Rislund: Monrad drev butikken - jeg kaldte ham telefondamen

Søren Rislund fremhæver 40 års overlevelse i en verden af døgnfluer, som det der gjorde hans og afdøde Jan Monrads samarbejde til noget særligt.

  • Jan Monrad (th) og Søren Rislund har stået side om side i 40 år. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • Med Jan Monrad (th) og Søren Rislund på scenen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)
  • .Jan Monrad og Søren Rislund har haft mange roller. (Foto: BENT MIDSTRUP © Scanpix)
1 / 3

- Han var en stille og rolig, lille, tyk mand på 64 år. Det var derfor, vi overlevede i 40 år professionelt. Vi var bare almindelige mennesker, der havde et usædvanligt job, hvor vi gik på scenen og sagde noget, som ingen andre sagde.

Sådan lyder ordene fra Søren Rislund om sin trofaste makker gennem mange år, Jan Monrad, der pludselig døde fredag aften efter en blodprop i lungerne.

Jan Monrad og Søren Rislund mødte hinanden i 1.g på Frederiksberg Gymnasium i 1970. Duoen Monrad & Rislund blev dannet i 1978 og lavede komik og satire.

Et par år forinden dannede de gruppen Totalpetroleum sammen med Mik Schack og Claus Clement Pedersen, der blev kaldt Tømrerclaus.

Så sent som fredag d. 13. november stod de på scenen sammen i Køge til det, der skulle blive det sidste Monrad & Rislund-show.

Monrad var telefondamen

Søren Rislund fortæller, at det var Jan Monrad, der var drivkraften i butikken.

- Vi drev virksomhed sammen i 40 år og lavede selv stoffet. Det var Jan - og kun ham i de senere år - der arrangerede jobbene for os. Han passede telefonen, og jeg kaldte ham spøgende for telefondamen. Det var ham, der havde den udadfarende kraft til at holde virksomheden i søen.

- Men nu var vi blevet gamle, og kadencen blev sat derefter. Jeg vil huske ham for et meget lang og et meget muntert og succesfuldt arbejdsliv sammen, fortæller Søren Rislund.

God at være på hold med

Der har da været enkelte småskænderier mellem de to gennem årene. Men grundlæggende har forholdet været fint. Ellers havde de ikke holdt hinanden ud i 40 år, understreger Søren Rislund.

- Han havde en markant personlighed. Han var meget rethaverisk og sikker på sig selv. Vi har da været uenige om ting, og jeg kan huske, da han fyldte 40 år, sagde jeg, at Jan Monrad er fantastisk at være på hold sammen med men ikke god at have som modstander.

- Når vi var uenige om noget, var der kamp til stregen. Men det var vi sjældent, fordi vi betragtede det som en virksomhed, hvor vi begge gav hinanden de friest tænkelige rammer. Der var ikke noget med, at vi sagde, "det kan vi ikke" - vi sagde "ok, hvis du synes det, så gør vi det". Det er ligesom med ægteskaber, der holder længe. Man skal give plads til hinanden, lyder det fra Søren Rislund.

Vi bliver aldrig glemt

Da Monrad og Rislund sidst i 1970'erne havde et fast indslag i det populære P3-program "Fredagsåbent", måtte DR flere gange møde op i Radiorådet og forsvare duoen, når der havde været seksuelle temaer i deres indslag.

Gennem årene har Monrad og Rislund udgivet en lang række plader og videoer kendetegnet af komikernes bramfri tone og sorte humor.

I 1990'erne blev de også kendt for tv-programmet "Hund og hund imellem", hvor Poul Thomsen var vært.

Søren Rislund vil frem for alt fremhæve duoens holdbarhed:

- Der har været mange højdepunkter - eller ingen. At have lov til at have en karriere i så mange år i den her vanvittige branche, der er befolket af døgnfluer. Hvis man pludselig bliver berømt overnight, så bliver man hurtigt glemt igen. Vi bliver aldrig glemt.

- Vi har lavet familieunderholdning med Poul Thomsen, og vi har været på forsiden, været sagsøgt af de forenede bryggerier, som ikke ville have, vi udsendte en plade, der hed "øl er gud". Der er ikke et højdepunkt men en vældig glæde over en karriere, der har varet i så mange år, hvor vi kunne blive ved, og der stadig er folk, der gider høre på os, siger Søren Rislund.

Facebook
Twitter