det ikke ringer nogen klokker, giver det god mening, for der var hverken en forsvunden studentervogn eller forsvundne studenter det år.

Ikke desto er den fiktive begivenhed omdrejningspunktet for DR’s nye podcastserie 'Eqionox 1985', som har premiere i dag.

Serien er 100 procent fiktion, men er en stilmæssig dokumentarisk undersøgelse af, hvad der skete i årerne efter studentervognen forsvandt.

’Eqionox 1985’ er fortalt og skrevet af filminstruktøren Tea Lindeburg og hun har hentet inspiration fra en række forskellige fortællinger på både radio og i bøger.

I de fem anbefalinger herunder opridser Tea Lindeburg nogle de største inspirationskilder til serien, som hun har hentet fra podcast-universet.

Strangers

(Foto: Fra KCRW's hjemmeside)

Jeg elsker 'Strangers'. Lea Thau er vært og hovedkraften bag denne podcastserie, der føles at være en særlig indbudt gæst i andre menneskers liv. “Fremmede” fortæller helt råt om så ekstreme situationer som hvordan man kan elske sin søn, når han har dræbt ens mand, hvordan man kommer igennem incest, hvordan man finder glæde i livet når døden banker på og hvordan man overlever at blive forladt i 8. Måned.

Lea Thau guider os igennem alle disse skæbner uden at dømme, snage eller ynke nogen, tværtimod ved at inddrage sig selv i en sådan hudløs grad at ingen føler sig udnyttet for den der giver mest er hende selv.

'Strangers' kan høres her.

Lore

(Foto: Fra lorepodcast.com)

En stemme. Lidt musik. Historiske uhyggelige facts. Mere skal der ikke til. “Lore” er som at sidde ved et ildsted og høre folkeeventyr bortset fra alle disse historier er sande. Aaron Manhke tager os på en rejse gennem menneskets mørkeste afkroge med ægte historiske fortællinger om vampyrer, heksebrændinger, uopklarede mord og spøgelser.

Han prøver ikke at skræmme, han prøver ikke at få dig til at føle, han fortæller det nærmest som var det et leksikon han læste op af. Og netop derfor kryber det helt ind under huden på en. Vil anbefale høretelefoner og koncentration for tempoet er højt, der skal følges med her!

Lore kan høres her.

Serial

Adnan Syed, der er hovedpersonen i den første sæson af podcast-serien Serial, ses her i retsbygningen i Baltimore. (Foto: SCANPIX)

Jeg kan jo ikke komme udenom Serial. Serien foregår i Baltimore i USA of er podcastens svar på en TV serie. Det er den første true crime podcast fortalt over flere afsnit, og og så endda om noget så hjerteskærende som en (måske) uskyldig mand, der nu har siddet i fængsel i næsten 20 år for et mord på en high school kæreste han (måske) ikke har gjort.

Vi dykker langt ind i sagen og man bliver som lytter dybt involveret og kastes frem og tilbage mellem løgne, beskyldninger og sympati. Hvem fortæller den sande historie? Det var første gang jeg har oplevet at sidde klar ved computeren den dag en ny episode blev uploadet. Så hvis du endnu ikke har hørt den serie, er det bare at komme igang!

'Serial' kan høres her

Limetown

'Limetown' er så vidt jeg ved den første podcast, der er ren fiktion, men fortalt i dokumentar formatet. Vi følger en journalist, Lia Haddock, der går igang med at opklare en gammel sag om en by, hvor en masse mennesker er forsvundet. Det er ikke en perfekt podcast, men jeg har stor respekt for eksperimentet og hvis du bliver hængende længe nok er der en spændende historie om idealister og grise og videnskabelige eksperimenter, der ligger bag det hele.

'Limetown' kan høres jer

Kvinden med den tunge kuffert

(Foto: Illustrationer: Claudia Bille Stræde)

En kvinde. En kuffert. Øsrum Kloster. Og et langt slimet spor af løgne og bedrag. Sådan er denne fortælling, hvor Krister Moltzen forfølger kvindens spor. Hun har til at starte med et stort forspring, men som afsnittene går bliver distancen mellem dem kortere og kortere samtidig med at løgnene bliver større og større. Hvem er denne svindler, der udgiver sig for at være alle andre end hende selv? Og vil Krister nogensinde nå hende og finde ud af sandheden om hende og indholdet af hendes tunge kuffert? Uden at spoile noget vil jeg sige at slutningen kunne ikke være skrevet bedre.

Kvinden med den tunge kuffert kan høres her

Første afsnit af ’Eqionox 1985’ kan høres her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter