Tredobbelt platin på en uge: Seebach trodser al logik på hitlisten

Rasmus Seebach bryder med musikbranchens hårdtprøvede vilkår. Opskriften på hans succes er lige dele personligt nærvær og ufarlig pop, der sætter sig i hjernebarken.

Det fjerde album fra Rasmus Seebach, 'Verden ka' vente', fik tredobbelt platin indenfor den første uge efter udgivelsen. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Han har mere end 427.000 følgere på Facebook, fire album på Top 40 lige nu og en ny plade, der på bare én uge gik tredobbelt platin.

Med andre ord: Det kører – stadig – for sangsmeden Rasmus Seebach.

Hver gang, den nu 35-årige popstjerne udgiver en ny plade, kravler den ikke op ad hitlisten. Næ, den hopper demonstrativt ind på førstepladsen i første hug med alle de forrige Seebach-plader lige i hælende.

Den 6. november udgav sangeren sit nyeste album ’Verden ka’ vente’, der på én uge solgte over 60.000 – og det er bestemt ikke hverdag med den slags præstationer i disse streamingtider.

Det fortæller kommunikationschef Lasse Lindholm fra IFPI, der er musikselskabernes brancheorganisation.

- Seebach bliver ved med at trodse de kommercielle logikker i branchen. Han sælger langt flere album end nogen anden artist på det her marked – og det har han gjort, siden han udgav sin første plade, siger Lasse Lindholm.

Seebach er Danmarks stærkeste albumartist

At en kunstner sælger tre gange platin - altså 60.000 - på en uge, har Lasse Lindholm ikke oplevet det seneste år.

Ikke engang den populære Lukas Graham kunne hamle op med Seebachs salgssucces, hvilket man dog ikke kan klandre ham for. Slet ikke nu, hvor mange finder musikken andre steder end på en gammeldags cd eller et betalt download.

Når det kommer til Seebach, er der tydeligvis andre spilleregler, erkender Lasse Lindholm:

- Rasmus Seebach er uden sammenligning Danmarks stærkeste albumartist. Julesalget af album fylder mindre i artisternes indtjening nu, men lige når vi taler Seebach skal vi anvende en anden logik.

Og den logik er et nærstudie værd.

- Det har været spændende for os i musikbranchen at se, hvad der sker med et Seebach-album i 2015. Rigtig mange forbrugere er jo gået over til streaming, hvor man ofte zapper mere mellem kunstnere og sangene, siger Lasse Lindholm.

”Det du ser, er det du får”

Ifølge Michael Charles Gaunt, musikredaktør på Berlingske, skal forklaringen på Seebachs store popularitet blandt andet findes i hans lette, poppede univers.

Popsnedkeren formår nemlig at lave nogle tidsløse melodier, der er så selvfølgelige, at de går rent ind hos både gamle og unge - og det er en god evne at have som musiker, forklarer Michael Charles Gaunt.

- Jeg tror ikke at det store, brede kernepublikum går vanvittigt meget op i, om han fornyer sig fra plade til plade. Det vigtigste er, om popmelodierne sætter sig i hjernebarken, og får folk til at synge med.

Desuden påpeger musikredaktøren, at en dygtig popmusiker består af mere og andet en de sange, vedkommende laver. Det handler også om det sted, musikeren synger fra:

- Seebach er meget ”det du ser, er det du får”, og synger om grundlæggende ting som livet, kærligheden og de skærmydsler, du møder på din vej. Der er ikke så meget hokuspokus der, siger Michael Charles Gaunt.

Svært at være sur på Seebach

At den folkekære musiker evner at favne bredt, skyldes blandt andet, at han afholder sig fra at provokere og opføre sig grænseoverskridende, lyder det fra Michael Charles Gaunt:

- Han er super ufarlig. Det er svært at blive sur på Rasmus Seebach, fordi han er så bund-sympatisk. Det er i hvert fald den persona, han har formået at skabe for sig selv.

Men blandt anmeldere kan mærkaten ’sympatisk’ nemt blive drejet over på ’kedelig’.

Modtagelsen af det nye album ’Verden ka’ vente’ var da også en blandet omgang med både to, tre og fem stjerner.

- Rasmus Seebach er alt andet end fascinerende at høre på, når han uddeler lommefilosofi i klæbrige klaverballade-form, skrev Berlingskes anmelder Pernille Smith Larsen, der kun gav to stjerner.

Anderledes begejstret var BT’s anmelder Henning Høeg med fem rosende stjerner i posen.

- I stedet for blot at læne sig mageligt tilbage og nyde succesen er den modne Rasmus således helt fremme i skoene. Han kigger dybere ind i sig selv. Han ser skarpere på verden omkring sig.

Rasmus Seebach-sange 24 timer i døgnet

Lytterne er dog tydeligvis ligeglade med anmeldernes ris eller ros – så længe Seebach leverer sine ørehængere. Det kan Tobias Nielsen, vicedirektør hos Bauer Media, tale med om.

Da Seebach udgav sit album ’Ingen kan love dig i morgen’ i 2013, forsøgte deres digitale platform Radio Play sig med en digital kanal, der kun spillede Seebachs musik krydret med sangeren, der fortalte om sin musik.

Det blev så godt modtaget, at Bauer Media lige nu gentager succesen hele november med en særlig radiostation, hvor man kun kan høre Ramus Seebachs hits som ’Uanset’, ’Olivia’ og ’Lidt i fem’. Denne gang også på DAB-radioen.

- Reaktionen er lige så positiv som første gang, vi gjorde det. På NOVA har vi også haft en intimkoncert med Rasmus Seebach i Odense – det var i søndags og gik rigtig godt. Over 15.000 havde tilmeldt sig, selvom vi kun udloddede 300 billetter, siger Tobias Nielsen.

Fan: "Seebach er meget som vi andre"

En af dem, der holder meget af Rasmus Seebachs musik, er 42-årige Kate Nielsen, der står bag fansiden rasmus-seebach.dk.

- Han er reel og beskriver ting fra sit eget liv, som vi andre kan relatere til. Det er som om, noget af det, han oplever, også er noget, vi oplever. Han er meget som os andre og ikke så ekstraordinær – og så er han ligetil og virker altid glad, fortæller hun.

Faktisk fylder Seebach som person lige så meget som musikken i Kate Nielsens optik. I forhold til andre kunstnere er han nemlig altid flink til at hilse på fans og give autografer.

Det kan mærkes i musikken, for når Kate Nielsen lytter til hans musik, bliver hun glad og finder trøst i sangene.

- Især sangene til hans far rører mig dybt. Det er, som om man kan føle den følelse, han har haft, da han skrev den. Det er fantastisk, at man får et indblik i det, der sker i hans liv.