Udkast fra Kulturministeriet: DR Underholdningsorkestret ryger fra årsskiftet

Kulturministeriet foreslår i sit udkast til den kommende public service-kontrakt, at DR ikke længere er forpligtet til at holde liv i Underholdningsorkestret.

Kulturministeriet undlader at nævne DR Underholdningsorkestret et udkast til den kommende public service-kontrakt. Et flertal ønsker ellers, at orkestret skal bestå. (Foto: Peter Krogh Andersen © DR)

DR's planer om at lukke sit underholdningsorkester bliver støttet i Kulturministeriets udkast til en kommende public service-kontrakt.

I ministeriets udkast til en ny public service-aftale, som DR Kultur har fået fat i, optræder DR Underholdningsorkestret ikke i modsætning til fem andre ensembler under DR - heriblandt DR Symfoniorkestret.

Udkastet er baseret på DR's eget oplæg til en kommende kontrakt, men har været behandlet af Kulturministeriet, inden det er blevet præsenteret for medieordførerne.

Kulturministeren og partierne bag medieaftalen mødes tirsdag klokken 13 for at diskutere den kommende public service-kontrakt. Her skal kulturministeren og partierne forsøge at finde fælles fodslag, så Jelved og DR senere kan forhandle kontrakten på plads.

Flertal mod lukning

Siden DR præsenterede sin spareplan i september, som blandt andet betyder en lukning af Underholdningsorkestret fra nytår, har flere politikere kæmpet imod - og modstanden er vokset.

Det betød, at der sidste uge samlede sig et politisk flertal mod lukningen - bestående af Dansk Folkeparti, De Konservative, Venstre, Enhedslisten samt et færøsk medlem af Folketinget.

I modsætning til medieordførerne fra partierne har Marianne Jelved ikke ønsket at udtale sig om sagen til pressen. Men under en folketingsdebat advarede hun mod, at politikerne skulle blande sig i DR's økonomiske prioriteringer.

"Så er der noget at forhandle om"

At Underholdningsorkestret ikke er skrevet ind i oplægget, ser public service-forsker Henrik Søndergaard fra Københavns Universitet som et signal om, at ministeriet har accepteret DR's beslutning om at lukke ned for Underholdningsorkestret.

Dog siger han, at dagens forhandlinger godt kan føre til, at en forpligtelse til DR om at opretholde orkestret.

Dagens forhandlinger mellem partierne bag medieaftalen og kulturministeren forventes at være færdige senere på eftermiddagen.

Public service-kontrakten beskriver, hvilke opgaver DR forventes at opfylde, og udstikker rammerne for, hvordan DR skal drives.

Den kommende kontrakt gælder fra 2015 og frem til 2018.

Opdateret klokken 13.35 med detajler om, hvordan udkastet er oprettet.

FacebookTwitter