Rapper er blevet for gammel til at spille smart: Jeg skal ikke være ham drengerøven, der aldrig blev voksen

38-årige L.O.C. har taget sin karriere op til revision, og vil ikke længere spille rollen som evigt ung drengerøv.

(Foto: pressefoto)

Store champagneflasker, dyre biler og letpåklædte babes. Det er nok det kulørte billede, der popper op på nethinden hos mange, når vi forestiller os tilværelsen som rapstjerner. Men hvad gør man, når alderen kun går én vej, og man er blevet lidt for gammel til bling, lir og dyre damer?

Med 38 år på bagen og mere end to årtier i den danske musikbranche på CVet, er rapperen Liam O’Connor, bedre kendt som L.O.C., efterhånden et gammelt bekendtskab. Og i takt med at både han og hans publikum er blevet ældre, har den garvede rapper måtte tage sin musik op til revision.

- Musikbranchen har meget fokus på de nye talenter, og har alle dage været lidt aldersforskrækket. Sådan var det også, da jeg var ung og nød godt af det, griner L.O.C., da vi møder ham fredag eftermiddag inden en livekoncert i programmet ’Moyo Live’ på P3.

- Når man når en vis alder, må man som ’gammel’ i branchen tage et valg om, hvorvidt man vil være ung med de unge eller dyrker det, man har bygget op gennem årene.

Skal ikke være ung med de unge

L.O.C. har valgt det sidste.

- Jeg ville føle, at jeg solgte ud, hvis jeg skulle stå dér og prøve at virke ung. Jeg tror mere på at dyrke dem, der også har dyrket mig og min musik gennem årene, i stedet for at prøve at appellere til de unge.

Selv giver han ikke meget for den aldersfiksering og evigt unge drengerøvsattitude, som til tider præger rapmiljøet.

- Mange rappere går meget op i aldrig at blive voksne, og det stritter lidt på mig, når folk taler om det. Jeg er 38 år, og jeg skal sgu ikke prøve at være ung med de unge. Man ville jo heller ikke bifalde en 28-årig, der opførte sig som en på 15, vel?

Selfies og drengerøve

Selvom 38 år på papiret ikke lyder som nogen alder, kan den danske rapstjerne til tider godt føle sig gammel af sind. Han gider nemlig ikke dyrke det selfie-ræs, som mange andre unge stjerner har gang i på de sociale medier.

- Da min far var på min alder, havde han en dreng på tretten år. Skulle min far så have smidt selfies og alt muligt lort op på nettet? Det er ikke sådan, jeg tænker, at man opfører sig, som en voksen mand. Så på den måde er jeg sgu nok lidt gammeldags, siger han.

Sidste år fik Liam O’Connor og hans kone, skuespillerinden Christiane Schaumburg-Müller, en søn, og selvom familielivet nok ikke harmonerer med forestillingen om et rapstjerne-liv i overhalingsbanen, passer det den 38-årige rapper helt fint.

- Jeg vil langt hellere minde om min far i den alder her, end være ham drengerøven, der aldrig rigtig blev voksen.

Man skal også spille 'det gamle lort'

Siden debuten i 1995 er det blevet til intet mindre end 10 studie albums foruden en stribe af EPer, opsamlingsalbummer og mixtapes. Og selvom de gamle sange efterhånden har fået en del omgange i den musikalske manege, så er det fortsat vigtigt for O’Connor at gøre de gamle hits ære.

- Når jeg står og og spiller en sang, der er 15 år gammel, så kan jeg sagtens stå og tænkte ”Åh nej, nu kommer den gamle lortesang igen". Men man skal også tage det alvorligt, at der står nogen i publikum, for hvem den sang har en særlig betydning, og så fortjener de også, at man spiller den ordentligt.

Gennem sin lange karriere har L.O.C. oplevet masser af succes og anerkendelse fra både fans og anmeldere, og er den dag i dag fortsat en yderst populær herre.

Men i en branche der hver uge skyder et nyt og spændende stjernefrø ud i æteren, har den danske rapper alligevel måtte anerkende, at mængden af opmærksomhed og omtale ikke er den samme som tidligere.

- Det er ikke noget, jeg har siddet og hulket over derhjemme, men det er klart, at når man er et ’gammelt’ og etableret navn som mig, så daler opmærksomheden omkring én og det man laver. Det må man jo bare acceptere og forholde sig til.

Vigtigt at holde det ægte

Efter mere end to årtier som rapper og musiker har L.O.C. ikke overraskende nogle lidt andre prioriteter i dag, end han havde i sine unge dage.

- Når man første gang bliver eksponeret for det hele, så tror man jo, at man er Guds gave til verden, men med tiden finder man ud af, at det ikke er dig og dit ego, det handler om, men musikken.

Gennem en karriere fuld af succes, roser og prisregn, har den dansk-irske rapper altid haft fokus på, at hans musik og tekster var noget, han selv kunne stå finde for. Det er vigtigt at 'holde det ægte’.

- For nogen betyder ’at holde det ægte’, at holde det gangsta og gade, men for mig handler det om, at holde det sandfærdigt.

- Jeg skal ikke lyve mig hårdere, end jeg er, eller gøre mig dummere, end jeg er. Jeg skal være mig. Og så må musikken følge med den udvikling, som mit liv tager, slutter han.

Fredag gæstede L.O.C. programmet ’Moyo Live’ på P3, hvor han optrådte live med en række af sine største hits. Du kan høre hele programmet ved at trykke på linket herunder.

Facebook
Twitter