Radiovært: Guns N' Roses bliver aldrig skelsættende igen

Alt står og falder med Axl Rose og Slashs kemi på scenen, hvis deres første fælles koncert i årevis skal blive en succes, mener musikredaktør. Også radiovært og tidligere fan er skeptisk.

Slash og Axl Rose fra Guns n' Roses, der blev kaldt "Verdens farligste band", mødes efter mange års pause igen på scenen. (© Getty Images)

Axl Roses snerrende stemme og Slash’ insisterende guitarriff kan stadig give mange Guns N’ Roses-fans julelys i øjnene.

Samme nostalgiske blik dukkede med stor sikkerhed op, da mange i morges læste nyheden om, at bandet nu havde bekræftet, at dets to frontmænd i april optræder som Guns N’ Roses på den amerikanske festival Coachella.

Det er første gang i mange år, at de to herrer optræder sammen, og så har de tilmed taget bandets gamle bassist Duff McKagan med.

Dermed er hele tre af de oprindelige medlemmer atter samlet på en scene.

Pas på med de vilde drømme

Men bandets gamle fans skal passe på med at drømme for optimistisk om det band, de forelskede sig i engang.

Sådan lyder i hvert fald vurderingen fra Berlingskes musikredaktør Michael Charles Gaunt og P6 Beat-vært Carsten Holm, der selv har været kæmpe fan af gruppen.

- Hvis det virkelig stadig swinger mellem Slash og Axl, så kan det rent faktisk godt være, man ser et band, der kunne være på vej tilbage. Men deres indflydelse på rockscenen i dag er væk, siger Carsten Holm.

Han tror ikke på, at bandet – som han selv havde masser af plakater og t-shirts med som teenager – kan hoppe tilbage på rocktoget og vise vejen for andre bands her i 2016.

- Men der er alligevel en del af mig, der gerne vil opleve dem på Coachella for at se, hvordan de mon klarer den, siger radiovært Carsten Holm.

Axl Rose i de succesfulde, gamle dage i start 90'erne, hvor han ofte iførte sig cykelshorts og bandana på scenen. (Foto: KMazur © Getty Images)

En ny zeitgeist-plade bliver det næppe til

Heller ikke Berlingskes musikredaktør, Michael Charles Gaunt, tror på en magisk genforening af Axl Rose og Slash.

For bandet har kun glimtvis leveret heavy-guf for ørerne, siden gruppen udgav den succesfulde debutplade ’Appetite for Destruction’.

End ikke de to synkrone plader ’Use Your Illusion I’ og ’Use Your Illusion II’, der ellers indeholder megahit som ‘November Rain’, ’Don’t Cry’ og ’You Could Be Mine’, havde samme effekt på sine omgivelser i 1991.

- Jeg har svært ved at se, at de finder sammen om at lave et nyt album, der ligesom ’Appetite for Destruction’ bliver en zeitgeist-plade for ungdommen og som sælger i millionklassen. Det løb er kørt, når man er en afdanket rockstjerne i 50’erne, siger Michael Charles Gaunt.

Det kendte hold Duff McKagan, Izzy Stradlin, Axl Rose, Slash og Steven Adler samlet under en fotografering i 1985 i Los Angeles. (Foto: Marc S Canter © Getty Images)

Lige så skelsættende som Nirvana

Okay, så et magisk album leverer de falmede, legendariske rockstjerner måske nok ikke igen.

Til gengæld vil ’Appetite for Destruction’ for altid være et godt bevis på, at Guns N’ Roses var toppen af rocken engang, ifølge Berlingskes musikredaktør:

- ’Appetite for Destruction’ er en klassiker. Den har den helt rigtige energi og de rigtige hooks, og den holder stadig. Der var også gode ting på ’Use Your Illusion I’ og ’II’, men allerede der løb det af med Axl Roses storhedsvanvid, siger han.

Selvom Carsten Holm begejstret havde siddet og tegnet bandets ikoniske logo i sine skolehæfter, måtte han hurtigt erkende, at Guns N’ Roses-ballonen tabte pusten.

- Dengang var de lige så skelsættende, som Nirvana blev det nogle år efter. Guns N’ Roses formåede bare ikke at føre det videre ind i 90’erne. Heller ikke med deres ’Use Your Illusion I’ og ’II’, siger Carsten Holm.

Spaghetti-episode hjalp ikke på karrieren

Netop ’Use Your Illusion I’ og ’II’ - der i øvrigt udkom samme dag - blev startskuddet til en nedtur for bandet.

I 1993 udkom albummet ’The Spaghetti Incident?’, hvor man kunne høre bandet spille deres egne versioner af andres rock og punksange. Derefter blev der stille. I mange år.

Først i 2008 udgav Axl Rose - med sit nye Guns N’ Roses-hold uden Slash eller andre af de oprindelige medlemmer – albummet ’Chinese Democracy’ med et skuffende pladesalg.

Værket havde været undervejs siden 1997, men gang på gang blev udgivelsen udskudt af Axl Rose, der ikke var tilfreds.

Axl Rose i et energisk øjeblik under en Guns N' Roses-koncert i Las Vegas i 2014. (Foto: Ethan Miller © 2014 Getty Images)

Dansk publikum ventede en time på Axl Rose

Inden udgivelsen optrådte Axl Rose og bandet i 2006 på Roskilde Festival – dog uden at imponere anmelderne eller ret mange af de fremmødte fans.

Det blev da heller ikke bedre af, at publikum måtte vente en hel time på, at sangeren trådte ind på Orange Scene.

Den koncert så både Carsten Holm og Michael Charles Gaunt det meste af – begge uden at blive blæst væk af den langhårede rocksanger og hans nye slæng.

Mere heldig har Slash til gengæld været med sine andre bands.

Musikredaktøren har da også oplevet Slash spille i Danmark, og selvom det var ”god guitar”, så manglede der nu engang noget: Axl Rose.

For de to hver for sig kan ikke hamle op med kombinationen af begge, mener Michael Charles Gaunt, der dog ikke tror, at fortidens magi kan genskabes med Guns N’ Roses kommende Coachella-koncert.

- Kombinationen af Axl og Slash, som de tog sig ud i 80’erne, kommer man ikke til at se igen.

Vil man opleve Guns N’ Roses, når de er – eller var – bedst, er det derimod mere sikkert at støve de gamle cd’er eller vinyler af. eller se en klassisk musikvideo som denne fra debutpladen:

Facebook
Twitter