Shu-bi-Dua-forsanger: Man ændrer psyke, når man sidder i kørestol

Efter to blodpropper kæmper Shu-bi-duas sanger sig stædigt tilbage. Hans hjerne, viden og humor er stadig intakt - og nu fortæller han for første gang hele historien om sit liv, karriere og blodpropper.

Forsanger for Shu-bi-dua, Michael Bundesen, har siddet i kørestol, siden 2011, hvor han blev ramt af to blodpropper. Her ses han til premieren på Shu-bi-dua- the musical i 2016. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

- Man er jo nærmest glad, fordi folk gider tale med én, når man har det handicap, jeg har.

Sådan indleder Michael Bundesen en fem timer lang podcast-serie for DR, 'Ærlig talt - Shu-bi-duas historie fortalt af Michael Bundesen'. Her fortæller han for første gang hele historien om sit liv, karriere og sygdom i en samtale med den mangeårige ven, Dan Rachlin.

- Jeg træner, så jeg kan komme til at gå, fortæller Michael Bundesen, der blev ramt af to blodpropper i 2011. I dag er han fast besluttet på at komme ud af kørestolen. For som han siger:

- Det hedder ikke, hvis jeg kommer op at gå. Det hedder, når jeg kommer op at gå.

Vil tilbage på scenen

Fra 1973 til 2011 var Bundesen forsanger i Danmarks folkekære pop orkester, Shu-bi-Dua. Men de to blodpropper satte ham ud af kraft. Tilbage i kørestolen.

- Man ændrer psyke, når man sidder i kørestol,. Man ser ikke folk i øjnene, man ser dem i navlen, funderer Michael Bundesen.

- Jeg er ikke blevet døv, fordi jeg er blevet lam, siger 'Bonden', som han kaldes i folkemunde. Dermed holder han liv i det håb, mange fans stadig nærer, nemlig at opleve Bundesen live på en scene igen.

- Jeg elsker at stå på en scene og underholde folk. Det er mit kick!

En stædig rad

I de første år som forssanger for Shu-bi-Dua var det Elvis Presley han så frem til. Så tog Beatles over, men sangteknikken lærte han især hos den dengang populære danske sanger, Rock Nalle.

'Ærlig talt'-serien oser af nostalgi, bevægende anekdoter fra næsten et halvt århundrede i dansk pop, tilsat minder om de store øjeblikke med hits som 'Fed Rock', 'Hvalen Hvalborg', 'Vuffeli Vov' og 'Stærk Tobak'. Men Shu-bi-dua blev aldrig en del af ungdomsoprørets mere udflippede miljø.

- Vi drak bajere og te og spiste småkager til, så det var meget borgerligt, erkender Bonden.

Et flippet orkester

Ironi, skæve smil og sarkasmer blev Shu-bi-duas kendetegn:

- Vi var et flippet orkester, griner Bundesen og nævner et eksempel på omgangsformen i Shu-bi-dua.

- Når man spurgte, hvad er klokken? Så fik man svaret: Hvad synes du selv?

Med 'Ærlig talt' rister Michael Bundesen en rune over et af Danmarks populæreste orkestre. Og så får han tændt lysten til at igen høre de eneste Shubi der dur, som man sagde dengang Shu-bi-dua var en del af lydtapetet i hele familien Danmark.

'Ærlig talt – Shu-bi-duas historie fortalt af Michael Bundesen’ kan findes på www.dr.dk/podcast fra fredag den 19. maj til og med uge 24 eller på P5 på lørdage kl. 15:03 i ugerne 26 – 30.

Facebook
Twitter