Pharfar: Børn gjorde mig flov over min egen sangtekst

Rapperen Søren 'Pharfar' Schou startede sin solokarriere med at skrive om kvinder og fester. Men så begyndte børnene at synge med.

At se børn og deres forældre stå til koncerterne og synge med på den frække tekst i 'Lad mig rulle dig' blev lidt en øjenåbner for Pharfar. Her med Ukulele-Hanne, der har lavet sin egen fortolkning af sangen. (Foto: diana bach © DR Nyheder)

Rapperen Pharfar har en fortid i den populære rapgruppe Bik Stok Røgsystem, som op igennem 00’erne havde stor succes med sange som ’Cigar’ og ’Arbejd, arbejd’, og som havde mange fans blandt børn og unge.

I 2013 gik han solo som Pharfar og debuterede med sangen ’Lad mig rulle dig’, der blev et kæmpe hit.

Teksten var rimelig fræk, for han havde nemlig besluttet sig for, at det skulle være slut med fans blandt de yngste.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte: Nu skal jeg lave noget, der er så frækt, at jeg i hvert fald ikke får børnefans, fortæller Søren ’Pharfar’ Schou til Kulturlørdag på P1.

Midlet til at undgå de helt unge fans var de frække tekster og musikvideoer med masser af letpåklædte kvinder og sprut.

Fortryder særligt to ord

Men man bestemmer som bekendt ikke selv, hvem der kan lide ens musik.

Pharfar fik igen mange fans blandt børn, og han begyndte at blive inviteret til flere ungdomsarrangementer og børnekoncerter, hvor børnene gladeligt sang med på den frække sang med ord som ’lang kusse’ og ’fisse-kigger-mænd’.

- Jeg ved, at der er rigtig mange børn, som elsker den her sang. Og så må jeg sige, at jeg fortryder de to ord i den, siger han.

At se børn og deres forældre stå til koncerterne og synge og klappe med på sangen blev lidt en øjenåbner for Pharfar, der besluttede sig for at ændre sit tekstunivers.

Rullet i honningkagehuset

Første skridt var at omfavne de mange glade børnefans igen og begynde at spille for dem. Det næste blev at stoppe med at bruge direkte frække ord i sangene.

- Børn er jo som udgangspunkt uskyldige og får ikke sådan lige det samme ud af et ord som bambus, som de voksne gør.

Så i stedet begyndte han at male uden om og skabe flere sproglige blomster i sine sange, så de både kan opfattes frækt og uskyldigt.

Alt sammen, så børn også kan lytte til og få noget ud af dem.

Honningkrukke, bambus og nuggi

Sætninger som 'tjek den effekt, du har på min bambus' eller 'Pharfar lægger brænde på dit lejrbål i nat', lyder bare mere uskyldige i børns ører, end de gør i voksnes.

Og Pharfar selv fik også meget ud af at skulle anstrenge sig mere med teksterne.

- Jeg lærte engang af min dansklærer, at man ikke skal bande, når man skriver en stil, for så forringer man kvaliteten. Så siden dengang er jeg blevet mindre eksplicit og har flere lag i mine sange, så man skal tænke sig til mere.

Så direkte frække ord som kusse er blevet til ’honningkrukke’ og numse er blevet til ’nuggi’.

Rap tilsat ukulele

Pharfar opdagede også andre sider af sin sangtekst, da han en dag hørte en helt afdæmpet og melodisk version af ’Lad mig rulle dig’.

Det var sangerinden og musikeren, Ukulele-Hanne, som havde indspillet sangen kun akkompagneret af en ukulele.

- Jeg synes bare, det var en fin modsætning, at den begynder, og man hører ukulelen og kvindestemmen, og så forventer man en kærlighedssang. Og så lytter man efter, og så er det bare en fræk tekst, som hun begynder at synge. Det clash er fedt, siger han.

Ny, inspirerende tilgang til sangene

Den mere rolige version af sangen gjorde også, at tekstens sprog stod mere frem. Det fandt Pharfar særligt spændende.

- Man kender godt det der med, at man kører en bil, og musikken kører i baggrunden, uden at man tænker over den, fordi man forestiller sig, hvad det går ud på. Med den her version, er det sådan, bang!, du skal forholde dig til det, fordi der sker noget anderledes.

Pharfar føler, at han har fået en helt anderledes tilgang til sine sange foræret af både børnene og Ukulele-Hanne. En tilgang, som er inspirerende, fordi den kan være med til at flytte hans egen sangskrivning, så han tænker endnu mere over den.

Om den har gjort det kan du høre på Pharfars nye EP, Kawasaki, som udkom i slutningen af april.