Pas på billethajerne: Festivalbilletter sælges til overpriser

Billethajerne har netop nu kronede dage, efter at flere festivaler har meldt udsolgt. Forbrugerrådet og festivaler opfordrer til at passe på de uofficielle billetsteder.

På uofficielle billetsider kan man finde billetter til sommerens festivaler, der koster langt mere end den oprindelige pris. Og så risikerer man endda, at de er falske. (Foto: Rob Ball © Getty Images)

​En billet til Roskilde Festival for 3.400 kroner. En søndagsbillet til Northside til knap 3.000 kroner, og en billet til Smukfest for 4.300 kroner.

Hjemmesider som dba.dk, viagogo.dk og guloggratis.dk bugner med annoncer, hvor man kan købe billetter til sommerens udsolgte festivaler – og flere af dem til overpriser.

  • Annoncer fra Den Blå Avis.
  • Annoncer fra Viagogo.
  • Annonce fra Den Blå Avis.
  • Annonce fra Viagogo.
  • Annonce fra GulogGratis.dk
1 / 5

Normalt koster en billet til Roskilde nemlig 1.965 kroner, en endagsbillet til Nortside koster 895 kroner, og en billet til Smukfest 1.995 kroner.

Men videresalget er ikke noget, der begejstrer festivalerne, skriver Metroxpress.

En ærgerlig oplevelse med dyre falske billetter

- Vi har sat en billetpris, som vi synes er rimelig. Når nogle tager det produkt og sælger det videre til en overpris, så er det ulovligt, og der er ingen garanti for, at man kan komme ind, fordi billetten kan være en kopi, siger John Fogde, talsmand for Northside, til DR Kultur.

Han fortæller, at festivalen ikke kan gøre noget, hvis en sælger kopierer en såkaldt printselv-billet og sælger den videre til flere købere.

- Vi bliver nødt til at afvise dem, fordi de ikke har nogen gyldig billet, og det er både frustrerende over for os, men også for dem, fordi de havde regnet med at deltage i festivalen, fortæller han.

Northside har allerede fjernet opslag på deres facebookprofil, da enkelte har forsøgt at videresælge billetter der, men festivalen har ikke tid til at holde øje med for eksempel dba.dk, hvor der sælges festivalbilletter til overpris. Derfor opfordrer John Fogde folk til at lade være med at købe billetter, med mindre man stoler på sælger.

Altid en risiko

På Smukfest forsøger man at minimere billetsvindel ved at sende festivalarmbånd ud på forhånd med en indbygget chip. Armbåndet har et unikt serienummer og tilknyttes en såkaldt beeptify-konto med alle personlige oplysninger.

Talsmand for Smukfest, Poul Martin Bonde, fortæller, at man kan sikre sig mod misbrug, hvis armbåndet overdrages digitalt fra en beeptify-konto til en anden. Men folk skal stadig være opmærksomme, da der kan være en risiko.

- Folk kan risikere at stå med et armbånd, de ikke har tjekket på forhånd. Vi opfordrer folk til at være opmærksomme og til kun at købe armbånd, de ved, bliver overført på den rigtige måde via vores system, siger han til DR Kultur og fortæller, at ordningen har begrænset antallet af falske billetter.

Ifølge Poul Martin Bonde findes der kun et marked for falske billetter og billetter solgt til overpris, så længe folk benytter sig af det, og han opfordrer derfor folk til at holde sig væk fra de uofficielle billetsteder.

- Med det samme man går til uofficielle billetsteder, bevæger man sig på tynd is. Så snart der står en anden pris end den oprindelige, burde man straks være mistænksom over, hvad det er, man får. Og det er jo ulovligt at sælge billetter videre med fortjeneste, siger han.

Brug den sunde fornuft

Jacob Steenstrup, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk, anbefaler, at man melder det til de danske hjemmesider som eksempelvis Den Blå Avis, hvis man ser en annonce, hvor billetter bliver solgt til ulovlige overpriser.

Samtidig fortæller han, at man skal være meget opmærksom, hvis man vælger at købe billetter fra privatpersoner, fordi de kan være falske.

- Først og fremmest skal man bruge sin sunde fornuft. Kend for så vidt muligt sælgeren personligt, ellers få navn, adresse samt telefonnummer og mød sælger personligt. Jo flere informationer man har, des bedre, så man kan vende tilbage til sælger, hvis der opstår problemer, siger han til DR Kultur.

Sværere med udenlandske sider

Flere af de udbudte festivalbilletter, som DR Kultur har fundet, ligger på siden viagogo.dk. Det virker umiddelbart som om, siden er dansk, men Viagogo er beliggende i lande, hvor det er lovligt at videresælge billetter til overpris. Derfor mener Jacob Steenstrup, det er svært at stoppe det ulovlige salg helt.

- Generelt er Viagogo et sted, som forbrugerne skal være rigtig varsomme med at benytte, siger han og tilføjer, at der har været eksempler, der antyder, at nogle bevidst har solgt falske billetter via siden.

Ifølge Sofie Folden Lund, kommunikationschef hos Den Blå Avis, er brugerne selv ansvarlige for de handler, de indgår. Men får DBA besked om en mistænkelig annonce eller billetter til overpris, bliver annoncen fjernet.

DR dækker flere af sommerens festivaler på både nettet, i radio og på tv. Følg med allerede nu på dr.dk/northside.