Sys Bjerre udlevede sin drøm om fri kærlighed: Jeg var sikker på, vi alle tre kunne være kærester

Venner og familie vendte Sys Bjerre ryggen, da hun eksperimenterede med to kærester. Nu er hun mere monogam end nogensinde før.

(Foto: Andreas Hüttel DR)

Værelset står, som det gjorde, da Sys Bjerres far forlod det i 1969.

Vi er i midten af 1990'erne, og de tunge, tykke gardiner skærmer stadig det intakte ungdomsværelse fra Svendborgs virkelighed og skaber en brun-orange tidslomme i den store villa.

10-årige Sys Bjerre snuser rundt sammen med sine søstre.

De finder pornobladene i anden skuffe. Ser tegningerne på væggene. Der er hjerter. Peace-tegn. Hippie-drømme. De lilla, røde, orange, gule og sorte farver på Steppeulvenes ikoniske ’Hip’ fanger Sys Bjerres opmærksomhed.

Det er i farens ungdomsværelse, at Sys Bjerres tanker om fri og ubegrænset kærlighed begynder, om end det først er mange år senere, de bliver realiseret. I et kollektiv på en stråtækt bondegård godt 150 kilometers kørsel mod øst.

Et eksperiment, som Sys Bjerre ifølge eget udsagn brændte ned til grunden.

Hvorfor monogami?

32-årige Sys Bjerre er en af de danske sangskrivere, som DR i podcast-serien ’Elsker Dig For Evigt’ har udfordret til at skrive en kærlighedssang.

Det eksperiment ender med en sang om den kærlighed, Sys Bjerre fandt efter armlægningen med det monogame system.

- Jeg dømmer ingen af dem, der lever sådan, men jeg har haft en fornemmelse, fra jeg var helt lille, af at vi kan være meget mere kreative. Vi kan opfinde nogle nye systemer, siger Sys Bjerre.

0:00

Sangeren er selv opvokset i en kernefamilie i Vanløse med to søstre og en mor og en far, der nu har været gift i 31 år.

- Og de har det super godt. Jeg er overhovedet ikke skilsmissebarn, understreger Sys Bjerre.

- Men det kan ikke være rigtigt, at alle skal leve i monogami, bare fordi vi er vokset op i et samfund, hvor alle sange handler om, at man ikke må tage en andens kæreste.

Sys Bjerre er ikke ude på at starte et korstog mod monogami og få gang i en ny omgang gruppesex i 70’er-kollektivernes bollerum.

Det er prøvet. Med store personlige konsekvenser.

I podcastserien 'Elsker dig forevigt' giver Sys Bjerre sit bud på en ny kærlighedssang - der ligger i forlængelse af det eksperiment om fri kærlighed, hun selv brændte ud i. (Foto: Andreas Hüttel DR)

- Der er mange, der er gået med til noget, som de overhovedet ikke havde lyst til. Men det lå i tiden, at man skulle gøre sådan, og at man ikke skulle være så snerpet, siger Sys Bjerre.

- Mange er gået sorgfulde rundt i deres forhold, fordi manden eller konen har bollet rundt med alle mulige. Og de skulle også selv være med til det, selv om de bare ville være gift.

Sangskriverens forældre boede selv i kollektiv og synes ifølge Sys Bjerre overhovedet ikke, at det var fedt.

De har fortalt hende om konflikterne og den manipulerende beboer, der styrede kollektivet.

Det handler om fællesskab

Men Sys Bjerre hørte kun de ting, hun ville høre. Og det var ord som frihed, kærlighed og fællesskab.

- Fællesskab er i virkeligheden den største motivation for at begive mig ud i det med fri kærlighed. For jeg er helt sikker på, at vi kan dele alting, og at der i virkeligheden ikke er problemer, hvis vi ser på alt med kærlighed, siger sangeren.

- Jeg ved godt, at det er nemmere sagt end gjort, men det er stadig mit mål.

Og det var det også, da Sys Bjerre sammen med sin kæreste, en ven og to lejere flyttede ind på en bondegård på Stevns på det sydøstlige Sjælland i 2015.

Drømmen om fællesskab, storfamilie og fri kærlighed, der startede på farens ungdomsværelse i Svendborg-villaen, skulle tryktestes i et stråtækt bindingsværkshus fra 1777.

Sys Bjerre ville skabe et fristed med plads til larm, kunst, musik og kærlighed.

Hun kastede sig ind i lokalsamfundet, fik skabt en festival på Rødvig Havn og havde et håb om, at den 198 kvadratmeter store Østergaard og den 6.800 kvadratmeter store grund skulle blive et kreativt og frit samlingspunkt.

Der skulle være mange børn og mange voksne, og der skulle være plads til kærlighed på tværs af alt, var Sys Bjerres håb.

- Jeg ville gerne have, at vi alle sammen kunne være sammen, som det passede os, og at det kunne give sig selv. Det kunne ikke gå galt, tænkte jeg, for det er bare kærlighed.

Med kærligheden kom de konflikter, som Sys Bjerres forældre havde fortalt om.

Og det blev faktisk en ny kærlighed, der blev starten på enden for Sys Bjerres drøm om storfamilie og sex på kryds og tværs.

Ville være kæreste med to

- Jeg satte ild til det hele, da jeg forelskede mig i en af de andre, siger Sys Bjerre.

Det kunne hverken kæresten, den nye kæreste eller de to andre i kollektivet holde til.

- Jeg prøvede virkelig, og jeg var sikker på, at vi godt kunne være kærester alle tre.

Så Sys Bjerre prøvede at holde fast i drømmen. Målet helliger midlet, tænkte hun.

- For jeg ville jo vise hele verden, at det godt kunne lade sig gøre. Jeg blev forblændet af mit eget projekt og forsøgte at holde fast i resterne, siger Sys Bjerre.

Da det hele var ved at eksplodere i konflikter og sårede følelser blev det en lille, sød og lodden størrelse, der endeligt knuste Sys Bjerres drøm.

Der var kommet en kat til huset. Og den ville ikke gå igen. Sys Bjerre og nogle af de andre begyndte at fodre den, men en af beboerne ville ikke have den i huset, forlod fællesskabet og efterlod de andre ejere med intet andet valg end at sælge gården.

- Det kulminerede med katten, selv om det slet ikke handlede om den. Det handlede om alle de andre ting, siger Sys Bjerre.

Efter godt et år med peace, love, momentvis harmoni og en ordentlig portion disharmoni var det kollektive eksperiment slut.

Skam

Bondegården blev solgt, og fem sårede mennesker rykkede hver til sit.

- Jeg har aldrig skammet mig så meget. Jeg gjorde folk, jeg elsker, kede af det, siger Sys Bjerre.

- Jeg skammede mig virkelig over, at jeg pressede det igennem, og over at jeg samtidig var så sikker på, at det var det rigtige.

For det var i høj grad Sys Bjerres projekt.

- Der var ingen, der fik et ben til jorden. Det var mig, der fik presset det igennem. De andre ville gerne være med, men jeg var primus motor.

(Foto: Andreas Hüttel DR)

Sys Bjerre har aldrig følt sig så ensom, som da hendes drøm brast. For eksperimentet med det åbne forhold og to kærester nåede at køre noget tid.

Og det blev ikke vel modtaget uden for gården.

- Alle vendte mig ryggen. Min familie ville ikke tale med mig. Der var kun en veninde, som gerne ville tale med mig, siger Sys Bjerre.

Hun undrer sig over den voldsomme reaktion.

- Vi er altid meget hurtige til at analysere noget i forhold til en selv. Og jeg tror, at jeg fik rystet folk i deres grundvold, for vi prøvede virkelig at finde ud af, om vi alle tre kunne være kærester.

- Der var så mange af dem, jeg kender, der blev bange. For, hvis det var en mulighed, hvad kunne så ikke lade sig gøre? Og hvad nu hvis en ægtefælle kunne få fikse ideer?

Monogam eller polyamorøs?

Sys Bjerre rykkede midlertidigt hjem til sine forældre i Vanløse, efter kollektivet blev opløst. Og vennerne begyndte at tale til hende igen.

Faktisk griner de lidt af eksperimentet, siger hun. Og de respekterer, at det var nødvendigt for hende at prøve det af.

- De holder af mig alligevel, og jeg tror da også, at jeg har rykket ved deres forestillinger, hvilket da er positivt, siger Sys Bjerre.

For det er unødvendigt, mener Sys Bjerre, at komme hinanden og en selv ned i nogle af de bokse, som vi gerne vil putte alting ned. Hvad enten, der står ’monogam’, ’polyamorøs’ eller noget helt tredje på boksen.

- Det er jo bare en begrænsning. Der er jo ingen af os, der er det ene eller andet hele livet.

Det kuldsejlede kærlighedsfællesskab på Stevns efterlod Sys Bjerre i en krise, hvor hun ifølge eget udsagn havde opgivet troen på alt. Musik. Mad. Kærlighed.

Og hvor hun nåede til en accept af, at troen var væk.

- Jeg var ikke engang rigtig ked af det mere.

Sys Bjerre tvivlede stærkt på, at der fandtes ligesindede. Lige indtil hun mødte sin nuværende kæreste.

- Jeg tænkte jo, at der ikke fandtes andre af min art. Men så blev jeg helt forelsket igen. Vi havde begge opgivet kærlighed og parforhold, da vi mødte hinanden, siger Sys Bjerre.

Tosomhed i et frit forhold

Kæresten har fået at vide, at Sys Bjerre har det svært med monogami. Han svarede ’okay’, og nu tager de den derfra.

- Jeg har virkelig ingen forventninger. Og det er fedt. Der er meget lidt frygt, som er noget af det, der har frastødt mig ved forhold. Man gør meget af frygt for at miste den anden.

Så der er ikke opstillet nogen kærlighedsregler i lejligheden på Amager, hvor Sys Bjerre og kæresten er flyttet sammen.

- Vi lever helt vildt i tosomhed. Lige nu er tosomhed for sindssygt. Men vi har ikke aftalt noget, siger Sys Bjerre.

(Foto: Andreas Hüttel DR)

Det fejlslagne projekt på den stråtækte Stevns-bondegård har ikke fået sangskriveren til at glemme de tanker, der startede på farens ungdomsværelse.

- Jeg tror stadig på fri kærlighed, men jeg tror, at jeg fokuserer mere på selve kærligheden nu, og mindre på hvorvidt den anses som værende fri eller ej. Frihed er en sindstilstand, uafhængig af ydre omstændigheder, siger Sys Bjerre.

- Det er op til den enkelte, hvordan man har lyst til at leve, og der er uendelige muligheder. Min idé krævede meget mere, end jeg havde forestillet mig. Kærlighed skal aldrig blive et projekt for mig igen. Det er jeg meget taknemmelig for, at have lært.

ELSKER DIG FOR EVIGT

  • DR har fået 11 af Danmarks stærkeste sangskrivere til at skrive en ny kærlighedssang.

  • I podcastserien 'Elsker Dig For Evigt' følger vi tilblivelsen af numrene. Serien udkommer hver fredag kl. 10. Første gang var den 1. december.

  • Serien afsluttes med en stor koncert i DR Koncertsal på Valentinsdag den 14 februar med de sange, der er blevet lavet i løbet af serien.

  • Solisterne bliver akkompagneret af musikere fra DR SymfoniOrkestret og et husorkester til koncerten.

  • Hvis du vil med til koncerten, kan du købe billetter på dr.dk/koncerthuset. Billetsalget begyndte den 1. december klokken 10.

  • Koncerten sendes også direkte på P6 Beat og DR3.

Facebook
Twitter