SELVPORTRÆT Sang-furie revser stadig som i 90’erne: Fuck you, Trump

Det alternative rockband Garbage lå i 90’erne i toppen af hitlisterne med hits som ’Stupid Girl’. Nu er de tilbage, og Shirley Manson er stadig lige rapkæftet.

Frontkvinden i det alternative rockband Garbage, Shirley Manson, med den ikonisk blege hud og farvede manke er atter blevet klar til at servere samfundskritiske rocksvadaer.

Sammen med resten af Garbage er hun draget på verdensturne i anledning af bandets nyeste album ’Strange Little Birds’.

Manson har forladt den skarpt rødhårede version af sit 90’er-ydre til fordel for en mere lyserød udgave. Men med sin ærlige og direkte facon er Shirley Manson dog akkurat lige så rapkæftet, charmerende, holdningsrig og fandenivoldsk, som man husker hende fra 90’erne.

Garbage har siden de lancerede debutalbummet 'Garbage' i 1995 solgt mere end 17 millioner albums verden over. (Foto: Jeff Hahne © 2016 Jeff Hahne)

I 90’erne hævede hun pegefingeren over den kvindelige ungdoms idealer og andre samfundsfænomener - en ærlig og åbenmundet stil, som stadig er en del af hendes repertoire.

I dag bruger hun dog sin lange karriere som klangbund og alderens klarsyn som prisme, når hun synger om verdens tomhed i blandt andet den nye sang ’Emty’. Hun er desuden ikke bleg for at revse USA’s nyudnævnte præsident. Til ham har hun ikke andet at sige end: ’Fuck you, Trump’.

Kvinderettigheder og aldersfascisme

Manson er optaget af kvinderettigheder og gør i dag op med det, hun kalder aldersfascisme. For nylig indviede hun det amerikanske onlinemedie Spin i måden, hvorpå hun beskuer verden i dag, og i hvordan hendes udsyn er blevet til på baggrund en lange karriere og det faktum, at hun for nylig er blevet 50.

- Alle kan forfalske et smil, siger hun til Spin, og henviser til nutidens - og specielt nutidige kvinders - brug af sociale medier. Temaet vækker mindelser til Mansons budskaber i blandt andre sangen ’Stupid Girl’, hvor den kvindelige ungdom i 90’erne fik reprimander for at være hul og overfladisk.

0:00

- Alle kvinder fotograferer sig selv fra den samme vinkel, i den samme hovedposition, fordi det tilsyneladende er idealet, og pludselig ligner alle hinanden. Ingen tør indrømme, at de har nogen fejl eller mangler. Det er begyndt at virke lidt hult på mig, siger hun og fortsætter.

- For mig er det alle deres små fejl og fejltagelser, deres flade bryst eller gigantiske barm. Alle de ting, som folk skammer sig over, er for mig de ting, der gør mennesker smukke, unikke og interessante.

Shirley Manson har svært ved at kapere ordet 'bør', hun bryder hellere konventionerne og hylder folk, der erkender deres fejl og mangler. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

- Jeg selv er lige blevet 50, og jeg føler mig som den sejrende, siger hun til DR Kultur.

Shirley Manson fortæller, at hun tidligt i sin karriere lod presset fra omgivelserne fylde for meget både professionelt og i sit eget selvværd.

Men hun nåede et vendepunkt for et par år tilbage, da hun så en stor retrospektiv udstilling med den franske kunstner Louise Bourgeois på Tate-museet. Dengang var Bourgeois 93 år og en af de mest indflydelsesrige kunstnere i dette århundrede og stadig en produktiv femme fatal. Udstillingen satte en masse selvrefleksion i gang hos Shirley Manson.

- Det var som om, jeg fik et slag i hovedet, der fortalte mig: ”Åh, jeg behøver ikke være ung, jeg behøver ikke være smuk, jeg behøver ikke at underholde folk, jeg behøver ikke at være rar. Jeg kan rent faktisk godt bare koncentrere mig om at gøre et godt stykke arbejde,

Særlingen på toppen

- Jeg har altid været den sære i Garbage, sagde den skotske sangerinde for nylig til musikmagasinet Rolling Stones.

- Selv i dag er jeg særlingen. Jeg har aldrig været en del af the gang. Jeg er meget yngre end de andre i bandet, jeg havde en anden opvækst. De andre bandmedlemmer har været venner i mere end 20 år, før jeg kom med, så jeg har altid følt mig lidt uden for, fortæller hun.

Men det er ikke nogen skidt ting at være særlingen. Det bliver man ifølge sangerinden bare bedre til sit arbejde af. Det samme, siger Manson til Spin, gør sig gældende for hele bandet Garbages tilgang til succes.

De har heller aldrig ladet sig kue af konventionerne i en branche, der først dikterede, at guitar var passé, og at alternativ rocksangerinder ikke blev spillet i radioen. Gruppen vendte hele tiden tilbage til deres musikalske udgangspunkt – som outsidere.

Garbage og Shirley Manson producerede titelsangen til den 19. James Bond-film, 'The World is not Enough' tilbage i 1999. (Foto: MOGENS FLINDT © Scanpix)

Der er næsten 20 år mellem 90’er-ikonerne succesfulde debut, hvor sange som ’Stupid Girl’, ’Queer’ og ’I’m Only Happy When it Rains’ førte an i gennembruddet, og deres nyeste album, der udkom i juni i år. Deres comebackalbum ’Strange Little Birds’ er af musikmediet Pitchfork blevet kaldt deres mørkeste og stærkeste præstation i mere end 15 år.

- Dem, der ikke oplever øjeblikke, hvor de tvivler på det, de gør, er tåber, siger hun og fortsætter.

- Tag de valg, som føles rigtige for dig. Du snubler måske, måske får du mudder i ansigtet, måske bliver du sparket i tænderne, men du overlever nok!

Facebook
Twitter