Stort københavnsk spillested lukker

Carlsbergs gamle tappehal Tap1, der de seneste syv år har været koncertsted og kulturhal, lukker næste år.

Denne sal har huset koncerter med kunstnere som Robyn, Lana Del Rey, Erasure og Frank Ocean. Derudover har der også været ølfestival, loppemarkeder og konferencer. (© Tap1)

TAP1 åbner næste år dørene til ”en uforglemmelig koncert” med Disclosure. Sådan skrev spillestedet begejstret i en pressemeddelelse i går.

Nu viser det sig, at den britiske elektro-duo bliver blandt de sidste navne, der kommer til spille i de gamle Carlsberg-tappehaller.

For den 31. marts næste år lukker Tap1 for at give plads til boligbyggeri på den gamle Carlsberg-grund.

Det fortæller Tap1’s direktør Rikke Friis Assentoft, der ærgrer sig, selvom hallen aldrig været en del af byggeplanerne i den fremtidige bydel Carlsberg Byen.

- Men der er ingen bitterhed herfra. Vi har hele tiden vidst, at huset her har været til låns, og vi er Carlsberg dybt taknemmelig for, at de var visionære nok til at tro på projektet. Det har været et hus for alle, og folk fra hele Danmark og Skandinavien er kommet hertil for at opleve koncerter, messer og konferencer.

Langt op til Forums 10.000

Til gengæld håber hun med denne nyhed at kunne råbe politikerne i hovedstaden op.

For når den gamle tappehal på Vesterbro lukker, mister København sit eneste koncertsted med en publikumskapacitet på 6.000.

- København vil fremadrettet ikke kunne huse de mange mellemstore musikoplevelser. Vi har spillesteder som Store Vega, der kan rumme 1.500 mennesker, og Falkoner Salen, der har plads til knap 3.000. Herfra er der langt op til Forums 10.000, hvilket uden tvivl vil efterlade publikum med halv-tomme Forum-shows eller for hurtigt udsolgte Vega-shows, siger Rikke Friis Assentoft.

Multihallen Tap1 ligger i Carlsbergs gamle tappehaller på Vesterbro i København, og kan huse 6000 koncertgæster. (© Tap1)

Efterlader et hul i markedet

En række koncerter er for længst planlagt til afholdelse i efteråret og frem til marts. Blandt andre kommer Prodigy, Dave Matthews Band, Medina, Christopher og Years & Years forbi.

Sidstnævnte solgte i øvrigt så mange billetter, at deres koncert i Store Vega blev flyttet til Tap1.

Derudover vil flere navne komme til senere, fortæller Rikke Friis Assentoft:

- Der er høj puls til det sidste. Vores fyldte kalender afspejler efterspørgslen - og denne er ikke til at tage fejl af! TAP1 vil efterlade et hul i markedet.

Hovedstadens nye arena, Royal Arena, der er ved at blive bygget i Ørestad på Amager, åbner i slutningen af 2016. Den har dog plads til 15.000, når der er koncerter.

Måske andre står klar i kulisssen

Fabian Holt, der er lektor i musik- og begivenhedskommunikation på RUC, vurderer, at vi nok vil opleve en periode, hvor aktører i branchen vil prøve at skabe en form for erstatning til den privatejede Tap1.

Hvis ikke på Vesterbro, så et andet sted tæt på byen.

- Jeg tror, at der vil komme noget tilsvarende i nærområdet – måske som et samarbejde mellem et koncertbureau og et spillested som Vega eller Amager Bio, der kunne stå for driften. De ville godt kunne løfte den opgave, siger Fabian Holt.

Kommer Mega Vega tilbage på blokken?

Han ser to mulige scenarier på sigt.

Enten bliver der skabt et spillested med penge fra en koncert- eller eventarrangør, eller også bliver det en "Vega-baseret model”, hvor man med penge fra kommunen og fonde vil kunne pleje musikmiljøet, så de små bands også får plads.

Fabian Holt siger, at man også ser den samme udvikling i andre europæiske storbyer, og henviser til Vegas gamle planer om at skabe et Mega Vega tilbage i 2008.

Mega Vega opnåede dog aldrig den ønskede bevilling fra Københavns Kommune, men det er her, at koncertbureauerne kommer ind i billedet, mener Fabian Holt.