Snydt! 4 gange vi er blev taget ved næsen af musikstjernerne

Fætr er for tiden i fokus, fordi han ikke selv synger sine sange. Men det er ikke første gang i musikhistorien.

Milli Vanilli er et af de mest kendte eksempler på musikere, der ikke har lavet deres musik selv. Men der er også andre. Se bare her ...

I DR3-dokumentaren 'Fætr lyver' kan man for tiden følge historien om Christian 'Fætr' Hansen.

Udadtil en ung, smuk popsanger med stejlt stigende succes, men i virkeligheden er han kun en kransekagefigur, der ikke synger sine egne numre, skabt af producerduoen Hitmakers.

Nogen af hans fans føler sig givetvis snydt, men de kan trøste sig med, at det langt fra er første gang, musiklyttere bliver taget ved næsen af smarte musikbranchefolk. Her er fire andre eksempler.

Billedsmuk duo fik frataget Grammy

I slutningen af 80'erne bragede den Adonis-smukke tyske duo Milli Vanilli igennem med deres velslebne r'n'b-pop og flødeindsmurte vokaler.

Problemet var bare, at de to frontmænd Fab Morvan og Rob Pilatus kun lipsyncede – vokalerne blev indspillet af tre studiesangere. Alt sammen orkestreret af produceren Frank Farian.

Da det kom frem, røg Milli Vanilli ud i et sandt stormvejr og måtte blandt andet lide den tort at få frataget en Grammy, de i 1990 havde vundet som bedste nye navn.

0:00

Belgisk 70'er-hit 'glemte' kreditering

I slut-70'erne hittede belgiske Plastic Bertrand internationalt med den glampoppede single 'Ca plane pour moi', der var en pastiche over periodens vrængende punkbands.

Titlen kan løst oversættes til 'det kører for mig', men det gjorde det ikke for Plastic Bertrand, da sangens producer Lou Deprijck sagsøgte ham for ikke at have krediteret ham som sanger på nummeret.

Sagen blev afgjort i 2010, hvor en lingvist efter i flere måneder at have sammenlignet de to mænds stemmer fastslog, at det er Deprijck, der synger på originalen.

0:00

Tysk producer sang selv Boney M-sange

Milli Vanilli er ikke det eneste bandprojekt, Frank Fabrian står bag. I 70'erne startede han således den verdensberømte discogruppe Boney M.

Selv om Boney M. udadtil var et band, var det i praksis et studieprojekt, hvor Farian både skrev sangene, producerede dem og stod bag den karakteristiske dybe croon, der præger gruppens hits.

Modsat Milli Vanilli var det dog ingen hemmelighed, at frontmand Bobby Farrell ikke sang på gruppens plader, men gruppens medlemmer fremførte dog selv numrene, når de optrådte live.

0:00

The Monkees blev holdt i stram snor

En af 60'erne mest populære grupper, The Monkees, blev oprindeligt sat sammen til tv-showet af samme navn, efter at de fire medlemmer var blevet valgt ud blandt flere hundrede ansøgere.

Som mange boybands efter dem blev The Monkees holdt i stram snor, og på deres to første album er stort set alt andet end deres vokal lavet af andre – både sangskrivning og indspilning.

Det var bandet var dog voldsomt utilfredse med og krævede større indflydelse og kunstnerisk frihed. Som resultat begyndte de fra deres tredje album, 'Headquarters', i højere grad at spille deres egne numre.

0:00
Facebook
Twitter