Punkrockens gudmor fylder 70: Patti Smith kan stadig blive ramt af sceneskræk

Patti Smith kan se tilbage på et langt liv med kunsten og musikken. For nylig gik hun i stå midt i en optræden foran snurrende kameraer og den samlede kulturelle verdenselite. Men også det er en del af livet, skriver hun i et essay.

Patti Smith har optrådt flere gange på Roskilde Festival. Her ses hun med sin musiske partner Lenny Kaye, tale til publikummet ved Orange Scene i 2010.

Salvador Dali har sammenlignet hende med en gotisk klovn.

Den homoseksuelle forfatter Allen Ginsberg lagde engang an på hende, fordi han troede, at hun var en ”meget smuk dreng”.

Siden har hun fået tilnavne som ’punkrockens gudmor’ og er blevet kaldt ’Rimbaud med en forstærker’ med henvisning til den franske digter Arthur Rimbaud, som hun elsker så højt.

Patti Smith på scenen i 1976. (Foto: Svend Aage Mortensen)

Hun er kendt for sit androgyne look; den drengede krop og det smalle ansigt indrammet af sort, viltert hår. Men mest af alt er Patti Smith kendt for sin musik og sine sangtekster.

I dag fylder hun 70 og kan se tilbage på et langt liv med kunsten og musikken. Håret er blevet jernfarvet og kroppen er måske knap så drenget som dengang i 1970’erne.

0:00

Fra 'college dropout' til punkrocker

Da Patricia Lee Smith var 20 år gammel, pakkede hun en taske, kyssede sine forældre og søskende farvel, og satte sig på en bus fra New Jersey til New York.

Det var sommeren 1967, og hun var droppet ud af college, utilfreds med hvad både skolen og livet i New Jersey havde at tilbyde.

Dengang var hendes ambition at give poesien nyt liv. Hun anså sig selv for at være digter, men hun syntes, at de digtoplæsninger, hun gik til, var dødkedelige.

Derfor begyndte hun at opføre sine digte med musik.

Glad for sin guitar. Patti Smith på toget fra Manchester til London i 1978. (Foto: Denis O'Regan © 2011 Denis O'Regan)

Før hun vidste af det, var hun blevet indbegrebet af rock’n roll og en af de definerende skikkelser på den amerikanske punkscene.

Hendes debutalbum ’Horses’ fra 1975 placerede hende som en af nøglefigurerne i punkbevægelsen og regnes blandt et af de bedste albums i musikhistorien.

På det ikoniske cover står Patti Smith lænet op ad en væg iført hvid skorte og seler og med jakken nonchalant kastet over skulderen.

Formet af et kunstnerisk kald

I hendes unge dage, da hun boede på det legendariske Chelsea Hotel i New York, var hun omgivet af kunstnere som Andy Warhol, Janis Joplin, Allen Ginsberg, Jimi Hendrix, Lou Reed og Bob Dylan.

Patti Smith og Lou Reed (1942-2013) fotograferet i New York, 1976. (Foto: Richard E. Aaron)

Det var også her, hun i en årrække boede med sin nære ven og erklærede soulmate, fotografen Robert Mapplethorpe – manden der ifølge Smith selv forandrede hendes liv.

De mødtes, da de var 20, og blev hurtigt hinandens nærmeste fortrolige.

- Robert var født til at være kunstner. Jeg var et ungt menneske, der altid havde villet være kunstner eller forfatter, men jeg havde ikke den åbenlyse evne, han havde. Hans tro på mig ændrede virkelig mit liv. Den fik mig til at gå fra en tilstand som plaget ung student til at føle, at jeg havde en identitet - at jeg også havde et kald, har hun sagt.

Robert Mapplethorpe døde af aids i 1989. Kort forinden bad han sin gamle veninde om at skrive deres historie. Det blev til den poetiske erindringsbog 'Just Kids' fra 2010, som Smith modtog den amerikanske National Book Award for.

Følelsen af at have et kunstnerisk kald, som Mappelthorpe tilvejebragte, tog hun med sig videre i livet. Og det er den, hun bruger, når hun i dag optræder eller skaber sin kunst.

Patti Smith kysser Dalai Lama under sin koncert på Glastonbury Festival i England, juni 2015. (Foto: Dylan Martinez)

Hun har stået på scenen med Dalai Lama og sunget fødselsdagssang for ham under Glastonbury Festival i 2015. Hun har spillet hundredvis, måske tusindvis, af koncerter. Heriblandt en hyldest til Andy Warhol på det prominente Metropolitan Museum of Art i New York.

Hun anses for at være en af vores tids mest toneangivende kunstnere. Alligevel kan Patti Smith stadig blive nervøs, når hun skal optræde.

Nerver på inden nobelpriskoncert

Da hun vågnede den 10. december 2016, var det med en vis nervøsitet i kroppen. Senere på dagen skulle hun optræde ved en særlig ceremoni: Uddelingen af Nobelprisen i Litteratur.

Dette år gik prisen til Bob Dylan, og Patti Smith havde derfor til lejligheden valgt at synge sin version af Dylans ’A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ - en sang hun har elsket siden sine teenageår.

I ugerne op til ceremonien havde hun øvet sig som aldrig før. Hun ville være sikker på, at hun kunne hver eneste linje i sangen og kunne fremføre den til perfektion. Hun købte et nyt jakkesæt, trimmede sit lange hår. Og følte sig klar.

Patti Smith sang forkert, da hun skulle fremføre Bob Dylans 'A Hard Rain's A-Gonna Fall' under Nobelprisuddelingen i Stockholm den 10. december, 2016. (Foto: JONAS EKSTRÖMER © Scanpix)

Udenfor dalede sneen, og Patti Smith stod foran den svenske kongefamilie og resten salen, der var fuld af prominente, gallaklædte gæster fra hele verden. Hendes grå hår var delt på midten og faldt i små krusede hvirvler om ansigtet, der var lagt i alvorlige folder. Guitaristen spillede de indledende toner. Patti Smith stemmede i.

Og sang forkert.

Ramt af en overflod af følelser

- Kan vi starte den sekvens igen? Undskyld, jeg er så nervøs, sagde en ydmygt smilende Smith og blev mødt af klapsalver fra salen, før hun begyndte igen og sang nummeret til ende.

-De første akkorder af sangen begyndte, og jeg hørte mig selv synge. Det første vers var acceptabelt, en smule vaklende, men jeg var sikker på, at jeg ville falde til ro, skriver Patti Smith selv om hændelsen i The New Yorker.

Patti Smith har optrådt utallige gange siden billedet her blev taget under en koncert på Wembley Stadium i London i 1979. Alligevel blev hun så nervøs, at hun sang forkert ved nobelpriskoncerten i Stockholm, blot et par uger inden hendes 70 års fødselsdag. (Foto: Peter Still © 1979 Peter Still)

- Men i stedet blev jeg ramt af en overflod af følelser, der strømmede med sådan intensitet, at jeg ikke kunne komme udenom dem.

Ud af øjenkrogen kunne hun skimte tv-kameraets store mikrofonstang og alle de indflydelsesrige personer i salen.

- Uvant med et så overvældende tilfælde af nerver var jeg ikke i stand til at fortsætte, skriver Smith om, hvad der egentlig gik galt.

Et stik af ydmygelse

Da hun stod op næste morgen, sneede det igen. Under morgenmaden fik hun ros fra flere af Nobelprismodtagerne. De udviste forståelse for hendes anstrengelser, og resten af dagen hørte hun ikke andet end venlige ord.

- De fortalte mig, at jeg havde gjort det godt. Jeg ville ønske, at jeg havde gjort det bedre, sagde jeg. Nej, nej, svarede de, det ønsker ingen af os. For os var din optræden en metafor for vores egne anstrengelser, skriver Smith.

Patti Smith har oplevet større sorger end denne. Alligevel følte hun et stik af ydmygelse og fiasko, da hun satte sig ned efter sin optræden i Stockholm.

I anledning af sin 70 års fødselsdag giver Patti Smith koncert i fødebyen Chicago med sit band og sine voksne børn på scenen. (Foto: MIchael Nelson © Scanpix)

I anledning af sin fødselsdag går Patti Smith i aften atter på scenen – denne gang på Riviera Theatre i fødebyen Chicago. Her opfører hun ’Horses’ med sit band og sin søn og datter.

- Og alle de ting, jeg har set og oplevet og husker, vil jeg have med mig, og den anger, jeg følte så stærkt, vil smelte glædeligt sammen med alle andre øjeblikke. Halvfjerds år af øjeblikke, halvfjerds år som menneske.

Tillykke med de 70, Patti Smith.

Patti Smith

  • Amerikansk sangerinde og forfatter. Født 30. december 1946 i Chicago, Illinois. Flyttede til New York i 1967 og blev en del af kunstscenen på Lower Manhattan, hvor hun blandt andet boede på Chelsea Hotel med fotografen Robert Mapplethorpe.

  • Debuterede som digter i 1971 og udgav sit banebrydende debutalbum 'Horses' i 1975.

  • Blev i 1980 gift med Fred 'Sonic' Smith. Parret flyttede til Detroit og fik to børn. I en årrække tog Patti Smith en pause fra musikkarrieren. Da ægtemanden døde i 1994, vendte hun efter et par år tilbage på rockscenen med albummet 'Gone Again' og har siden udgivet flere albums.

  • Modtog i 2010 National Book Award for erindringsbogen 'Just Kids'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk