Skjulte optagelser afslører kæmpe sikkerhedsbrist ved store danske koncerter

Scenemedarbejdere bevæger sig frit ind og ud af Parken og andre store koncertsteder uden at blive spurgt, hvem de er, eller hvad de har med.

Angrebene på spillestedet Bataclan i Paris og siden ved Manchester Arena har sat en blodig streg under, at store koncerter er oplagte terrormål.

Derfor skulle man også tro, at sikkerheden er i top til store danske koncerter, som for eksempel da Justin Bieber (billedet) kom til Parken for godt et år siden, da Bryan Adams spillede i Forum i februar, eller da Celine Dion optrådte i Royal Arena i juni, mindre end en måned efter angrebet i Manchester.

Koncertgæsterne blev da også kropsvisiteret og tjekket med metaldetektorer, men op mod 150 scenemedarbejdere kunne vade ud og ind af koncertstederne både før, under og efter koncerterne uden at blive kontrolleret.

Anden del af DR-programmet ’Afsløret – De sorte koncerter’ viser, at det haltede gevaldigt med sikkerheden til de tre koncerter, der alle blev arrangeret af ICO Concerts, en af Nordens største koncertarrangører.

- Det her er meget alvorligt og en kritisk sikkerhedsbrist, siger den amerikanske sikkerhedsekspert Paul Wertheimer efter at have set de skjulte optagelser fra dokumentaren.

Helt tæt på Bieber

Det, der ifølge Paul Wertheimer er en alvorlig sikkerhedsbrist, er den ukontrollerede adgang for scenemedarbejdere, de såkaldte ’stagehands’.

Det er folk, der, som den første del af ’Afsløret – De sorte koncerter’ dokumenterer, bliver aflønnet sort og hyret blot ved at oplyse fornavn og i nogle tilfælde kun et øgenavn.

Efterfølgende kan stagehands-holdet, der ved Justin Bieber-koncerten talte op mod 150 personer, bevæge sig frit rundt ved scene, tilskuerpladser og kunstnernes garderober, uden at hverken de eller de kasser og tasker, de bærer rundt på, bliver kontrolleret. Både før, under og efter koncerterne.

Under Justin Bieber-koncerten i oktober 2016 kom DR’s muldvarp helt tæt på den unge musiker, som de skjulte optagelser herunder viser.

- Der er aldrig nogen, der har stoppet mig

DR har talt med en kilde med mange års erfaring som stagehand i koncertbranchen. Kilden har selv har tjent en del sorte penge på sit stagehand-arbejde. Han ønsker at være anonym, blandt andet på grund af sin egen sikkerhed.

Kilden bekræfter det manglende sikkerhedstjek af scenemedarbejderne, og den manglende registrering af deres identitet.

- Det er der netop også en grund til, fordi det stadig er sort det hele, så vil man jo helst ikke have navn på folk, siger han.

Faktisk behøver man ikke engang at have tjekket ind hos crew-bossen for at komme ind på koncertområdet, siger den anonyme kilde og pointerer, at stagehands har adgang til alle områder.

Under scenen, hos kunstnerne, på tribunerne.

- Bare du har noget relativt laset tøj på og ligner en stagehand, så kan du vade direkte ind, med hvad du vil til de her koncerter.

- Der er aldrig nogen, der har stoppet mig og spurgt, hvad jeg har i min taske for eksempel, understreger han.

Sikkerhedschef erkender problemet

Til at håndtere sikkerheden til de tre ovennævnte koncerter havde ICO Concerts hyret underleverandøren TNS Produktion, og på de tilladelser, som politiet har givet til at afholde koncerterne, står ejeren af firmaet, Thomas Nikolaj Sibbern, som ansvarlig for sikkerheden.

Det er i øvrigt samme mand, der leverede stagehands til koncerterne, og som efter Celine Dion-koncerten i juni aflønnede en af DR’s ’muldvarpe’ sort via en hvid kuvert i en opgang på Vesterbro. En muldvarp, som i øvrigt blev hyret over en telefon med en taletidskort ved kun at opgive et kaldenavn.

Thomas Nikolaj Sibbern erkender blankt, at det er et problem i forhold til sikkerhed, at stagehands frit, ukontrollerede og uregistrerede kan bevæge sig rundt.

- Det er da helt klart et hul, indrømmer Thomas Nikolaj Sibbern.

Da DR beder ham om at forholde sig til, hvorfor sikkerheden er skærpet, når publikum skal ind til koncerten, mens den mildest talt er mangelfuld i forhold til de stagehands, som sikkerhedschefen selv har ansat, understreger han blot, at der er et enormt sikkerhedshul.

- Jeg kan ikke lade være med at give dig ret. Du har jo ret.

Paul Wertheimer, sikkerhedsekspert.

Invitation til terror

Den amerikanske sikkerhedsekspert Paul Wertheimer, der lever af at rådgive om sikkerhed ved koncerter, har set DR’s optagelser fra Justin Bieber-koncerten.

Og han har fået fremlagt oplysningerne om den sortlønnede og uregistrerede arbejdskraft og den fri adgang til koncertstederne.

- Jeg mener, at der er et alvorligt problem med sikkerheden på de koncertsteder, som I har besøgt. Det er en invitation til at gøre folk fortræd, eller endnu værre, terror, siger Paul Wertheimer og understreger:

- Det inviterer folk til at gøre andre ondt ved hjælp af våben, ved at placere bomber i lastbilerne eller ved at køre lastbilerne ind i folk.

Paul Wertheimer mener, at der er tale om en farlig situation, som kræver øjeblikkelig handling fra de lokale myndigheder.

Terrortruslen er høj

De lokale myndigheder, det er Københavns Politi.

Det er fra Politigården i det centrale København, at ICO Concerts får tilladelser til at afvikle koncerterne.

- Vi er jo i en situation i Danmark, hvor terrortruslen mod os er høj, så hvis en arrangør sjofler med sikkerheden til så store arrangementer, som koncerter er, så er der selvfølgelig en sikkerhedsrisiko. Og det er jo rigtig ærgerligt, at en væsentlig samarbejdspartner svigter, siger Peter Dahl, ledende politiinspektør ved Københavns Politi.

Peter Dahl, ledende politiinspektør ved Københavns Politi, står for at give tilladelser til koncerter.

”Det skriger til himlen”, mener han, at der er en risiko, når man lader ukendte personer få fri adgang til koncertsteder med plads til op mod 47.000 mennesker både før og under koncerten.

- Men jeg skal da også indrømme, at vi ikke har været opmærksomme på, at det også er nødvendigt at have fokus på, hvad der sker i dagene op til en koncert, siger Peter Dahl.

Derfor vil politiet nu gå i gang med se på proceduren i forhold til koncerttilladelserne efter i sømmene.

- Vi har fokuseret meget på selve afviklingen i forhold til de kontrollører og vagter, der er der. Altså at de er certificeret, og at vi ved, hvem de er, siger politiinspektøren.

Underleverandører er fyret

Den ansvarlige for sikkerheden til en koncert er koncertarrangøren, som til Justin Bieber-, Bryan Adams- og Celine Dion-koncerterne var ICO Concerts.

Også selv om koncertarrangøren har hyret en underleverandør til at stå for sikkerheden. Så det er altså ICO Concerts, der ifølge Københavns Politi har ”sjoflet med sikkerheden” og ”svigtet som samarbejdspartner”.

Reaktionen fra ICO Concerts er afstandtagen.

- Din og dine kilders beskrivelse af sikkerheden ved en eller flere koncerter har chokeret mig, skriver koncertarrangør Kim Worsøe i en mail til DR’s journalist.

Han peger på underleverandørerne.

- Vores budskab om sikkerhed er ikke forstået hos den eller de pågældende underleverandører. En sådan adfærd vil vi i ICO på ingen måde forbindes med.

Derfor – og på grund af oplysningerne om den sorte aflønning – har ICO Concerts fyret TNS Produktion, der har stået for både sikkerhed og for at skaffe stagehands. Ligesom andre underleverandører har fået sparket.

Koncertarrangør ansætter sikkerhedsfirma

ICO Concerts har, efter DR har fremlagt oplysningerne om den manglende sikkerhed, ansat et sikkerhedsfirma, som skal sørge for, at underleverandørerne lever op til de sikkerhedsmæssige krav.

Det betyder ifølge ICO Concerts blandt andet, at:

-Underleverandører skal igennem en sikkerhedsmæssig vurdering. -Alle de personer, som underleverandørerne hyrer, skal være bekendt med og efterleve de sikkerhedsmæssige krav. -Sikkerhedsfirmaet skal kontrollere, at underleverandørerne lever op til sikkerhedskravene. -Underleverandører skal erklære sig indforstået med kontrolprocedurerne, hvis de skal arbejde sammen med ICO Concerts.

Kim Worsøes håb med ansættelsen af det nye sikkerhedsfirma er, at ICO Concerts vil fremstå ”som den koncertudbyder, der prioriterer sikkerheden højest – både for publikum, de optrædende og alle, der i øvrigt hyres ind i forbindelse med afviklingen af et show eller en koncert”.

Du kan se andet og sidste afsnit af 'Afsløret - De sorte koncerter' på DR1 mandag aften. Og du kan se første afsnit på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter