Ups, der mangler noget: Her er 5 kvinder de danske festivaler burde have på plakaten

De store danske musikfestivaler er ved at have programmet på plads. Men mindst fem kvinder mangler, mener P3-vært Mads Axelsen.

Jorja Smith, Lana del Rey og Janelle Monae er bare tre af de kvinder, P3-vært Mads Axelsen gerne havde set på en dansk festivalscene til sommer. Læs hvorfor her - og find ud af, hvor du i stedet kan finde de savnede stjerner. (Foto: © Burak Cingi / Joseph Okpako/ Alexandre Schneider;, Getty Images)

- Jeg er ved at være træt af dårlige undskyldninger, siger Mads Axelsen.

P3-værten synes sådan set, at plakaterne for danske musikfestivaler i 2018 er spændende og at de byder på masser af varierede og vilde musikoplevelser.

Men på de store festivalpladser som Northside, Tinderbox, Roskilde, Jelling og Smukfest mangler der alligevel nogle oplagte navne. Ikke mindst nogle af de kvinder, som i forvejen er i undertal på de danske festivalscener - og som udgiver god musik som aldrig før, både solo og i bands:

- At der ikke er en endnu bedrefordeling mellem mænd og kvinder på festivalerne, synes jeg egentlig er lidt underligt, siger Mads Axelsen.

Derfor giver han den her op for fem kvindelige kunstnere, som han undrer sig over, ikke er blevet booket til Danmark. Og som kommer til at glimre ved deres fravær i den danske festivalsommer.

(Foto: © Josh Brasted, Getty Images)

SZA

Den 27-årige amerikanske sangerinde har været ret hypet, siden hun udkom med ep'en 'Z' i 2014 og begyndte at skrive sange for superstjernerne Rihanna og Beyoncé.

Sidste år udkom hendes debutabum 'Ctrl', der cementerede, at hendes alternative r&b med grænsesøgende produktioner og dybe tekster kan noget særligt:

- Det er et meget forførende univers, så når man er færdig med at lytte til pladen, har man straks lyst til at høre den igen, siger Mads Axelsen, der gerne havde set SZA på eksempelvis Roskilde Festivals plakat.

Du må tage turen til Dublin, London eller Paris, hvis du vil opleve den amerikanske r&b-sensation til sommer.

0:00
(Foto: © Joseph Okpako, Getty Images)

Jorja Smith

21-årige Jorja kom ud af ingenting (eller faktisk kom hun fra Soundcloud, musikkens svar på Youtube), i 2016 og var sidste år med på selveste Drakes hit 'Get it together'.

Mads Axelsen mener, at hendes lyd og et temmelig imponerende bagkatalog af singler giver hende mere pondus, end der måske står på fødselsattesten:

- Hun har sådan et sensuelt og soul'et univers, der blæser én helt omkuld. Man tager hvert ord, der bliver sunget, helt til sig. Når jeg spiller hende i radioen, er det også noget, folk reagerer på, at hun har den her flotte, fløjsbløde stemme, siger radioværten.

Men fløjlen kommer altså ikke til at smyge sig gennem de danske sommernætter i år. For at opleve Jorja Smith live kan du i stedet rejse til Barcelona, hollandske Beuningen eller London til sommer.

0:00
(Foto: © Alexandre Schneider, Getty Images)

Lana del Rey

Siden debuten i 2011 har Lana del Rey, ifølge Mads Axelsen, bevæget sig mellem "firkantet plasticpop" og dyster country.

Sidste års 'Lust for life' fletter enderne sammen og beholder Lana del Reys uimiskendelige Hollywood-melankoli på det bedste album hidtil.

- Det er meget autentisk og interessant. Det lyder som en sanger, der har fundet det rette format og de sange, hun skal synge, siger han og ærgrer sig over, at del Rey hverken i år eller sidste år fik en dansk koncert.

I stedet kan du opleve divaen i Tjekkiet eller Ungarn til sommer - eller skynde dig til Italien, Tyskland, Belgien eller Spanien, hvor stjernen spiller allerede i de kommende uger.

0:00
(Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Scanpix)

Kvamie liv

Den danske sangerinde fik en solid fanskare, mens Mads Axelsen selv var vært på radioprogrammet 'Det Elektriske Barometer'.

Hun lød ikke som noget andet, med sådan et storbymelankolsk popunivers ført an af en hæs og nogle gange nærmest androgyn stemme, siger radioværten.

De sidste år har der været lidt stille om Kwamie Liv, men hun har for nylig annonceret, at hun udgiver sit første album til sommer. Foreløbig er der dog ikke nogen koncerter på plakaten, hvilket ærgrer Mads Axelsen:

- Det havde da været oplagt at tage ud og optræde med de sange for sine fans, både herhjemme og i udlandet, siger Mads Axelsen og nævner Northside, Smukfest eller Roskilde som oplagte scener for sangerinden.

0:00
(Foto: © Burak Cingi, Getty Images)

Janelle Monae

Den spacede soulstjerne fik galaktisk anmelderros for det ambitiøse debutalbum 'The ArchAndroid' for otte år siden - men Mads Axelsen har personligt aldrig været begejstret for hendes musik.

Altså indtil 2018, hvor Monae har kastet singlen 'Make Me Feel' afsted med en umiskendelig, funky Prince-lyd. Nu kan radioværten slet ikke vente på hele albummet, der lander 27 april:

- Det er uden sammenligning det bedste, hun nogensinde har lydt, siger Mads Axelsen.

- Rihanna og andre er meget "hvad du ser, er hvad du får". Men Janelle Monae er en kamæleon: Lige som man tror, man har regnet hende ud, gør hun noget andet.

Monae væltede Roskilde Festival i både '11 og '12. Hun har dog desværre endnu ingen turné i kalenderen, men spiller til en festival i New York til august.

0:00

Jelling, Northside, Tinderbox og Roskilde har alle meldt hele årets festivalprogram ud - men der er selvfølgelig forbehold for ændringer. Smukfest har for nylig offentliggjort 20 nye navne, men ikke slået fast, om festivalen dermed er færdig med at tilføje navne til plakaten. Så måske er der stadig håb for Mads Axelsen og os andre...