Unge iranere anholdt for glæde i Pharrell-video

En gruppe iranske fans af Pharrell Williams er blevet arresteret for at danse glade rundt i en iransk version af hittet ’Happy’.

- Iran er et land, hvor det at være 'glad' er en forbrydelse.

Sådan skriver en iransk journalist på sin Twitter-profil, efter myndighederne har anholdt seks unge, der har lavet en iransk version af Pharrell Williams' glade megahit 'Happy'.

I går tirsdag blev de unge mænd og kvinder angiveligt tvunget til for åben skærm på iransk stats-tv at indrømme, at de stod bag videoen og nu fortryder den.

Politi: Vulgære klip

I den iranske video danser tre unge mænd og tre unge kvinder uden slør jublende rundt på gader og hustage i hovedstaden Teheran. Men videoen blev altså for meget for de iranske myndigheder.

Byens politichef Hossein Sajedinia bekræfter overfor The Guardian, at seks personer er anholdt i forbindelse med 'en modbydelig' video på sociale medier.

- Vi har iværksat en politimæssig efterforskning i samarbejde med de retslige myndigheder og identificeret og arresteret de anklagede indenfor seks timer, siger han.

Politichefen anklager ifølge BBC videoen for at indeholde 'vulgære klip'.

Williams: Det er trist

Hele verden har de seneste måneder danset og sunget med på det glade hit, og superstjernen bag den originale video tager afstand til anholdelserne.

- Det er uendeligt trist, at de her unge er blevet arresteret for at forsøge at sprede glæde, skriver Pharrell Williams på sin Facebook-profil natten til onsdag dansk tid.

Den originale musikvideo set næsten 250 mio. gange på YouTube, og adskillige verden rundt har lavet deres egne versioner, hvor de danser til hittet.

Glæde er en forbrydelse

Den iranske udgave 'Happy we are from Tehran' blev lagt på YouTube den 19. maj og blev ifølge BBC set af mere end 40.000 mennesker, inden den blev fjernet fra de sociale medier.

Det er den iranske journalist Golnaz Esfandiari, der har protesteret på sin Twitter-profil efter anholdelserne:

- Tusinde af iranere er gennem de seneste 35 år blevet arresteret for at være glade og feste.

Det såkaldte hashtag #freehappyiranians er siden blevet populært blandt hundredvis af brugere på Twitter.

Se den iranske musikvideo i videoen i toppen af artiklen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk