Sanger hylder sin fars overlevelse: Nu tror jeg på mirakler

Bisse har skrevet en hyldestsang til sin far, der blev ramt af en blodprop i hjernen. Sangen spillede han live lørdag foran kronprinsparret.

Den anmelderroste sanger Bisse leverede lørdag aften en rørende version af sin sang ’Drøm til min far’, da der blev uddelt priser til årets Kronprinsparrets Priser i Silkeborg.

Sangen er en hyldest til hans far, der blev ramt af en blodprop i hjernen.

Med bare fødder på scenen, en akustisk guitar og akkompagneret af DR Symfoniorkester førte Bisse – med det borgerlige navn Thorbjørn Radisch – os igennem forløbet.

En kold vinteraften i februar

- Du har set døden i øjnene, men du er så meget større end den. Jeg beundrer dig, alt det du lærte mig, alt det du gik igennem i den koldeste vinternat, sang Bisse.

Faren faldt om under en løbetur en februaraften og fik på mirakuløs vis kravlet hjem til familiens hus, hvor familien fandt ham foran carporten.

- Før den tid troede jeg ikke på mirakler, men bagefter tænkte jeg, at det er sådan her, et mirakel må være. Han kunne ligeså godt være blevet fundet den næste morgen ude på markerne, fortæller Bisse.

- Blodproppen gjorde, at han ikke kunne styre sine ben, så han måtte kravle. Han fik også dobbeltsyn og mistede fornemmelsen for, hvor han var. Alligevel fandt han hjem.

Den unge Thorbjørn Radisch var slet ikke hjemme til at følge sin fars vej tilbage til livet. Han var nemlig på udveksling i Frankrig og moren beroligede ham om, at faren nok skulle få det fint igen.

Først da Bisse vender hjem om sommeren forstår han, hvor slemt det stod til med faren.

Oplevelsen har betydet, at Bisse har fået et meget tættere forhold til sin far og familie.

Bisse er vant til at give den gas og hoppe rundt på scenen, når han optræder - som her på Northside Festival i sommer. Men i aftes var det en stille og personlig Bisse, der optrådte i Silkeborg. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

De mødtes i drømmene

- Min far fortalte mig, at mens han svævede mellem liv og død på hospitalet, drømte han, at han besøgte mig i Sydfrankrig, fortæller Bisse og tilføjer:

- Og omkring samme tid, som han var indlagt, drømte jeg nede i Frankrig, at han besøgte mig der og at han var syg. Det var først senere, at det gik op for mig, at vi på en måde mødte hinanden i drømmene.

Bisse har ikke sat sig ned og spillet sangen for sin far. Sangen skulle faren selv høre på sin egen måde, mente Bisse. Derfor hørte hans far også først sangen under en koncert med sønnen på Store Vega i år.

- Jeg har ikke haft lyst til at spille sangen for mine forældre, hvor de bare sidder og lytter. Det er jo meget personligt. Jeg ville gerne have, at min far kunne høre den for sig selv og på sin egen måde, siger Bisse.

Det gør dog ikke sangen nemmere at spille for den roste sanger og sangskriver. For når historien bag er så personlig, så skal sådan en optræden også være perfekt.

Sådan havde Bisse det i hvert fald med sin optræden i aftes.

- Det er svært, når det er så personligt, for så skal det jo også være godt. Ellers ville jeg føle, at jeg udleverede eller vanærede min far. Men jeg synes, det er vigtigt at kunne synge om det, som er svært at tale om.

Sangen er da også at finde på Bisses seneste album, barndomsalbummet ’19. 6. 87’.

Du kan se hans optræden af sangen øverst her på siden.

Facebook
Twitter