Tegnefilm-kanalen fylder 35: Her er syv popstjerner vi har fået fra Disney Channel

Den amerikanske tv-kanal har spillet en hypervigtig rolle for musikere som Britney Spears, Justin Timberlake og Christina Aguilera.

(Foto: Bob Berg/Sarah Seymour/L. Busacca © (c) Getty images)

Hvis du har været barn eller teenager inden for de sidste 35 år, så er der stor sandsynlighed for, at du har et nostalgisk forhold til Disney Channel.

Så mange år har den amerikanske tv-kanal nemlig eksisteret – helt præcist gik stationen i luften den 18. april.

Udover en strøm af tegnefilm og realityserier har Disney Channel sat et markant aftryk i populærkulturen som udklækningssted for nogen af vor tids allerstørste popstjerner.

I anledning af jubilæet får du her de største navne, som Disney Channel har breaket.

Britney, Justin og Christina i Mickey Mouse-klubben

Historien om 'The Mickey Mouse Club' udgør et helt særligt kapitel i fortællingen om Disney Channel som arnested for fremtidens stjerner.

Programmet blev oprindeligt startet af Disney-grundlæggeren Walt Disney i 1955, men løb i første omgang kun fire sæsoner frem til 1959.

I 1977 blev det dog genoplivet, og fra 1993-96 blev det fast inventar på Disney Channel – og især sæsonen 1993-94 blev legendarisk.

Det var nemlig i denne periode, at både Britney Spears, Christina Aguilera og Justin Timberlake tog deres første skridt imod fremtidig stjernestatus med nuttede moves, tidstypisk 90'er-kluns og tjekket mikrofonkontrol.

0:00

Miley Cyrus som pletfri popstjerne

En anden af de helt store institutioner på Disney Channel var teen-komedieserien 'Hannah Montana'. Over fire sæsoner fra 2006-11 portrætterede den hovedkarakteren Miley Stewarts dobbeltliv som skolepige om dagen og popstjerne om aftenen.

Stewart blev spillet af Miley Curys, der via serien opbyggede et poleret og pletfrit image, som hun brugte til at lancere sig selv som 'real life' popstjerne via en række album, der udkom parallelt med serien.

Den puttenuttede selviscenesættelse fik dog et ordentligt skud for boven i 2013, da hun sprang ud som fuckfinger-svingende og hyperseksualiseret popprovokatør på albummet 'Bangerz'.

En stil, som hun dog sidste år droppede igen til fordel en mere moden country chic-stil.

0:00

Brødreband satte pigehjerter i brand

I en periode i 00'erne satte Jonas Brothers bunkevis af pigehjerter i brand med deres renskurede image og iørefaldende popsange.

En del af brødrene Nick, Joe og Kevins globale musiksucces skyldtes deres medvirken i sitcom-serien 'Jonas', der over to sæsoner slog deres (efter)navn fast hos mange unge seere. En anden var deres medvirken i de to populære, Disney-producerede 'Camp Rock'-film fra 2008 og 2010.

Ligesom i 'Hannah Montana' virkede fiktion og virkelighed til at påvirke hinanden, for i serien spiller Jonas-brødrene tre brødre, der har bandet – JONAS.

I virkelighedens verden nåede Jonas Brothers at udgive fire studiealbums og sælge 17 millioner albums, inden de gik hvert til sit i 2013

0:00

Demi Lovato fik latteren til at rulle

En anden ung musiker, der medvirkede i 'Camp Rock'-filmene, var Demi Lovato. Og ligesom Jonas Brothers markerede hun sig også i en Disney Channel-serie.

I hendes tilfælde var det komedieserien 'Sonny With a Chance' (2009-11), hvor hun spillede hovedrollen som Allison 'Sonny' Munroe; en ung, teenager, der scorer en rolle i sit yndlings-sketchshow.

Disse roller var medvirkende til, at hendes debutalbum 'Don't Forget' i 2008 bragede ind i toppen af den amerikanske hitliste, hvor hendes efterfølgende fem albums også er landet.

At hendes musikalske stjerne fortsat er stigende, beviste hun sidste år med kæmpehittet 'Sorry Not Sorry'.

0:00

Selena Gomez' heksekunster

I dag kender de fleste nok Selena Gomez for popbaskere som 'Hands For Myself', 'Same Old Love' og 'Good For You'.

Men før hun blev en del af poppens superliga, var hun en fast del af fantasy-serien 'The Wizard of Waverly Place', der i 2009 også fik en film-spinoff.

Her spiller Gomez Alex Russo, hvis familie driver en sandwich-shop på Manhattan, men som også har overnaturlige evner, som de træner i en hemmelig troldmandshule.

Serien løb fra 2007-12, i alt fire sæsoner med 106 afsnit, men vendte til seriens fans' store begejstring for en kort stund tilbage i 2013 med det timelange særafsnit 'The Wizards Return: Alex vs. Alex', hvor Alex kæmper mod en ond inkarnation af sig selv.

0:00
FacebookTwitter