Szhirley har skrevet en hyldest til Christiania: Det er der brug for lige nu

Den danske sangerinde har fået en stor del af sin musikalske opdragelse på fristaden, hvor hun også selv har boet.

Szhirley, der her står bag Nemoland på Christiania, udgiver senere denne måned sin tredje plade. Sangen 'Morgenstund' er allerede ud nu. Den handler om fristaden, hvor Szhirley selv har boet omkring årtusindeskiftet. (Foto: Annelise Hartmann Eskesen)

- Heeeej Morten, råber Szhirley begejstret, da hun får øje på en mand i hvid og lyseblå fodboldtrøje ovre bag spillestedet Nemoland på Christiania.

- Haha, kan du slet ikke kende mig, din prutfidus, griner hun.

Det kan han godt, da sangerinden kommer lidt tættere på.

- Jojo, hej, siger han og smiler, og de krammer.

De kender hinanden fra de to år, Szhirley boede på Christiania. Hun var i starten af tyverne og havde sammen med sin daværende kæreste en lejlighed i den gamle kassernebygning Fredens Ark.

- Jeg er her for at tale om min nye single, der handler om kærlighed til Christiania, simpelthen, forklarer Szhirley sin gamle ven.

- Og så skete der alt det her midt i det hele. Det er fandme crazy, siger hun, og det kan Morten kun give hende ret i.

De stopper op og taler om skyderiet i Pusher Street i forrige uge, der har kostet gerningsmanden livet og efterladt en politimand i livsfare.

Men Szhirleys nye single ’Morgenstund’, der er en hyldest til hendes tidligere hjem, var planlagt længe før skyderiet fandt sted. Szhirley mener dog, at episoden, der igen har bragt fristaden og dens hashsalg i medierne, blot gør det endnu mere relevant at fremhæve de gode sider af Christiania.

- Jeg synes først og fremmest, at det er forfærdeligt for politimanden, der er blevet skudt, og for hans familie, siger Szhirley.

- Men jeg er også ked af, at Christianias rygte endnu en gang bliver sværtet til. Folk, der ikke kender Christiania, vil selvfølgelig straks sige: "Ja, det er typisk! Sådan er det jo på Christiania". Fordommene længe leve, ikke, siger den 39-årige sangerinde.

- Jeg vil gerne få folk til at forstå, at Christiania er andet end det, man ser i medierne, hvor det negative altid bliver fremhævet. Jeg vil gerne fremhæve det positive, og det er så endnu vigtigere lige nu, hvor alt det her er sket, siger hun.

Kom på Christiania som 13-årig

Det var hendes veninde Mille, der første gang tog hende med på Christiania. Szhirley var 13 år og gik på kommuneskole på Østerbro; Mille var vokset op i Løvehuset på den nedlagte kasserne på Christianshavn. Det var en mørk aften, der var olietønder med ild i, og det hele var "lidt vildt og anderledes”, syntes Szhirley.

Men hurtigt fandt hun ud af, at der ikke var noget skummelt over fristaden eller dens olietønder. Hun lærte hurtigt folk at kende, hang ud, gik til koncerter og fik en kæreste.

Det var også på Christiania, at Szhirley fik en stor del af sin musikalske opdragelse, siger hun.

I Den Grå Hal så hun Wu-Tang Clan, hun gik til koncert med hendes veninde, den nu afdøde sangerinde Natasja, og blev introduceret til en masse reggae og ska, når dj’s og musikere, hvad de tit gjorde, kom og sagde: ”Hey, listen to this one, man, it’s very good”.

- Du ved, derud af, siger Szhirley.

Sindssygt hyggeligt at optræde på Christiania

Siden har Szhirley selv optrådt på fristaden adskillige gange. Både til Christianias fødselsdag, i Den Grå Hal og på Nemoland, der hver søndag i sommerhalvåret afholder gratis udendørskoncerter med store danske navne.

Den lille scene, der på gode sommeraftener er orange af aftensol, og hvor volden bagved tjener som siddepladser under koncerten, er et ”sindssygt hyggeligt” sted at optræde, synes Szhirley.

Når hun står på scenen og kigger ned over publikum, ser hun alt fra arkitekter til advokater, folk uden uddannelse, små børn og gamle mennesker.

- Det er skønt, at det spænder så spredt, siger hun og fortæller om en gang, hvor en lille pige dansede så meget, at Szhirley stoppede op i sangen for at invitere pigen på på scenen under en koncert.

- Det er den slags ting, der sker her. Det er okay, at det er sådan lidt loose, siger Szhirley.

- Jeg elsker al kulturen herude, opsummerer sangerinden, der synes, at det er vigtigt at bevare et sted, hvor der er plads til "hurlumhej, ottekantede huse og forskellighed".

Hun har en bøn til politikerne om Christiania.

- Lad det nu være, som det er. Det er en oase, noget helt unikt, og det kan ikke genskabes, hvis det bliver jævnet med jorden.

Szhirley Nova Beanca Rokahaim

  • 39 år, sangerinde.

  • Debuterede i 1996 med R’n’B-abummet 'I’m Coming'. Albummet blev også udsendt i Japan.

  • Har sunget kor for Outlandish, Miss Mukupa, Søren Sko og ikke mindst Den Gale Pose – blandt andet på ’Spændt op til lir’.

  • Sang to duetter på soundtracket til filmen ’Den Eneste Ene’ og medvirkede også, da filmen blev opsat som musical i 2005.

  • Radiovært på P3 i 2009. I programmet ’Karen & Szhirley’ spillede de soul, r’n’b og hiphop.

  • Debuterede som skuespiller i 2006 i West Side Story på Østre Gasværk.

  • I 2008 solgte sangen ’Gammel Kongevej’ og Anne Linnet-covernummeret ’Glor på vinduer’ platin.

  • Var samme år med i Vild med Dans.

  • Vært på MGP med Jacob Riising i 2013.

  • Mor til to, gift med musikproduceren Mads Møller og bor på Vesterbro.

Singlen ’Morgenstund’ er ude i dag, find den her. Hele pladen ’Timeglas’ udkommer på Szhirleys 40 års-fødselsdag 23. september.