Thomas Helmig står herude og banker på - endnu

PORTRÆT: Han er kendt som den charmerende sanger med læderbukser og bløde krøller fra Aarhus, der har smedet pophits og smeltet pigehjerter i 30 år. Men under pop-facaden gemmer der sig en melankolsk og voksen mand, som nogle gange er næsten mutters alene.

- Da jeg var lidt yngre, ville jeg hele tiden have det til at gå væk eller forsvinde - eller spise lykkepiller. I dag har jeg forliget mig med, at det er en del af mig. Nogle gange er jeg pisseked af det, og jeg ved ikke hvorfor. Sådan er jeg, siger Thomas Helmig. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

- Det er mig, der står herude og banker på.

Med de strofer sang Thomas Helmig sig ind i soundtracket til 1980'ernes ungdom, på plakater fra musikbladet Mix og vandt pigehjerter med de bløde krøller og læderbukser foran skrigende fans.

Dengang sov unge piger foran hans dør og lagde blomster.

- Nogle gange var det lidt hårrejsende, hvor vi skulle lave sådan nogle Beatles-agtige get aways, bare springe ind i en bil og så af sted. Det var sjovt at prøve, husker han i programmet 'Helmig - næsten mutters alene', som sendes på DR1 søndag aften.

Thomas Helmig var i 1980'erne Danmarks nye rockstjerne. (Foto: Martin Henrichsen © Scanpix)

Og her knap 30 år efter banker han stadig på.

Svimlende salgstal og priser

For i en branche, hvor døgnfluer er dagens ret, har Thomas Helmig et trofast publikum med sine danske og engelsksprogede sange og er forblevet dansk pops ukronede konge.

Selv i en tid hvor stjerner som Rasmus Seebach og Christopher - der kan minde om en ung udgave af Helmig - skyder op, er han ikke til at skubbe af tronen.

Thomas Helmig er den danske musiker, der har modtaget flest grammyer. 13 af slagsen. Så mange, at han endda er kommet hjem med statuetten for 'Årets Sangerinde' ved en fejl.

Og salgstallene taler deres klare sprog med omkring 1,5 millioner solgte albums med 'Vejen Væk' i 1988, 'Stupid Man' i 1994 og 'Helmig Herfra' i 2006 som nogle af de største sucesser ifølge Jyllands-Posten.

- Nogle gange er jeg pisseked af det

At Thomas Helmig endte med at blive noget ved musikken var et sammenfald af en stor sorg og en drengs famlen for at vriste sig fri af den igen.

Da han var fem år, blev hans mor og far skilt, og det var netop skilsmissen, der sendte ham i favnen på musikken.

- Som andre børn blev jeg meget ked af det og fandt trøst i musikken. Min mor havde lært mig et par akkorder på klaveret, og dem kunne jeg sidde med i timevis. Det var min måde at bearbejde det på, forklarede Thomas Helmig i P4-programmet Café Hack i oktober.

Det samme gør han i dag.

De tunger følelser ramte ham dengang som en mavepuster. Og har gjort det mange gange siden. I dag har han accepteret det som et eksistensvilkår.

De tunge følelser ramte ham som en mavepuster, da han var barn. Som 51-årig har han accepteret de mørke perioder som en del af livet. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

For bag det glitrende pop-image gemmer den garvede musiker et melankolsk sind, han har taget adskillige slåskampe med siden barndommen.

- Da jeg var lidt yngre, ville jeg hele tiden have det til at gå væk eller forsvinde - eller spise lykkepiller. I dag har jeg forliget mig med, at det er en del af mig. Nogle gange er jeg pisseked af det, og jeg ved ikke hvorfor. Sådan er jeg, forklarer han i 'Helmig - næsten mutters alene'.

En del af 1980'ernes stjernepar

Men det er samtidig ud af ensomheden og melankolien, at kreativiteten blomstrer.

I folkeskolen i 1970'erne kastede han sig ove trommerne, og kærligheden til musikken voksede.

orklarede Thomas Helmig i P4-programmet Café Hack her i efteråret.

Det kom han som 17-årig med et år på highschool, og da han kom hjem, fulgte han sit hjerte og droppede ud af gymnasiet efter 1.g for at kaste sig over musikken.

Som 20-årig sendte han sit første album 'Thomas' på gaden, og tre år senere i 1988 var han i rotation på radiostationerne med sit tredje album og 'Det er mig, der står herude og banker på'.

Thomas Helmig i sit es på Orange Scene på Roskilde Festival i 2002. (Foto: Ulrik Jantzen © Scanpix)

Det var kort efter skilsmissen fra Søs Fenger. Danmarks popstjernepar, der var badet i fotografernes blitzlys og en endeløs strøm af ugebladsforsider, de tre år ægteskabet varede.

Det er en sejlivet teori, at albummet med 'Nu hvor du har brændt mig af' er skrevet om og til hende, men det afviser Thomas Helmig, hver gang man spørger ham.

Dagen efter dagen derpå

I dag er han gift med den tidligere model Renée Toft Simonsen, som han sagde 'ja' til i 2000 - og igen i 2014 efter en kort skilsmisse - og far til fire børn i hverdagen.

Som musiker har han også prøvet andre veje.

I 1990'erne begyndte han at skrive på engelsk. Men selvom ' Groovy Day' fra 1996 endte som hans største albumsucces, banede det aldrig vej for en international karriere, og i 2006 var han tilbage på dansk.

Og hans fans var med hele vejen.

Thomas Helmig giver koncert med Burhan G, TV2 og islandske Emilíana Torrin i Mindeparken i Aarhus i August 2014. (Foto: Axel Schütt © Scanpix)

Gennem 30 år har sangene fortalt deres egne historier om en 'stupid man', om at 'kærlighed gør ondt' og om ham, der står derude og banker på.

Men nu er det for alvor blevet 'dagen efter dagen derpå' i sangerens lange liv med musik. Og søndag aften tager han seerne med ind i det ellers lukkede kreative og melankolske rum, hvor nogle af hans største sange er blevet skrevet.

Se Thomas Helmig åbne op over for Anders Agger i 'Helmig - næsten mutters alene' søndag 27. december klokken 20 på DR1 og efterfølgende på dr.dk/tv.

  • Blå bog: Thomas Helmig

  • Dansk musiker

  • 51 år (født den 15. oktober 1964)

  • Gift med forfatter, psykolog og fotomodel Renée Toft Simonsen siden 2000

  • Udgav sit første album 'Thomas' i 1985

  • Fik for alvor sit gennembrud i 1988 med albummet 'Vejen Væk', der indeholder hits som 'Det er mig der står herude og banker på' og 'Nu hvor du har brændt mig af'

  • Har solgt mere end 1,2 millioner albums gennem tiden

  • Har netop afsluttet sin soloturné 'Mutters alene'