Slut med guitar og gråhårede mænd? Her er 3 mulige shitstorms til nattens Grammy-show

Der blæser nye vinde over årets show, der er domineret af hiphop- og popnavne. Men risikoen for shitstorm er stadig tilstede.

Bruno Mars er blandt andet nomineret til 'Record of the Year', 'Album of the Year' og 'Song of the Year'. (Foto: Lucy Nicholson)

Rettetlse: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at rapperen Logic er hvid. Det er ikke korrekt, da hans far er afroamerikaner.

Klichéen om den amerikanske Grammy-komité er, at den er domineret af gamle, gråhårede, hvide mænd i jakkesæt, der bedre kan lide guitar end rap.

Den opfattelse er dog blevet udfordret af nomineringerne til årets show, der bliver afviklet i nat dansk tid.

I år er alle de tunge kategorier nemlig støvsuget for rocknavne.

På den måde tager Grammy-showet de første skridt i retning af en mere tidssvarende profil, men der er dog stadig ting, der kan kickstarte en shitstorm på de sociale medier.

Her giver vi vores bud tre områder, hvor det kan gå galt, med kyndig hjælp fra popekspert og P4-vært Henrik Milling.

Jay-Z. (Foto: BENOIT TESSIER)

Hvis Bruno og poprap dræber hiphop-stjernerne

At hiphop er blevet en stor, bred genre har Grammy-komitéen efter langt tilløb anerkendt i år, hvor Kendrick Lamar og Jay-Z er nomineret i flere af de tunge kategorier – og rocken er helt fraværende.

Historisk set har den ofte været henvist til genrekategorier. For eksempel vandt Drake 'kun' rappriser sidste år, hvilket fik ham til at udtale: "Måske er det fordi, jeg før har rappet, eller fordi jeg er sort".

Og Kanye West, der står bag nogen af dette årtusindes bedst anmeldte plader, undrer sig nok over, at han kun har vundet én albumpris for 'Graduation' i 2008.

Henrik Milling: - Det er 20 eller 30 år for sent, at udviklingen er sunket ind hos dem. Nomineringerne er blevet mere retvisende, i forhold til hvad folk lytter til.

- Det er positivt, at der er mange nye navne i spil, og det er helt klart en håndbremsevending, fordi Grammys oplever ekstremt faldende seertal.

Hvad er det værste, der kan ske? Hvis Luis Fonsi og Bruno Mars rydder hovedpriserne på bekostning af hiphopnavne, kommer det til at lugte af kolde fødder fra komitéen. Og hvis rapperen Logic vinder årets sang, vælger de en mere poppet rapper frem for en med bred opbakning inden for hiphopkulturen.

Cardi B. (Foto: ANGELA WEISS © AFP or licensors)

Hvis kvinderne ikke vinder i pop og r'n'b

2017 var ikke et stort år for de store kvindelige popstjerner – og Taylor Swifts ’Reputation’ udkom for sent på året til at komme i betragtning i år.

Det kommer til udtryk i nomineringerne. Lorde kan snuppe den prestigefulde pris for årets album, men er oppe imod store navne som Kendrick Lamar, Jay-Z og Bruno Mars.

Julia Michaels, der havde et kæmpehit med ’Issues’ sidste år, kan hjemtage priser for årets sang og bedste nye navn. Og så har 2017’s store nye rapnavn Cardi B chancen for at vinde ’Best Rap Performance’ og ’Best Rap Song’.

Derudover er kvinderne henvist til den knap så profilerede popkategori.

Henrik Milling: - Jeg tror ikke, at Cardi B kan tage en pris i en rapkategori, der er så møghamrende inficeret af sådan noget ’male yeah yeah bling’. It’s a man’s sport.

- Men det er sjovt, at rapperne i årevis har stået og råbt op om ubalance, og så findes det også inden for deres egen genre.

Hvad er det værste, der kan ske? Selv om 2017 savnede markante udgivelser fra kvinder, vil det føles som et tilbageslag, hvis det det ikke bliver til en håndfuld pop- og r'n'b-priser, hvor de er bedre repræsenteret.

Kendrick Lamar. (Foto: Mario Anzuoni)

Hvis balancen mellem substans og kommerciel appel tipper

En af de tilbagevendende Grammy-diskussioner er, hvor meget kommerciel succes skal vægtes i forhold til kunstnerisk substans.

Så sent som sidste år vandt Adeles solide '25' foran Beyoncés voldsomt ambitiøse og hyldede 'Lemon', hvilket fik den bramfrie Adele til selv at udbryde om sin kollega: 'Hvad fuck skal hun gøre for at vinde årets album?'.

Med 'DAMN' formåede Kendrick Lamar sidste år den svære kunst både at vinde kritikerne og lytternes hjerter. Han har således både fået bedre anmeldelser og solgt flere albums end de andre nominerede i hovepriserne.

Når kommercielle konkurrenter som Ed Sheeran og The Weeknd samtidig må nøjes med nomineringer i de mindre kategorier for pop og r'n'b – og Drake slet ikke har fået nogen – er Lamar favorit til at blive aftenens topscorer.

Henrik Milling: - Jeg vil mene, at Kendrick Lamar, Bruno Mars og Jay-Z står til at høste de store priser, fordi de er de mest kendte navne.

- Man kan omvendt sige, at det vil være en lille skandale, hvis Ed Sheeran ikke tager poppriserne. Han er klodens mest populære kunstner lige nu. Man kommer ud i nogen andre dilemmaer.

Hvad er det værste, der kan ske? Hvis Bruno Mars og Luis Fonsi henter markant flere store priser end Kendrick Lamar og Jay-Z, vil det blive tolket som om, Grammy-komitéen har vægtet kommerciel pop-appel over musikalske eksperimenter.

Rocken spiller andenguitar

  • Rockens faldende status i musikmainstreamen kommer til udtryk i, at hvide mænd med guitar er henvist til kategorierne 'Rock' og 'Alternative'.

  • Metallica og Foo Fighters har begge mulighed for at tage to rockpriser, mens den herhjemme knap så kendte gruppe Nothing More er nomineret til tre.

  • Metalgenren må nøjes med prisen for 'Best Metal Performance', en underkategori til 'Rock'.

  • I den alternative afdeling, hvor der kun uddeles pris til årets album, kæmper Arcade Fire, LCD Soundsystem, The National, Gorillaz og Father John Misty om æren.