Raske Penge i clinch med misbrugsekspert: Sanger vil gøre det lovligt at købe stoffer

I singlen 'Narko' synger Raske Penge om fordelene ved lovligt at kunne købe rusmidler. Ekspert er helt uenig.

I morgen udkommer Raske Penges nye single med den kontroversielle titel 'Narko'. (Foto: Malte Kristiansen © Malte Kristiansen)

Når Raske Penge i morgen udgiver sin nye single 'Narko', er det ikke kun med håbet om at få folk til at lytte til hans musik.

Med omkvædet: 'Kom sæt det fri - de kalder det narko' håber han, at sangen kan være med til at opnå et kontrolleret, men lovligt salg i Danmark og dermed stoppe krigen om stofferne, der i dag koster liv og fængselsdomme i forsøget på at kontrollere dem.

- Jeg vil gerne opfordre til, at man frit kan vælge, hvilke rusmidler man forsøger sig med. Livet skal leves, maden skal smages, musikken skal høres og stoffer skal prøves - hvis det er det, man har lyst til, siger han.

I stedet for et forbud, foreslår han, at man kan købe stofferne via sin læge og dermed forebygge et egentligt misbrug og den kriminalitet, der følger med handlen af stoffer.

Ifølge Raske Penge skal stoffer bruges som en måde at opnå gode oplevelser på, og ikke som en måde at flygte fra hverdagen.

Et dårligt forbillede

Speciallæge i psykiatri og rusmiddelekspert, Henrik Rindom, synes ikke godt om Raske Penges idé.

- Jeg synes ikke, han er et godt forbillede. Jeg har set så mange tragedier udspringe af unge med stofmisbrug, siger han.

Henrik Rindom mener, at det er særlig problematisk, når en som Raske Penge kommer med sådan et forslag, da musikeren henvender sig til en målgruppe i en yderst påvirkelig alder.

Kan Raske Penge ikke have en pointe i, at meget kriminalitet ville forsvinde, hvis vi legaliserer stoffer?

- Den her krig stopper ikke, selvom vi legaliserer hash. Vi skal ikke kriminalisere stofbrugerne, men gøre dem stoffrie. Jeg har aldrig mødt nogen, der har fået det bedre af at tage stoffer.

Hør selv sangen her.