Rocklegender efter 55 år på landevejen: Ikke ligeså sjovt, som det var engang

Det klassiske britiske rockband Status Quo har været udsat for lidt af hvert i løbet af en karriere, der har varet et halvt århundrede. Snart gæster de glade, gamle rockmusikere Danmark.

Status Quo har eksisteret siden 1962 og er stadig aktive, selvom de har undergået mange forandringer og nedture gennem tiderne: Blandt andet guitarist Rick Parfitts (t.v.) død juleaftensdag sidste år. (Foto: MOGENS FLINDT © Scanpix)

Egentlig lever Status Quo ikke helt op til sit latinske bandnavn.

Meget har nemlig bevæget sig væk fra tingenes oprindelige tilstand, siden det berømte britiske rockband begyndte at spille sammen som purunge skoledrenge tilbage i 1962.

Bandet, der blev kendt for at sætte blues og heavy metal i groovy stævne med genren boogie rock, nåede at skifte navn tre gange, inden hovedpersonerne Rick Parfitt og Francis Rossi besluttede sig for Status Quo.

Fem årtier senere slår de efterhånden aldrende rockugler stadig til søren trods vekslende bandmedlemmer og adskillige knæk hen ad deres 55 år lange karrierevej.

I slutningen af april kommer det fem mand høje band til Næstved og Middelfart, mens gæster også sommerens

Smukfest
i august.

- Vi keder os så meget, at vi nok bare spiller noget Pink Floyd eller Rolling Stones, joker den 67-årige forsanger og guitarist Francis Rossi til Ann Smed Madsen fra

DR
Sjælland.

- Nej, vi kommer selvfølgelig til at spille alle de sange, vores fans kan lide, for vi elsker at spille for dem. For mig er det en skam, hvis et band ikke vil spille deres bagkatalog.

Et band på trods

Her er der ellers også nok at plukke fra.

Med evergreens som ‘Down Down’, ‘Whatever You Want’ og ‘Caroline’ har Status Quo smurt manges øresnegle gennem tiderne med et bugnende bagkatalog af sange.

Men bag den klassiske rockmusik har det ikke altid lydt lige

velklingende
.

Et af de større knæk i den lange vej fra 1962 til nu kom, da sangskriver og forsanger Rick Parfitt døde

juleaftensdag
sidste år.

- At han er væk, er næsten ikke til at tro på. Vi vidste godt, det ville ske, for han levede et vildt liv og gjorde ting, han ikke skulle gøre, og da min assistent gav meldingen om hans død, var det desværre ikke den store overraskelse, siger Francis Rossi om sin bandkammerat, der seks måneder før sin død havde måttet opgive at turnere med bandet, da hans helbred ikke kunne holde til det.

Guitarist Rick Parfitt skrev nogle af Status Quo's største hits, men døde juleaftensdag sidste år. Han blev 68 år. (Foto: © Luke MacGregor / Reuters © Scanpix)

I stedet for Rick Parfitt blev den noget yngre, 31-årige guitarist Richie Malone hyret som erstatning.

Det fortryder Francis Rossi ikke.

- Det var godt for bandet. Jeg hader at indrømme det, men jeg tror, vores fans blev sparket lidt i røven.

Mere regelret end rock'n'roll

For Francis Rossi er Status Quo blevet mere arbejde end fest.

- Det er blevet virkelighed i dag, og alt er ikke ligeså sjovt, som det var engang. Det betyder ikke, at jeg ikke stadig nyder at optræde og spille vores musik, men jeg savner bare lidt mere sjov og ballade, siger Francis Rossi.

Selv sammenligner han koncerterne med et almindeligt job, han glæder sig til at få fri fra.

- Når jeg spiller koncert, ser jeg mange gange mest frem til at gå op ad trapperne til bussen og sove. På det tidspunkt er det bare som at gå fra et helt almindeligt job og være glad for at have fået fri, siger han ærligt.

At der er gået regelret arbejde i den, ved alle bandmedlemmerne.

- Vi er så dedikerede og involverede i vores koncerter, at Rick sagde, vi skulle fortsætte efter hans udgang af bandet sidste år. Det økonomiske tab ville simpelthen være stort, hvis vi valgte at lade være.

Francis Rossi har optrådt mange gange i Danmark med Status Quo. Her i 2007 på Smukfest, som det britiske rockband også gæster til sommer. (Foto: CLAUS BECH ANDERSEN © Scanpix)

- Jeg elsker Danmark

Francis Rossi har med Status Quo optrådt i Danmark flere gange, end han kan tælle til. Og han elsker vores lille land.

- Når jeg har været her, har jeg altid tænkt, at det ville være et fedt land at bo i. Danmark har masser af lækre spisesteder, dejlig natur og mange af de koncerter, vi har spillet her, har også været fantastiske, siger Francis Rossi, men undrer sig.

- Det mærkelige er, at vi er blevet ved med at eksistere som band. Ricks (Parfitt, red.) død, men også hele musikmiljøet har gjort det meget anderledes, end det var før, hvor vi bare spillede for sjov.

- Det er gået business i den.

Facebook
Twitter