Sanne Salomonsen ser tilbage på sin karriere: Jeg kan love dig, jeg har lært nogle ting!

Se hvilke af hendes egne sange, X Factor-aktuelle Sanne Salomonsen holder særligt meget af.

(Foto: Sarah Christine Nørgaard © Ritzau Scanpix)

Takket være hendes dommertjans i X Factor har nye generationer fået øjnene op for Sanne Salomonsens flamboyante star quality og ligefremme væsen.

Hvis du er hoppet på Sanne-vognen, men endnu ikke har dykket ned i hendes omfattende bagkatalog, guider hun dig her til fem af sine egne sange, som hun har et særligt forhold til, og hvor nybegyndere kan begynde deres rejse.

'Tom' (1973)

- Jeg har sunget i bands, siden jeg var 13 år, og var 15 da jeg droppede skolen. I 1970 (som 14-årig, red.) begyndte jeg som professionel, og jeg lavede mit første album, 'Sanne Salomonsen', da jeg var 17.

Fra debuten, der udkom i 1973, fremhæver hun sangen 'Tom', på trods af at hun i dag griner af den lidt naive tekst:

- 'Hans navn var Tom, og det var lige nøjagtigt, hvad han var'. Jeg kan love dig, jeg har lært nogle ting siden!

0:00

'Mig og Charly' (1978)

- I 70'erne lavede jeg også 'Mig og Charly' sammen med C.V. Jørgensen, og det var noget, der lagde en god bund for mig. Når man er så ung og hver gang kaster sig ud i noget, der kan være så grænseoverskridende, så lærer du noget hele tiden.

- Det vigtigste for mig var at blive en dygtig sanger, så det var mit fokus. Jeg tog chancer, lavede to soloalbum, og jeg arbejdede også koncentreret i Tyskland i tre-fire år, hvor jeg var sangerinde i et fusions-bigband.

- Jeg sang, og jeg sang, og jeg sang – det var det eneste, jeg havde lyst til! Sådan husker jeg 70'erne.

0:00

'Sui Sui' (1981)

- I 1979 kom Sneakers på banen, hvor jeg var medkomponist og lavede mange numre til bandet, og så kom Anne Linnet Band ind over i en kort periode.

- Når jeg kom hjem fra en tour med Anne, hoppede jeg ud af bussen og sagde farvel, og gik hen til forenden igen og gik ind med Sneakers. Der var virkelig tryk på.

- Jeg fik også virkelig skubbet min solokarriere i gang i midt-firserne. Senere blev jeg både gift og skilt, og i 1988 fik jeg min søn (Victor Ray Salomonsen Ronander, red.). Der var knald på, men det var sjovt.

- Jeg elsker selvfølgelig de sange, der blev hits, fra den periode; 'Sui Sui', 'Woodoo' og 'Det er ikke det du siger', og dem spiller jeg stadig – hvis jeg ikke spiller dem, bliver folk skuffede.

0:00

'Den lille løgn' (1996)

Nummeret stammer fra albummet '1996', der var Sanne Salomonsens første dansksprogede album siden 'Sanne' fra 1989.

- Jeg plejer at sige, at det er min yndlingsplade, men den er også lidt undervurderet, fordi den 'kun' solgte 100.000 eksemplarer, hvilket var mindre end albummene før det.

- Den er skrevet af en stor norsk komponist Torstein Flakne, som også har skrevet 'Gadebarn' på albummet og et andet af mine store hits, 'Love Don't Bother Me'.

- Jeg opdagede ham i 80'erne, hvor han spillede i gruppen Stage Dolls, der spillede melodisk heavy, og som jeg var blæst bagover af.

0:00

'Farvel til blues' (2017)

- Af nyere numre er jeg særligt glad for 'Overgi'r mig langsomt' (fra 2009, skrevet af Mads Langer, der siden selv har indspillet det, red.), og fra det nyeste album, 'Baby Blue', betyder 'Livets træ' og 'Farvel til blues' rigtig meget for mig.

- 'Farvel til blues' er et billede på, hvordan det er at være i min branche og samtidig være fri – det er meget smukt.

- Det handler om den melankoli, vi lever med, og hvordan man indimellem i sit liv må sige farvel til sin blues, for nu skal jeg nyde det moment, jeg er i. Man skal bruge sin blues rigtigt, så der er følelse og passion.

0:00
FacebookTwitter