Rocklegenden Chuck Berry smuldrede for publikums øjne

Lørdag aften spillede den 87-årige rock’n’roll-legende Chuck Berry koncert på Værket i Randers. Det var en katastrofe, og nu tilbyder Værket en erstatningskoncert.

Chuck Berry så festlig ud i sin glitrende skjorte og skipperhat, han lignede den spraglede rock-legende, som han er, men det var ikke nok til at skabe en god koncert lørdag aften, da han spillede på Værket i Randers. (Foto: © Richard Sylvestersen, Scanpix)

Lørdag aften spillede Chuck Berry, der anses som en af skaberne af rock'n'roll-genren, koncert på Værket i Randers. Det blev desværre til en blandet fornøjelse, både for arrangørerne og publikum.

Chuck Berry er en levende legende fra rock'n'roll'ens storhedstid, hvorfra vi også kender store stjerner såsom Elvis Presley og Johnny Cash.

Han er manden bag evergreens såsom 'Johnny B. Goode', 'Maybellene' og 'Memphis Tennessee', og det var da også en udsolgt sal, som ventede på ham lørdag aften.

Skulle have en sjælden Mercedes

De fleste, der kendte lidt til Chuck Berry vidste nok på forhånd, at manden ikke ligefrem ville være i topform, han er trods alt 87 år gammel. Men det har alligevel chokeret mange, at koncerten udfoldede sig så ringe, som den gjorde.

Helt fra Chuck Berrys ankomst fredag morgen stod weekenden i kaossets tegn. Carsten Ortmann fra DR P1, som var med til koncerten, fortæller i P1 Morgen om Chuck Berrys diva-stunts.

- Han havde, efter forventning, skrottet hotellet i Randers, derfor måtte de til Aarhus, kørende i den Mercedes 500S, som Chuck Berry altid kræver stillet til rådighed, uanset hvor han er, og som der kun er en af i Danmark, siger Carsten Ortmann fra P1.

Ryddede en tankstation

Turen gik ikke helt let. Chuck Berry lavede flere stop undervejs, først på en tankstation hvor han gik ind, smed alle ud, og forbød andre at komme ind. Han ringede også, af ukendte årsager, til Randers Politi.

De folk, som var med, fik ham med noget besvær tilbage i bilen, dog gik der ikke længe, før han igen fik stoppet bilen og gik sin vej langs ringvejen.

- Jagten står på i tre timer, Chuck Berry går godt fem-seks kilometer, endelig får de ham ind i bilen under voldsom protest, og de ankommer til Hotel Royal, siger Carsten Ortmann.

Her nægter Chuck Berry så at benytte sig af den 'Madonna-suite', som han tilbydes, og han sætter sig derfor surmulende i lobbyen. Her falder han i søvn, og bliver til sidst båret op på sit værelse.

Carsten Ortmann påpeger, at Chuck Berry muligvis har disse stjernenykker, fordi han igennem sit liv har oplevet så meget frustration på grund af racisme.

Skal man grine eller græde?

Hans primadonnaopførsel var sikkert også blevet glemt med det samme, hvis koncerten havde været fantastisk. Det var den desværre ikke, tværtimod, ifølge anmelderne.

- Skulle man grine eller græde? Chuck Berrys farvel-koncert i Randers lørdag aften var som at overvære en trafikulykke: Frygtelig og dragende på samme tid, skriver Jyllands-Postens musikanmelder og giver koncerten én ud af seks stjerner.

God musik, dårlig koncert

Anmelderne har svært ved at sige deres ærlige mening, for respekten for Chuck Berrys tidligere virke og hans rolle i rockmusikkens historie er oprigtig og dybfølt. Gaffas anmelder deler for eksempel sin anmeldelse op:

- Seks stjerner for Berrys betydning for rockmusikken - og en enkelt for den rent musikalske side af sagen i aften (lørdag aften, red.) - det må give tre i snit.

Dommen over selve koncerten er dog klar - det var en mislykket koncert, som fremviste en gammel mænd, som måske ikke burde have stået på den scene.

- Man får ondt af den gamle mand, som måske burde være blevet hjemme i Memphis, Tennessee, eller hvor Chuck Berry nu ellers måtte nyde sit velfortjente otium, skriver Gaffas musikanmelder.

Enhver koncertarrangørs store frygt

Musik- og teaterchef på Værket Mikael Qvist Rørsted erkender, at koncerten på alle måder var en katastrofe. De var forberedte på en koncert med en overexcentrisk, ældre herre, men havde slet ikke set det komme, at det skulle gå så galt.

- Vi havde en koncert lørdag aften, som er enhver koncertarrangørs store frygt, en form for kollaps foran en udsolgt sal, og en sørgelig kollaps fra en kæmpestor kunstner, siger Mikael Qvist Rørsted til DR Kultur.

Weekendens koncert har givet spillestedet Værket et rap over fingrene, og Mikael Qvist Rørsted fortæller, at de lige skal komme sig over oplevelsen.

Værket tilbyder gratis erstatningskoncert

Mikael Qvist Rørsted beklager, at deres publikum måtte opleve en så mislykket koncert, og han ønsker ikke, at dette bliver deres eneste minde om Værket.

- Vi beklager jo selvfølgelig dybt som koncertsted, at vi så at sige har lagt hus til en så dårlig oplevelse. Vi har kontaktet samtlige kunder, og sagt at vi gerne vil tilbyde dem en anden koncertoplevelse efter eget valg, siger han til DR Kultur.