Pernille Højmark: Cohen var min trøst efter min fars død

Leonard Cohen fik en funktion i skuespiller og sangerinde Pernille Højmarks liv, da hun som 13-årig mistede sin far.

Leonard Cohens musik har altid betydet meget for Pernille Højmark. Her fortolker hun Cohens sange på Aarhus Teater sammen med Jens Jørn Spottag. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

Da Pernille Højmark var 13 år, mistede hun sin far. At være teenager er i forvejen svært. Og at miste en af sine forældre lige i den periode, gør det ekstra svært.

Men når det var særligt svært og hun havde brug for trøst, lyttede hun til Leonard Cohen.

- Cohen trøstede mig. Han var som en gammel onkel for mig, fortæller Pernille Højmark i forbindelse med, at hun medvirker i Radiobiografen på P1 lørdag, dagen før manden med den gyldne stemme fylder 80 år.

Hendes mor var i forvejen et begejstret fan, og Pernille Højmark lærte sangene at kende, gennem sin mor.

- Jeg kan alle sange på hans to første albums udenad. Og flere af dem, kan jeg spille på guitar. For mig hænger det tæt sammen; teenageårene og Cohens ord og melodier, fortæller Pernille Højmark.

Melankoliker, men ikke sortsynet

Pernille Højmark fandt et sted at være med sin sorg over farens død, når hun lyttede til Cohens sange. De er måske nok melankolske, men sortsynede er de ikke, mener hun.

- Dybden i hans musik og tekster er ikke kun sørgelig, den er også storslået. Cohen favner mange mørke ting. Ikke fordi livet som sådan er mørkt og sort, men fordi dele af det er, siger Pernille Højmark.

Glad for stærke kvinder

Det var ikke kun som teenager, Pernille Højmark var glad for Cohen. Det er hun også som voksen.

- Han er sexet og han kan beskrive kvinder, som vi gerne vil beskrives. Han er glad for stærke kvinder og mærkværdige kvinder. Han hylder dem og er ikke bange for dem, siger hun.

For nogle år siden, så Pernille Højmark Cohen. Foran et hotel i København, og hun gik hen og hilste på ham, og fik sagt til ham, hvor meget han betyder for hende.

- Det gik meget hurtigt og jeg var helt teenageagtig og forfjamsket, men det var godt at få gjort.

Lørdag er Pernille Højmark på scenen i Radiobiografen i Øst for Paradis i Aarhus når det skal handle om Leonard Cohen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk