Peter Sommer ville skrive en simpel kærlighedssang – men endte med at give den en dyster tvilling

Sangskriveren endte med to versioner af samme sang, da DR bad ham skrive en klassisk kærlighedssang.

(© Per Bergmann)

Lyt til sangen, mens du læser:

0:00

Peter Sommer har altid været fascineret af de ukomplekse og ligefremme kærlighedssange.

Men kærlighed er i hans øjne ikke så enkel og ensidigt smuk, som den kan fremstå i en Beatles-sang.

- Jeg har jo altid skrevet kærlighedssange, jeg har bare ikke villet skrive de der rosenrøde kærlighedssange, siger Peter Sommer.

- Men dem, der handler om kærlighed og forholdet mellem jeg’et og hende, har næsten altid været omdrejningspunktet, forklarer han.

Elsker Dig For Evigt

Tidligere i år udfordrede DR Peter Sommer til at lave en kærlighedssang i forbindelse med podcast-serien 'Elsker Dig For Evigt', der skal munde ud i en koncert med en række spritnye melodier og en koncert i DR Koncerthuset den 14. februar.

Peter Sommer samlede handsken op, og i første afsnit af podcast-serien kan du høre, hvordan han arbejder sig frem til sangen 'Sand Kærlighedshistorie (Slutter Aldrig)'.

Det er ifølge Peter Sommer en mere ren kærlighedssang, end dem han har lavet tidligere.

- Den er storromantisk på sådan en 60’er 70’er-agtig måde, som jeg ikke synes, jeg har prøvet før, siger Peter Sommer og fortsætter:

- Jeg synes, at den har lidt den samme stemning som Dansevisen, og vil man kalde den en rendyrket kærlighedssang? spørger han retorisk og tilføjer, at Dansevisen for ham har en truende undertone, der gør lytteren i tvivl om, hvorvidt kærligheden i sangen er 100 procent.

(© Per Bergmann)

En sang blev til to

Men som man også kan høre i podcasten, så var vejen til det endelige nummer lang, og undervejs i processen troede Peter Sommer faktisk, at det skulle være en meget stille og jazzet kærlighedssang.

Så han gik derfor i studiet med duoen Bremer Mccoy. Men nummeret blev skrinlagt – for en stund i hvert fald. For da 'Sand Kærlighedshistorie (Slutter Aldrig)' var færdig, syntes Peter Sommer alligevel, at det var for ensidigt for ham.

Derfor gik han i studiet og indspillede den mere dystre version også, der kom til at hedde 'Slutter Aldrig'.

Melodien er den samme, men nummeret er indspillet med et andet band og er mere stille. Desuden er teksten ændret, så den står som en slags modstykke til den første sang.

Fx er der en linje i sangen, der hedder: "hun hader maskiner, hun ikke kan betjene", og det bliver i den stille version til: "hun elsker maskiner, hun godt kan betjene".

- Der er noget modsat og noget dobbelt i det, som jeg også synes, der er i kærligheden. Den er fantastisk, men den er også en udfordring, siger Peter Sommer.

Artiklen fortsætter under billedet.

(© Per Bergmann)

Sort, hvid og alle nuancerne

Der var flere årsager til, at Peter Sommer gav sin kærlighedssang en tvilling.

For det første er han som kunstner og person med sine egne ord en, der går rundt om tingene og ser både det sorte og det hvide og får nuancerne med.

For det andet, så arbejder han lige nu på en plade, der afspejler lige præcis den side af ham. Derfor mente han, at det ville passe perfekt ind på pladen med en sang i to forskellige versioner.

- Da jeg fandt ud af, at rammen for min nye plade skulle være det, så ville jeg sgu også prøve at lave den her sang med det omvendte fortegn, så vi får to forskellige stemninger. Den ene er sådan en 60’er-ting, og den anden er mere sådan en nutidig stille og rolig sang med plads og luft hele vejen igennem, forklarer Peter Sommer.

Bliver rørt af de simple sange

Peter Sommer selv erklærer sig mere disponeret for at tude over de mindre komplekse kærlighedssange som for eksempel Beatles' 'Love Me Do', eller Lars H.U.G.'s 'Elsker Dig For Evigt'.

Og hans følelser for den type rene kærlighedssange er vokset med årene, fordi de netop forstår at gøre den komplicerede kærlighed ukompliceret.

- Jeg synes altid, at det er sådan, at når det hele er sværest, så er det de der naive sange, man lige hører i radioen, der pludselig giver utrolig meget mening. Det har slået mig så mange gange gennem livet, hvad det er kærlighedssange kan, forklarer Peter Sommer og uddyber:

- De bliver billedet på, at man bare må prøve og bare må blive ved med at være naiv, selvom man har set tingene falde fra hinanden. Bare fordi man har prøvet det, får man jo ikke en lyst til at lytte til eller lave fuldstændig kulsorte eller desillusionerede sange, som kun beskriver, hvor svært det er.

- De banale sange kan skabe sprækker af lys som salig Leonard Cohen synger om, siger Peter Sommer med henvisning til Leonard Cohens 'Anthem'.

Sommer skrev sangene til kvinden i sit liv

Begge Peter Sommers kærlighedssange er skrevet til kvinden i hans liv, hustruen Marianne Sommer Verge Christensen.

For som han selv siger:

- Det ville være svært at have andre i tankerne, når man skriver sådan nogle sange.

(© Per Bergmann)

Men sangene handler lige så meget om deres fælles historie, som har strakt sig over mange år og ført dem både sammen og fra hinanden, før de fandt endeligt sammen og blev gift for et par år siden.

Peter Sommer føler sig på mere sikker grund i sit eget kærlighedsliv. Han er på det rene med, at præmissen for kærligheden er, at den nogle gange er smuk og andre gange kompliceret:

- Jeg er 43 år i talende og skrivende stund, og jeg begynder mere og mere at acceptere den præmis for kærligheden, så man ikke er ved at dø, når den er mindre stærk eller besværlig.

- Den er et skønt grundvilkår med alt, hvad den nu kommer med, og det er det, jeg håber, at jeg kan vise med de her to sange, siger han og fortæller, at man generelt kan se frem til flere lyse og naive sange på det Peter Sommer-album, der udkommer til foråret.