Rock-legenden Chuck Berry er død

Manden bag 'Johnny B. Goode' blev 90 år.

Chuck Berry optrådte i Danmark i 2014. (Foto: Richard Sylvestersen © Scanpix)

Den amerikanske rock’n’roll-musiker Chuck Berry er død i en alder af 90 år.

Det oplyser politiet i Missouri ifølge ABC News og BBC.

Han er manden bag verdenskendte evergreens såsom 'Johnny B. Goode', 'Maybellene' og 'Sweet Little Sixteen'.

Chuck Berry var en af pionerende, der var med til at forme moderne rock’n’roll ved at sætte strøm og seksuelt udfordrende tekster til den traditionelle amerikanske bluestradition.

Han blev optaget i musikkens Hall of Fame i 1986 og bliver omtalt som den musiker, der 'næstefter Elvis Presley var årsagen til, hvordan rock’n’roll-musikken udviklede sig'.

I den forbindelse sagde Rolling Stones guitarist Keith Richards:

- For mit vedkommende var det ham, der startede det hele. Det er svært for mig, at tale om Chuck Berry, da jeg har stjålet hvert et guitarriff, han nogensinde har spillet.

Blev forsøgt genoplivet

ABC News skriver, at politiet blev tilkaldt til et hus i Missouri, hvor de fandt en livløs mand. Trods gentagne forsøg på at genoplive ham, blev han erklæret død.

Politiet har identificeret manden som Charles Edward Anderson Berry Sr., der var Chuck Berrys borgerlige navn.

Chuck Berry fortsatte med at turnere i en høj alder, men de seneste år blev hans eftermæle og hans store bidrag til rockmusikken skrammet af dårlige koncerter, der ikke levede op til forventningerne.

Han er også kendt for sangene 'Brown Eyed Handsome Man' 'Too Much Monkey Business', 'Roll Over Beethoven' og 'Memphis Tennessee'.

Berry var i Danmark i 2014 og gav koncert i Randers. Det var en katastrofal musikalsk oplevelse, mente de danske musikanmeldere.

- Skulle man grine eller græde? Chuck Berrys farvel-koncert i Randers lørdag aften var som at overvære en trafikulykke: Frygtelig og dragende på samme tid, skrev Jyllands-Postens musikanmelder og gav koncerten én ud af seks stjerner.

DR Netradio her på dr.dk kan du høre nogle af Chuck Berrys mest berømte numre herunder sangen 'You Never Can Tell'.

Nummeret blev i moderne tid populært igen, da skuespillerne John Travolta og Uma Thurman dansede nogle legendariske trin til det i filmen 'Pulp Fiction' lavet af Quentin Tarantino. Lyt med her.

Også i filmen 'Tilbage til Fremtiden' er der en berømt scene, hvor nummeret 'Johnny B. Goode' er et centralt element.