Rocklegenden Lou Reed er død

Den amerikanske sanger Lou Reed er død. Han blev 71 år gammel.

Den amerikanske sanger Lou Reed er død, skriver magasinet Rolling Stone. Lou Reed blev 71 år gammel. (Foto: Nils Meilvang © Scanpix)

Musiklegenden Lou Reed, der blandt andet er kendt for "Walk om The Wild Side" og "Perfect Day", er død.

Der er ikke offentliggjort oplysninger om dødsårsagen, men Reed fik i maj foretaget en levertransplantation.

Den amerikanske sanger Lou Reed var en af sin tids største navne inden for musikken. Ifølge magasinet Rolling Stone døde han søndag. Han blev 71 år gammel.

Begyndte i New YorkSom 14-årig blev Lewis Allan Reed sendt i elektrochok-terapi. Han skulle behandles for sin biseksualitet.

Behandlingen "kurerede" ikke den unge mand, der senere skulle blive verdenskendt som avantgardemusikeren Lou Reed.

Reeds karriere tager udspring i det kunstneriske miljø i hjembyen New York, hvor han sammen med John Cale var frontfigurer i bandet The Velvet Underground. Gruppen blev opdaget af popkunstikonet Andy Warhol, som brugte dem i kunstevents og blev deres manager.

Røg uklar med Warhol

I 1967 udsendte de albummet "The Velvet Underground & Nico", som i dag betragtes som et hovedværk i rockmusikken.

I sin egen tid var pladen dog et undseligt undergrundsfænomen, og bandet ragede hurtigt uklar med Warhol, som forsøgte at pådutte dem den tyske model Nico som nyt medlem.

Siden fik en intern konflikt Cale til at forlade bandet, og efter i alt fire udgivelser vendte Reed også gruppen ryggen og gik solo.

Med sit andet album i eget navn, "Transformer", fik Reed i 1972 hul igennem til et bredere rockpublikum.

Fans flygtede

Pladen var produceret af selveste David Bowie og rummede udødelige klassikere som "Walk on the Wild Side" og "Perfect Day". Førstnævnte blev hurtigt Reeds signatursang med sin skildring af kunstnerlivet i New York og dets eksperimenter med seksualitet og substanser.

Pladen blev to år senere fulgt op af et andet nøgleværk, konceptalbummet "Berlin", som beskriver to narkomaners destruktive romance i den opsplittede tyske hovedstad, som rummer alt fra hustruvold og prostitution over tvangsfjernelse til selvmord. "Berlin" blev dog ikke nogen kommerciel succes.

Reed fik igen fat i pladekøberne med livealbummet "Rock 'n' Roll Animal" fra 1975, men valgte samme år at udgive pladen, som med hans egne ord fik alle fans til at flygte. "Metal Machine Music" bestod af elektronisk genereret feedbackstøj og blev af anmelderne beskyldt for at være et forsøg få at slippe ud af en pladekontrakt.

Optrådte sammen med Kashmir

Det er de tidlige udgivelser, der er referencematerialet i Lou Reeds karriere, som trofast er fortsat med løbende udgivelser. Allerede i slutningen af 1970'erne blev han udnævnt til et af de store forbilleder for den ulmende punkbevægelse, hvilket han dog ikke ville have siddende på sig.

Med tiden er Reeds betydning for musikhistorien også kommet til udtryk i en række gæsteoptrædener hos nutidige stjerner som Killers, Gorillaz og danske Kashmir.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk