Sebastian: ’Toppen af Poppen’ har givet mig et yngre publikum

INTERVIEW: På sin efterårsturné oplevede den folkekære musiker, at TV2-programmet har givet ham en ny fanskare.

- Der er folk, der pludselig henvender sig til mig, og siger tak for musikken og alt sådan noget, siger Sebastian, der har fået mange nye fans i år. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

’Romeo’, ’Du er ikke alene’ og ’Hodja fra Pjort’.

Mange af Sebastians mest kendte sange har efterhånden en del år på bagen. Af samme grund husker mange i dag bedst musikeren fra deres barndom eller ungdom.

Men nu er der også alle dem, der fandt ind til Sebastian i bedste sendetid på TV2 i årets udgave af musikprogrammet ’Toppen af poppen’, hvor en række kendte musikere fortolker hinandens sange.

I programmet deltog blandt andre yngre kunstnere som Stine Bramsen, Shaka Loveless, og Oh Land.

Og foran skærmene i dagligstuerne sad omkring en halv million danskere og lyttede med. Heraf blev mange af dem fanget af både Sebastians egne sange og dem, han selv fortolkede.

"Tak for musikken"

Det har Sebastian, der fylder 66 år i dag, tydeligt kunnet mærke under sin seneste turné.

- Der er folk, der lige pludselig henvender sig til mig, og siger tak for musikken og alt sådan noget. Så det er klart, at jeg mærker, at der er en million mennesker, der har set det – eller hvor mange det nu er, siger han til Kultursøndag på P1.

Sebastian, der oprindeligt hedder Knud Torben Grabau Kristensen, gjorde sig i en årrække i 1990’erne og 00’erne mest i at komponere musik til andre kunstnere og til musicals.

Sebastian sivede i samme ombæring langsomt ud af mediebilledet, men vendte altså med ét tilbage takket være sin deltagelse i ’Toppen af Poppen’.

Så meget, at han faktisk ligger som nummer fire på listen over de danske mænd, som folk oftest har søgt på i Google's søgetjeneste i år.

Fans deler minderne med sangeren

Efterfølgende tog Sebastian på en udsolgt efterårsturné rundt i landet, hvor det blev tydeligt for sangeren, at ’Toppen af Poppen’ har været med til at forynge hans publikum.

- For ti år siden var mit publikum ældre. Og nu er det faktisk blevet yngre. I hvert fald en del af dem, siger han og fortsætter:

- Sådan et tv-program når jo utrolig mange mennesker, så hvis der er noget at byde på, så er der også en chance for, at det kommer ud.

Og det har der åbenbart været, konstaterer sangeren, der har fået mange hjertelige reaktioner fra sine lyttere:

- ”Du er en del af vores barndom”. Eller ”du er en del af vores liv”. Det hører jeg rigtig meget i de her år. At jeg har betydet noget for folks liv med det musik, jeg har lavet. Det er jo fantastisk, siger Sebastian.

Dermed er der jo også chance for, at folk vil høre både hans nye og gamle sange de kommende år, konstaterer sangeren.

Sanger og musiker Sebastian i 1980, hvor han blandt andet lavede musikken til H.C. Andersen-teaterforestillingen 'Nattergalen'. (Foto: Henning Thempler © Scanpix)

Ny sang blandes med jubilæumssange

For Sebastian laver stadig musik.

I år udkom duetten ’Skjulte Øjne’ med Oh Land som en del af albummet ’De bedste sange’, og derudover har Sebastian også udgivet en koncertoptagelse.

Samtidig kan Sebastians mest kendte sange nærmest på skift fejre runde fødselsdage for tiden.

For eksempel udkom børnesangen ’Hodja fra Pjort’ for 30 år siden, mens det er 25 år siden, at ’Ronja Røverdatter’ havde premiere.

- Publikum kommer til mine koncerter af mange forskellige grunde. Mit publikum er stået på mange forskellige steder, siger han og forklarer:

- De fleste i dag, der kender ’Når lyset bryder frem’, kender den, fordi de stod på 10-20 år, efter den udkom. De lærte den måske at kende 1982. Eller 1992 eller 2002.

Sebastian vil ikke love, at den nyfundne opmærksomhed vil holde ham på scenen mange år endnu. Men han turnerer dog stadig flittigt. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Tager én turné ad gangen

Og nu synger helt unge mennesker også med sangen ’Når lyset bryder frem’, for det gamle hit blev fortolket af Shaka Loveless i ’Toppen af poppen’.

Sebastian vil dog ikke love, at den nyfundne opmærksomhed vil holde ham på scenen mange år endnu.

- Jeg tager en eller to turnéer ad gangen, og så kigger jeg ikke så meget længere frem end det.

Sebastian kan igen opleves på en stor turné rundt i hele landet fra april næste år.

Du kan høre interviewet med Sebastian i Kultursøndag på P1 i morgen klokken 8.30 eller på dr.dk/p1.