Rettighedsaftale får sangskriver til at boykotte DR

Lasse Helner vil ikke længere have, at DR spiller hans sange, da han mener, den betaling han får for afspilningerne er for ringe. Han bebrejder rettighedsorganisationen KODA, der selv sender en del af ansvaret videre til DR.

Den danske musiker Lasse Helner er så utilfreds med den aftale rettighedsorganisationen KODA har indgået med DR, at han ikke længere vil have vil ikke længere have, at DR afspiller hans musik.

68-årige Lasse Helner er manden bag numre som ’Fyn er fin’, ’Mine venner’ og ’Danmarkssangen’, og siden 2010 har den fynske sangskriver kunne høres 335 gange på DR’s radiokanaler.

Men nu er det slut.

Både Jyllands-Posten og Fyens Stiftstidende kan nu fortælle, at Lasse Helner har indledt en regulært radioboykot af DR’s kanaler, fordi han er utilfreds med den betaling han opnår, når hans sange bliver afspillet.

En helt generations musik på p5

Lasse Helners vrede er først og fremmest rettet imod rettighedsorganisationen KODA, som han mener, har lavet en elendig aftale med DR, når det gælder afspilning af hans musik.

Lasse Helners musik bliver nemlig hovedsageligt spillet på DAB-kanalen P5, og det giver langt færre penge til den enkelte kunstner, end hvis musikken kom i æteren på kanaler som P3 eller P4. Koda får nemlig en såkaldt klumpsum fra DR, som de så fordeler ud fra, hvor mange lyttere de enkelte kanaler har.

- Og det giver sig selv, at man får mest, når man bliver spillet på de mest populære kanaler. Min generations musik er i de seneste år blevet flyttet til P5 og andre DAB-kanaler, som slet ikke har de samme lyttertal som FM-kanalerne, siger Lasse Helner til Jyllands-Posten.

FM giver mange flere penge end DAB

Et hurtigt kig på dr.dk/musik bekræfter Lasse Helners påstand. I hvert fald når det kommer til hans egen musik.

Siden 2010 er hans musik nemlig blevet spillet 265 gange på DAB-kanalen P5, mens det blot er blevet til 17 afspilninger på P4 og sølle fire afspilninger på P2.

Og der er stor forskel på, om sangene afspilles på FM-båndet eller i det digitale univers. KODA oplyser til Jyllands-Posten, at fire minutters sendetid på en af DR’s DAB-kanaler giver 17 kroner til et værk, mens man får 142 kroner for at bliver afspillet på en FM-kanal.

Hos KODA mener formand Niels Mosumgaard ikke, at afregningsmodellen for de afspillede værker kan være anderledes. Han påpeger dog, at regnestykket kunne se anderledes ud, hvis DR valgte at spille mere af Lasse Helner musik på FM-kanalerne.

DR: Lasse Helmers musik passer godt til P5

Men hos DR har man ikke planer om at give Lasse Helner eller andre lignende kunstnere mærkbar mere spilletid på eksempelvis P4.

- P4 er en kanal for den bredde lytterskare, hvor vi giver lytterne det, som de efterspørger mest. Så har vi de digitale kanaler ved siden af, hvor man kan dyrke det lidt særlige musik der appellerer til særlige lyttergrupper. Derfor bliver størstedelen af Lasse Helners musik bliver spillet på P5, siger DR’s radiochef Tor Arnbjørn til DR Kultur.

Han kalder Lasse Helners boykot for uheldig, men han mener ikke, at DR kan gøre meget for at ændre det.

- Det er udelukkende en sag mellem KODA og deres kunstnere, hvordan de vælger at afregne for de afspillede numre. Men det er da ærgerligt, at det ender i en boykot, og jeg håber da ikke, det breder sig, siger Tor Arnbjørn.

Du siger, at P4 er et sted, hvor I giver lytterne det, som de efterspørger mest. Men har I som public service-virksomhed ikke også en forpligtelse til at udfordre lytterne mere, end hvis I var en privat virksomhed?

- Det er hele tiden en balancegang både at være udfordrende og være omfavnende, så det er vi selvfølgelig opmærksom på. Men husk på, at P4 er et sted, hvor 43 procent af den musik, som bliver spillet, er dansk. Det tror jeg ikke er tilfældet på mange private radiostationer, siger Tor Arnbjørn til DR Kultur.