Rasmus Seebach i studiet med Tommy: Det var ret sindssygt

Fredag udkom Rasmus Seebachs femte album. 'Før vi mødte dig' handler om det liv, der har formet Rasmus Seebach og hans musik.

Han står i sit studie i kælderen. Helt alene.

Og så alligevel ikke. For ind i høretelefonerne strømmer nemlig hans afdøde fars stemme. En stemme, der vækker minder fra barndomshjemmet på Frederiksberg.

Det er Rasmus Seebach, som står der i kælderen med tonerne af Tommy Seebachs sprukne vokal i sine ører.

Han var ved at genindspille sin fars sang ’Andeby’ til sit femte og netop udsendte album, ’Før vi mødte dig’.

- Det er noget af det stærkeste, jeg har oplevet i et studie. Jeg var enormt alene med min far. Det var ret sindssygt.

Når snakken falder på musikken, bliver Rasmus Seebachs kropssprog forstærket af begejstring. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Minderne i musikken

Når man snakker med Rasmus Seebach om musikken på det nye album, kommer man vidt omkring.

Fordi albummet netop er en hyldest til de vigtigste byggesten i det menneske, Rasmus Seebach er i dag: Familien, vennerne, musikken, kærligheden – og sønnen Holger.

Rasmus Seebach beskriver selv albummet som en scrapbog til sønnen fyldt med sange, som han, når Holger bliver stor nok, kan lytte til og derigennem lære blandt andre sin far, mor og også farfar Tommy Seebach bedre at kende.

- Det kunne være dejligt også selv at have fået en scrapbog, som albummet her er. Det kunne jeg godt have brugt, fortæller Rasmus Seebach.

Men hvor ’Før vi mødte dig’ er en gave til sønnen Holger, så bærer fortiden på samme gave til Rasmus Seebach.

- Nu har jeg jo lavet denne her scrapbog til Holger, men der gemmer sig jo også en scrapbog i min fars sange til mig og min storebror. Vi kan også på en eller anden måde kæde min fars sange op på barndomsminder.

Sammen med storebror Nicolai Seebach har han digitaliseret al Tommy Seebachs musik, så de netop kan gå på opdagelse i melodierne på ny.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Melodier, som bringer os tilbage til den ensomme kælder, hvor Rasmus Seebach står og synger vuggevisen ’Andeby’ med sin far.

Men også nye melodier som ’Luk det ned’, der tager os med ud på dansegulvet i et mix, der er samplet over Tommy Seebachs tidligste musik.

- Det føles lidt som om, man har skrevet en sang sammen. Det er ret vildt. Det var en sjov oplevelse, og noget mig og min bror altid gerne har villet lave.

Musikken i Rasmus Seebach

Som en af Danmarks bedst sælgende popmusikere har Rasmus Seebach et bugnende bagkatalog af radiohits og fanfavoritter, der alle er skabt ud fra samme præmis: Han har en historie fra sit liv, han gerne vil dele.

Historier om den fortabte kærlighed, den nye kærlighed, det vilde liv som natteravn – og det store tab af en forælder.

Historier, der af nogle skydes i skoene at være for banale og ukomplicerede, men som slagstallene gentagende gange viser, rammer ind i hjertet hos en massiv fanskare.

- Mine sange og et album som ’Før vi mødte dig’ er min ”rigtige” Instagram-profil. Forstået på den måde, at det er igennem mine sange, at jeg inviterer folk indenfor og deler noget af mit liv med dem, siger Rasmus Seebach, mens han læner sig frem i lænestolen for at tage en slurk af den varme kaffe.

Men det har været en længere musikalsk rejse at nå ind til den musiker, Rasmus Seebach er i dag.

Som far, så søn - Tommy og Rasmus

På debutalbummet ’Rasmus Seebach’ fra 2009 findes monsterhittet ’Engel’. Men man finder også sangen ’Den jeg er’, som blandt andet beskriver Rasmus Seebachs rejse frem til erkendelsen af, at han ikke kunne undertrykke sin trang til at synge.

”Det tog mig 29 år Men jeg fatter det nu Nu har jeg gjort lige som du sagde jeg sku' "syng knægt, bare syng!" Og det gør jeg så Ka' du høre mig?”

En sang, der er skrevet til far Tommy Seebach, som døde i 2003.

- Da jeg blev ældre, forstod jeg jo ligesom godt, hvad det var min far havde forsøgt at sige til mig.

- Han vidste godt, at jeg ville ende med at lave musik, selvom jeg godt kunne lide fodbold og andre ting.

- Han har helt sikkert grint lidt inde i sig selv, fordi han har tænkt ’Ham der, han slipper ikke udenom’. Og det tror jeg heller ikke man kan, hvis man har denne her kærlighed til musik. Så kan man ikke undertrykke det.

Fra hiphop til pop

Rasmus Seebachs musikalske repertoire begyndte ikke med de ærlige popbaskere, som han i dag er elsket for.

Langt fra, faktisk. Det startede i stedet med hiphop og storebror Nicolai Seebach i gruppen G-Bach i 1999.

Selv som en 19-årig rapper, kunne Rasmus Seebach godt mærke, at der var nogle sange, der pressede sig på:

- Allerede dengang skrev jeg også nogle omkvæd, der mindede mere om sang end rap, og der syntes de andre altså, at det var lidt for poppet, griner Rasmus Seebach, og skæver over mod storebror Nicolai, der sidder i en sofa lidt længere væk. Uden for hørevidde.

- Det har været en lang musikalsk rejse at finde derhen, hvor jeg føler, at jeg er hjemme, forklarer Rasmus Seebach.

En bekymret mor

Rejsen ind i den musikalske verden skete dog ikke helt uden en mors bekymrede blik, da Rasmus Seebach endelig valgte musikken og livet på scenen.

Rasmus Seebachs mor havde nemlig selv oplevet bagsiden af medaljen.

- Hun vidste jo, hvad det er for et liv, og hvor hårdt det kan være. Og at man måske kan feste en hel del mere end hvad godt, hvis man havner i det her miljø.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

- Men hun har overgivet sig nu, fordi hun kan se, at vi er glade og at det lykkedes for os, fortæller Rasmus Seebach og hentyder til at både storebror Nicolai Seebach og lillesøster Marie Seebach arbejder i musikbranchen.

Giver arven videre

Ligesom Rasmus Seebach selv voksede op i et musikalsk hjem, kommer sønnen Holger også til at være søn af en folkekær musiker.

Så hvad er vigtigst at give videre til sin søn?

- Det vigtigste er musikken. Glæden til musik. Ikke at Holger overhovedet skal føle, at han skal spille musik. Det ville da være dejligt, men for mig er det mere det, musik kan for mig. Musik er en kæmpe glæde for mig – også bare at lytte til. Og den glæde håber jeg, at Holger også får lov til at opleve.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

- Selvfølgelig håber jeg da også, at han kommer til at elske at dykke dybere i musikken, indrømmer Rasmus Seebach.

Om fremtiden byder på flere musikalske projekter på tværs af Seebach-generationerne kan Rasmus Seebach ikke love. Eller udelukke.

- Jeg gider ikke bare at lave et album, for at lave et album. Jeg skal også være stolt af det bagefter. Jeg gider ikke udgive noget, der ikke er fedt.

- Og jeg er pisse glad for det her album.