SELVPORTRÆT L.O.C.: Det er ikke glamouren og alt det pis, der interesserer mig

15 år er gået, siden L.O.C. debuterede. Siden har han udgivet 10 albums og er for knap en måned siden blevet far. Nu gør han status med et greatest hits-album.

15 år er gået, siden han udgav debutpladen ’Dominologi’. Efterfølgende er det blevet til 10 albums, og om en uge samler han de bedste sange samt tre nye på greatest hits-albummet ’Anno XV’.

Siden debuten i 2001 er der sket meget for L.O.C.

Dengang skrev han sange om at drikke hjernen ud ved hjælp af absint og om ”din so, der vil have pik”. Nu skriver han blandt andet sange om, hvad han vil give videre til sin søn.

Er blevet far - og voksen

L.O.C., hvis borgerlige navn er Liam Nygaard O’Connor, blev far for lidt over tre uger siden. Selvom det er så nyt, at han stadig ikke rigtig har bemærket, om den lille ny har ændret ham, så er rapperen, der dukkede op fra Aarhus V i 2001, ikke den samme som før.

- Jeg gik i gang som 21-årig uden rigtig at overveje noget. Jeg havde bare krudt i røven og var en festglad rapper, og det er også det, man kan høre på min første plade. Nu er jeg 37, er lige blevet far og er et andet sted mentalt. Alt andet ville også være en falliterklæring, siger L.O.C.

Karrieren som rapper begyndte med en båndoptager.

Det var hjemme i Aarhus V, hvor L.O.C. sad sammen med sin fætter. Der sad de og optog sig selv, og der blev han fanget af sin egen stemme. Ikke fordi det lød sådan specielt godt – måske lød det endda en anelse pubertetsskingert. Men fordi han lød helt anderledes på bånd end inde i sit eget hoved.

- Jeg blev fascineret af, hvad stemmen kan, og så at få lyden i mit hoved og det på båndet til at spille sammen. Det at få kontrol over stemmen, fortæller han.

Det ene sted, hvor musikken stadig er kunst

Liam Nyggaard O’Connor ville egentlig have været stuntmand, men stemmen i båndoptageren fik ham til i stedet at interessere sig for hiphopmiljøet med dj’s, graffiti og breakdance.

Han valgte breakdance, men stødte hurtigt ind i nogle drenge, der lavede rapmusik. Det var mødet, der gjorde, at det kun blev musikken, han gik op i.

- Det lyder måske lidt pompøst og påtaget kunstnerisk, men det at skabe musik er noget, der interesserer mig meget, og som stadig gør det. Det er ikke glamouren, pengene og alt det andet pis, der er interessant.

- Det er det med, at hvis ikke jeg laver denne her sang, så er der ingen andre, der laver den. Det er dét lille sted, hvor musikken stadig er kunst: Det, at man er kreativ og laver noget ud fra ingenting, har altid været min drivkraft, siger han.

Dette album er det, jeg har arbejdet mig hen mod

Selvom L.O.C. ellers ikke dengang troede, at karrieren ville række til andet end nogle hiphop-jams, kan han snart udgive sit greatest hits-album. Et album, der skal markere summen af alt det arbejde, han har foretaget sig siden 2001.

- Jeg synes, at sådan et album er noget, man skal stræbe efter at kunne lave som musiker. Det er noget af det fedeste, man kan arbejde sig hen mod. Og lige nu, her 15 år efter min debut, går alt op i en højere enhed med mit 10. album.

Nu er du blevet far. Betyder det så noget for den musik, du fremover vil lave?

- Jeg ser mig selv som én, der ikke har stået i stampe. Så jeg tror, at det, der er sket inden for de seneste par år, og det, der kommer til at ske, vil have betydning. Men jeg har svært ved at se, at mine fremtidige sange kommer til at handle om grundskyld og bleskift. Det er i hvert fald noget, jeg ikke selv ville gide at høre om.

- Men jeg har jo joket om, at jeg ville skifte navn, når jeg fik et barn, så han ikke kan google mig.

Alting er en mulighed

Hvad er du bange for, han finder?

- Blandt andet denne her opsamling, griner L.O.C.

- Det handler mere om børneopdragelse. Men jeg tror ikke, der kunne ske så meget. Jeg skammer mig jo ikke over noget, jeg har lavet. Det var dér, jeg var på dét tidspunkt. Så håber jeg bare, der er nogle, der kan drage lidt nytte af det.

Hvad vil du gerne give videre til din søn?

Jeg vil opfordre ham til, at alting er en mulighed. Som jeg også ville opfordre mig selv til for 15 år siden, hvis jeg havde kunnet give mig selv et råd, dengang da jeg debuterede.

L.O.C.’s opsamlingsalbum ’Anno XV’ udkommer 28. oktober.

Fem detaljer fra L.O.C.’s liv

  • L.O.C. hedder i virkeligheden Liam Nygaard O’Connor og er født i 1979 i Aarhus af dansk mor og irsk far. Han er lige blevet far til sønnen Constantin, som han har med Christiane Schaumburg-Müller.

  • L.O.C. er ifølge ham selv et stort b-menneske. Han arbejder bedst om natten, hvor hverken mails eller telefoner forstyrrer, og hvor der er plads til at lave rim.

  • Liam siger, han har et latent misbruger-gen. Da han fik sin musikalske succes og fredag og lørdag var fyldt med festtilbud, havde han svært ved at holde sig fra alkoholen. Derfor har han nu været ædru i over 11 år.

  • På det nye opsamlingsalbum er tre nye sange. Disse tre sange er nøje udvalgt fra mere end 50 mere eller mindre færdige sange.

  • Albums som ’Dominologi’, ’Inkarneret’ og ’Melankolia/Xxxcouture’ har betydet, at L.O.C. er en af Danmarks bedstsælgende rap-artister.

Facebook
Twitter