Tony måtte aflyse to danske Nirvana-koncerter: Det nager mig stadig

Det intime spillested Barbue kunne have dannet ramme om Nirvanas første koncert i Danmark, men sådan skulle det ikke gå. Det er 25 år siden nu, men booker Tony Shine ærgrer sig stadig.

Sådan kunne det have set ud på det lille spillested Barbue midt i København. Men sygdom og et gennembrud kom i vejen. Her ses Kurt Cobain under en koncert i Tyskland i november 1991. (Foto: PAUL BERGEN © Getty Images)

Nirvana spillede sin første – og eneste – koncert på dansk jord på Orange Scene under Roskilde Festival i 1992 foran tusindvis af mennesker.

Men faktisk kunne det amerikanske band have spillet en intimkoncert i Danmark allerede året før på det lille spillested Barbue i hovedstaden. Og med lidt held ville knap 200 nysgerrige være dukket op.

For da booker Tony Shine fra Barbue endelig kan skrive Nirvana på plakaten for sommeren 1991, var bandet fra Seattle endnu ikke slået igennem med grungehittet ’Smells Like Teen Spirit’.

Gennembrudsalbummet ’Nevermind’ var heller ikke udkommet, men hos Barbue havde man længe haft et godt øje til de mange nye bands fra USA’s førende grungeby. Bands som Tad og Mudhoney havde allerede spillet i Barbues sal på Magstræde i København.

- Mange af de her bands havde spillet for meget få mennesker, for der var ikke ret mange, der kendte dem. Men vi syntes, det var et spændende område, og Nirvana var det næste interessante band fra den genre. Derfor bookede jeg bandet, fortæller Tony Shine.

Men så blev første koncert aflyst

Han havde i langt tid arbejdet på at få skrevet Nirvana på plakaten, og det lykkedes altså i 1991 til bookerens store begejstring.

- Men så blev Kurt Cobain syg, og det hele blev aflyst. Okay, så må vi jo gøre det en anden gang, tænkte jeg. Senere på året var bandet omkring igen, så jeg bookede Nirvana igen, de kom på plakaten og det hele kørte.

Men så sker der noget, som Tony Shine ikke lige havde set komme.

I september udkommer nemlig først den insisterende rocksingle ’Smells Like Teen Spirit’, der kører i heftig rotation på MTV, og dernæst albummet ’Nevermind’.

Ikke lige bookerens yndlingsjubilæum

Denne weekend er det 25 år siden, pladen udkom, og det er uden tvivl noget, som mange fans vil hejse flaget for. Tony Shine er dog ikke lige så stor en fan af det jubilæum.

- Jo tættere på koncerten vi kom, jo mere interessant blev det, og så lige pludselig eksploderer det. Jeg er stadigvæk lidt sur på ’Nevermind’. De stod jo allerede på plakaten, fortæller Tony Shine om Nirvanas store gennembrud.

For med bandets nye popularitet kommer der pludselig nye krav til det lille, danske spillested.

- Jeg får at vide, at nu har bandet fået en hyre fra Norge, som var meget, meget større, end hvad vi kunne tilbyde. Vi havde jo kun plads til 200 mennesker, og det var begrænset, hvor meget man kunne tillade sig at tage for billetterne, fortæller Tony Shine.

Og så blev anden koncert aflyst

Og så sker det, der stadig nager ham – han må for anden gang det år aflyse en koncert med Nirvana.

- Så mange penge havde vi simpelthen ikke til bands. Så vi var nødt til at aflyse, og det har naget mig lige siden. Men jeg ville allerhelst have haft dem første gang – før de blev store.

Og sådan gik det til, at Nirvana kun nåede at spille i Danmark en gang. På Roskilde Festival, og altså ikke på Barbue.

- Vi havde haft koncerter med bands, der senere blev meget indflydelsesrige. Første gang, vi havde My Bloody Valentine var der 10 mennesker. Anden gang var der udsolgt. Og vi havde Radiohead i 1993, men der var ikke engang ret mange mennesker. Men Nirvana, de vil altid være the one that got away, siger Tony Shine, der stoppede som booker på Barbue i 1992.

FacebookTwitter