Rockguitarens far fylder 100: Se hvem der sværger til guitaren her

Les Pauls hjerte bankede for jazzmusikken, men han opfandt guitaren, der banede vejen for moderne musik og blev symbolet på rock'n'roll. I dag var han blevet 100 år.

 • Les Paul poserer sammen med en guitar-model af samme navn. (Foto: Fin Costello © Redferns/Getty Images)
 • Den britiske blues-rock-sanger Eric Clapton står med en Les Paul til en koncert i 1973. (Foto: Express © 2015 Getty Images)
 • Mick Jagger og Keith Richards er på et set på et britisk tv-show. Rolling Stones-guitarist Keith Richards står med sin Gibson Les Paul. (Foto: David Redfern © Redferns / Getty Images)
 • Pete Townshend fra The Who var kendt for at svinge armen som en vindmøller, når han spillede. Her gør han det som så mange andre gange over en Gibson Les Paul. (Foto: Richard E. Aaron © Getty Images)
 • Jimmy Page fra Led Zeppelin spiller på en Les Paul-guitar. I dette tilfælde udstyret med en cello-bue. (Foto: Ed Perlstein © Getty Images)
 • På Madison Square Garden optræder Jimmy Page og Led Zeppelin. Førstnævnte udstyret med en Les Paul. (Foto: David Redfern © Redferns/Getty Images)
 • Den tidligere Kiss-guitarist Ace Frehley optræder i California i 1996 med en Les Paul-guitar. (Foto: Jim Steinfeldt © 1996 Jim Steinfeldt/Getty Images)
 • Guitar-ikonet Slash fra Guns N' Roses har altid haft en Gibson Les Paul som sit foretrukne guitarvalg. (Foto: Mick Hutson © Getty Images)
 • Julian Marley, søn af Bob Marley, optræder i 2004 med en Gibson Les Paul-guitar. Bob Marley spillede ofte på samme model. (Foto: Frank Micelotta © 2004 Getty Images)
 • Les Paul fotograferet i New York i 1991. Les Paul døde i 2009. (Foto: Ebet Roberts © 1991 Ebet Roberts/Getty Images)
 • Les Paul jammer i 1996 på 'The House of Blues' i Chicago sammen guitarikonet Slash. (Foto: Paul Natkin © Getty Images)
 • Den oprindelig Les Paul-guitar 'The Log'. Her på display på Les Paul-udstillingen 'Les Paul: The Wizard of Waukesha' i Waukesha, Wisconsin. (Foto: Raymond Boyd © 2013 Raymond Boyd/Getty Images)
1 / 12

Du har måske set en Gibson Les Paul-guitar i hænderne på rocklegender som Slash, Keith Richards, Jimmy Page og Pete Townshend. Manden bag netop den model ville i dag være blevet 100 år.

I de tidlige 50’ere præsenterede jazz-guitaristen Les Paul en ny form for guitar for Ted McCarty, der arbejde hos den amerikanske guitar-producent Gobson. Den banebrydende ved guitaren lå i, at den var massiv. Den skulle forstærkes elektrisk. Den var bygget op omkring en jernbanesvelle med en opskåret jazzguitar på begge sider. Modellen kaldte Les Paul for ’The Log’.

I de tidlige 50’ere arbejde Les Paul og Ted McCarty tæt sammen med udviklingen af en elektrisk guitar, og det var som følge af det, at den første massive guitarmodel fra Gibson kom til at hedde en Les Paul-model. Den kom ud i 1952.

Les Paul, med fødenavnet Lester William Polfus, skal have æren for et stor del af det lydbillede vi kender fra musikken i dag. Det mener Julien Sandberg der er Gibson-ekspert hos musikbutikken 4sound i København:

- Han var en innovator og udviklede moderne musik med de alle tekniske muligheder vi har i dag. Han opfandt den solide guitar, altså den uden klangkasse, men med pickups, der laver lyden fra guitarstrengenes svingninger om til et elektrisk signal. Han var en opfinder og pionere inden for elektrisk musik i det hele taget, fortæller han.

Multitalent med opfinder-gen

Ifølge Julien Sandberg var Les Paul kendt for at kunne spille på alt. Mange kalder ham far til rocken, fordi han opfandt den massive guitar, men han gik selv mest op i jazzmusik. Ifølge Julien Sandberg var han i virkeligheden mere teknisk interesseret, og ville blot gerne lave en guitar som alle kunne spille på.

- Han var kendt for at skille elektronik ad, så snart han fik det i hænderne, og han var en forgangsmand for den måde, man teknisk laver musik i dag, siger Julien Sandberg, og fortæller at Les Paul ikke kun skal have æren for at opfinde den massive guitar:

- Han er grundlaget for den måde man indspiller og arbejder med musik i dag. Han skal tilskrives æren for at opfinde det der hedder multitracking, som går ud på at indspille musik lag på lag. Hvis man ville indspille musik den gang i stereo, så stillede man to mikrofoner op og spillede et nummer. Les Paul fandt ud af at indspille sin guitar lag på lag. Han er opfinderen af flersporsoptagelser.

Guitarlegender spiller på en Les Paul

Gibson-modellen Les Paul er siden hen blevet en af tidens mest populære guitarer. Ifølge Julien Sandberg kan det skyldes den særlige lyd som guitaren har.

- Les Paul-modellen er bygget på det højeste niveau af traditioner inden for guitarbygning. Den er kendt for en stor, varm lyd, hvilket var med til at gøre den rigtig populær. Det skete dog først i midt 60’erne, hvor bluesguitarister tog guitaren til sig. Den var faktisk gået ud af produktion i 1960, så den blev først rigtig populær længe efter af den var udgivet, og faktisk ikke blev produceret længere.

Modellen kom dog i produktion igen, og siden hen har den været mange guitarlegenders fortrukne elguitar.

Blandet kastede guitaristen i Led Zeppelin, Jimmy Page, sin kærlighed over guitar-modellen. Her kan du se ham svinge en Les Paul til en koncert i 1973.

Også i gruppen The Who optrådte en Les Paul-model ofte. Pete Townshend, der blev kendt for at svinge armen som en vindmølle, når han spillede, brugte ofte en Les Paul-guitar.

Guitarikonet Slash er både kendt for at være en af verdens bedste guitarister, men også for at have dedikeret sit guitarspil fuldt ud til Gibsons Les Paul-modeller. Her bruger han en hos Guns N’ Roses.

Keith Richards fra The Rolling Stones er endnu et guitarikon der overgav sig til Les Paul-guitaren, og han benytter sig stadig til tider af en Les Paul-model. Her ved en koncert i 2006.

Af andre nævneværdige guitarister, som i perioder har dedikeret sig til Les Paul-guitaren, kan nævnes Bob Marley, Cliff Richard og tidligere Kiss-guitarist Ace Frehley.

Facebook
Twitter