SELVPORTRÆT Svensk popdronning: Feminisme virker meget kontroversielt i Danmark

Veronica Maggio, som er på turné i Danmark, mener, at kvindelige musikere bliver behandlet markant anderledes end deres mandlige kolleger.

Veronica Maggio blev ret chokeret, da hun var i København onsdag aften.

Den svenske sangerinde, der var et af hovednavnene på sommerens Tinderbox i Odense og som har formået at slå igennem på vores side af Øresund til trods for at alle teksterne foregår på svensk, skulle spille på Vega i København.

Men det var ikke et buh-råb fra publikum eller en dårlig mikrofon under koncerten, der chokerede hende.

Inden koncerten var Veronica Maggio, der i Sverige er døbt dronning af svensk pop, til et debatarrangement i Vega om feminisme i kunsten - en debat, hvor hun også har markeret sig hjemme i Sverige.

Da så hun, at der kun var én enkelt mand blandt tilskuerne. Noget, hun aldrig har oplevet i Sverige.

- Når der kun er én enkelt mand, siger det jo meget. Det viser jo, at det er et vigtigt emne at tale om, siger Veronica Maggio, som i øjeblikket er på miniturné i Danmark.

Overrasket over dansk-svensk forskel

Inden arrangementet kendte Veronica Maggio ikke meget til feminismedebatten i Danmark. Hun troede, at Sverige og Danmark var stort set ens, ligesom vi ligner hinanden på så mange andre områder.

- Men feminisme virker som et mere kontroversielt emne i Danmark end i Sverige, og det overrasker mig. Debatten var mere ophedet her. Men den behøver jo ikke kun være fjendtlig, hvor man ekskluderer andre mennesker og fylder den for meget med skyld og had, siger hun.

Fem detaljer om Veronica Maggio

  • Veronica Maggio bliver i sit hjemland kaldt dronningen af svensk pop og har fået succes her i Danmark med numre som ’Måndagsbarn’, ’Velkommen in’, 'Jag kommer' og senest med ’Vi mot världen’ og ’Den första är alltid gratis’.

  • Sidste år spillede hun på Roskilde Festival, og i år var hun et af hovednavnene på Tinderbox. Hun måtte dog aflyse, fordi hun havde mistet stemmen.

  • Veronica Maggio begyndte at synge på engelsk, men har kun udgivet på svensk. Hun afviser ikke, at hun en dag laver et kortvarigt musikalsk sidespring på engelsk, men hun vil overordnet fortsætte med at synge på sit modersmål.

  • Den sang, hun er mest stolt af at have lavet, er ’Låtsas som det regnar’ fra 2013. I den sang får hun sagt de ting, som hun havde brug for at sige.

  • Veronica Maggio er født i Uppsala og har en svensk mor og en italiensk far.

Veronica Maggio kalder sig selv feminist. For hende er alle, der går ind for lige rettigheder, feminister.

Og der er stadig noget at kæmpe for - blandt andet i musikbranchen. For ligesom i Danmark har musikbranchen i Sverige også en stor overvægt af mænd.

Mændene sidder tungt på musikselskaberne. Det er primært mændene, der spiller instrumenter. Og selvom mange svenske festivaler forsøger at lave total ligevægt mellem kønnene på scenerne, ender det ofte med at blive en 60/40-fordeling – stadig i mændenes favør, fortæller hun.

Men det er særligt hos anmelderne, at hun mærker, at kvinder bliver vurderet anderledes end mænd.

Mange anmeldere beskriver kvinder anderledes

Ifølge hende skriver for mange anmeldere om kvindelige kunstnere på en helt anden måde. De skriver, hvordan de ser ud, hvor gamle de er, og om ting, som egentlig ikke betyder noget for selve musikken. Når de så anmelder mandlige artister, så handler det derimod om musikken, udførelsen af koncerten og om teksterne.

- Det føles frustrerende. Du begynder så småt at se dig selv på en anden måde, hvis du læser det tilstrækkelig mange gange. Du begynder at tænke: ”Okay, måske er det sådan, du er.” Og du begynder at overveje, om du i virkeligheden ikke er mere end det, de skriver.

Grænsen for, hvordan man som kvinde bør forholde sig til sit køn, er også anderledes end hos mænd, mener hun.

Kvinder må ikke være for hardcore eller for søde

Som kvinde føler hun, at man i højere grad skal kunne finde en svær balance. På den ene side risikerer man at blive holdt ude, hvis man er en hardcore feminist, mens man bliver vurderet som ingenting, hvis man er for smuk og sød pige-agtig.

- Det er en balance, man skal forsøge at holde, men som egentlig ikke burde være nødvendig at tænke over. Sådanne uretfærdigheder findes jo ikke kun i musikbranchen, men også i mange andre brancher. Men jeg fornemmer, at det er ved at ændre sig, og flere er begyndt at tænke mere over det nu.

Veronica Maggio spiller i aften for sidste gang under sin aktuelle danmarksturné i Musikkens Hus i Aalborg.

Facebook
Twitter