Talentspotter opdagede band ved heldigt tilfælde: Det var som en amerikansk film

I anledning af den nyligt overståede Spot Festival talte vi med Mads Vraa fra pladeselskabet No3 om, hvad han kigger efter, når han spotter nye talenter.

Bandet Noréll dagen efter deres koncert på weekendens Spot Festival i Aarhus. Helt til venstre sidder Mads Vraa, der spottede dem tilfældigt til Distortion. (Foto: Trine Birk © dr)

Forårssolen var i dén grad brudt frem over Aarhus, da vi mødte Mads Vraa til weekendens Spot Festival. Festivalen, der betegner sig selv som en 'formidlingsplatform for den danske og nordiske musik', hvor en masse nye og også etablerede navne er på programmet.

Men når Mads Vraa fra pladeselskabet No3 spotter nye talenter til folden, så sker det faktisk slet ikke her, selvom festivalens navn og formål ellers lægger op til det, fortæller han.

- Rent lavpraktisk sker det ved, at jeg får anbefalet nogen, og så får jeg også rigtig mange demoer tilsendt, som jeg kigger igennem, siger han.

- Og så er der 'the odd case' som for eksempel med Noréll, som var sådan lidt amerikansk film-agtigt, fortæller han om det upcoming band.

- Det er sådan noget, der ikke sker i virkeligheden, men det skete så dér, fortæller han.

'Hold da kæft, hvad fanden er dét?!'

Episoden han henviser til foregik under den københavnske gadefest Distortion i 2014, hvor han var færdig med dagens arbejde, da han pludselig hører en stemme, der får ham til at stoppe op.

- Det var sent, og jeg var ret fuld, griner han.

- Pludselig går jeg forbi en lillebitte scene. Der var ikke nogen mennesker, og så hørte jeg bare den her vokal, hvor jeg tænkte: 'Hold da kæft, hvad fanden er dét?', og så stod jeg og så det og tænkte: 'Det er ret sindssygt, det her'.

Faktisk var det også en tilfældighed, at han hørte forsanger Maríe Louise Persson Bjarnasons unikke stemme. Hun gæsteoptrådte nemlig kun på et enkelt nummer hos producerduoen Nector (de to andre bandmedlemmer af Noréll, red.) den aften, hvor de agerede dj's til en housekoncert.

Bandet Noréll var også så nyt, at de blot dagen før havde spillet deres første koncert sammen.

Maríe Louise Persson Bjarnasson, Nichlas Malling og Viktor Hagner havde kun spillet én koncert sammen som Noréll, før de blev spottet af Mads Vraa.

- Det var sådan lidt filmagtigt, siger Maríe Louise Persson Bjarnason, da hun tænker tilbage på den dag, hvor en lidt småberuset Mads Vraa henvendte sig til hende efter koncerten.

Bandmedlem og producer Nichlas Malling supplerer:

- Jeg tænkte: 'Det er for godt til at være sandt, det virker for tilfældigt på en eller anden måde'. Men det var samtidig også vildt optur, siger han.

- Det var starten på vores rejse. Man skal lære at tage sig selv seriøst og forstå, at der er andre, der tager én seriøst, før man kan forstå det, fortæller bandets tredje medlem, Viktor Hagner, der udfylder producerrollen sammen med Nichlas Malling.

Fra ren Hollywood til rå virkelighed

Og Mads Vraa mente det i dén grad seriøst. Et halvt år senere havde de tre unge musikere underskrevet en kontrakt med No3, singlen 'Damage Done' har været udnævnt som P3's uundgåelige, og for nylig udsendte de så debut-ep'en 'IY'.

Derudover har de fået en plads på programmet til sommerens Roskilde Festival, hvor de skal spille under countdown-dagene.

Men selvom det hele lyder som en Hollywood-film, kræver det også hårdt arbejde og store ambitioner, hvis man vil skrive under på en kontrakt hos No3 og gøre sig forhåbninger om at blive en etableret kunstner, forklarer Mads Vraa.

- Det er også noget, jeg kigger meget efter. Jeg sørger for at signe nogen, der virkelig vil det. Du skal ville det som job, vi skal tjene penge, og du skal tjene penge. Det er et arbejde, siger han.

Klar på at knokle

Og det er Noréll i den grad også indforståede med, fortæller de, og de ved, at der skal knokles igennem.

- Det er bestemt hårdt arbejde, fortæller Maríe Louise Persson Bjarnason.

- Hvis man tror, det er en leg lige så snart, man bliver signet og så kører det hele bare. Nix, nix, nix, griner hun.

Viktor Hagner er enig.

- Da man blev signet, fik man totalt stjerner i øjnene og tænkte: 'Når vi skriver under, så er vi stjerner', men sådan er det ikke. Man skriver under, og så begynder arbejdet der, fra nul, siger han.

Du kan se musikvideoen til Norélls single 'Howl' her.

Mads Vraa: Det kigger jeg efter

  • - Du skal have det musikalske. Du skal have en form for x-factor i forhold til det, du kan. Om det så er din sound, din sangskrivning eller din vokal. Det er de tre elementer, jeg kigger på. Det er de tre elementer, man kan være mere eller mindre god til, og som man kan gøre mere eller mindre noget ved. Jo bedre, du er på de punkter, jo bedre er det.

  • - Arbejdsmoralen betyder meget. Der er mange musikere, som bare godt kan lide at spille musik, men der er stor forskel på, om du gør det, fordi det er sjovt, eller du også gør det, fordi det er sjovt, og fordi det er dit arbejde. Arbejdselementet betyder, at det ikke altid er sjovt. Så hvis man ikke er mentalt forberedt på, at man skal arbejde de her 50-60 timer om ugen, og at det ikke altid er sjovt, jamen så er det ikke fedt. Du skal være en knokler.

  • - Du skal ville noget mere end Danmark. Der er også nogle, der er lidt komfortable og bare gerne vil være herhjemme, og hvis du bliver enormt stresset af at spille tre koncerter i træk og tænker: 'Nu er vi ved at dø'. Så kommer du aldrig til udlandet.

Facebook
Twitter