Vi elsker festivaler

På 15 år er antallet af festivaler herhjemme mere end fordoblet til nu 170.

Glade publikummer på Northside i weekenden. Der er nu 170 festivaler at glæde sig over i Danmark i 2014. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

Heavy metal, jazz, skaldyr og strikning. Det er nogle af de ting, du kan opleve på de mange danske festivaler i år.

Vi kan nemlig ikke få nok af festivaler. Ifølge VisitDenmark bliver der i år afviklet over 170 festivaler, og det er mere end en fordobling på bare 15 år.

God forretning

De fleste er musikfestivaler, men en stigende del tilbyder publikum oplevelser med kunst, mode, gastronomi, litteratur, teater og en masse andet.

Ifølge professor i performance-design ved Roskilde Universitet, Olav Harsløf, er der flere grunde til, at antallet af festivaler stiger i Danmark.

- For mange byer kan det betale sig økonomisk at holde festival. Måske ikke direkte, men det giver forbrug på den egn, hvor festivalen foregår. Og så giver det prestige. Den kommune, som festivalen ligger i, kommer måske i medierne og bliver mere synlig.

Reggae og penge til de lokale

Et af de steder, hvor en ny festival for nyligt er kommet til, er bydelen Nørrebro i København.

I weekenden fandt Copenhagen Reggae Festival sted for anden gang, og den er støttet af Nørrebro Lokaludvalg med midler fra Københavns Kommune.

- Vi støtter de lokale festivaler for at få de lokale beboere til at samles og på den måde skabe en bedre hverdag. Og så støtter vi festivalerne, fordi vi gerne vil trække folk til Nørrebro, fortæller næstformand i Nørrebro Lokaludvalg, Mogens Petersen.

Selvom der ikke findes tal for, hvor stor en økonomisk betydning festivalerne har for Nørrebro, er de ifølge Mogens Petersen vigtige for det lokale handelsliv.

- De forretningsdrivende i lokalområdet er villige til at putte penge i festival-projekterne. Et år blev vi for eksempel nødt til at aflyse en festival på Blågårds Plads på grund af manglende midler, og der skyndte de lokale butikker sig at smide penge i projektet. Det tager jeg som et udtryk for, at de tjener penge, når vi laver festivaler, fortæller han.

Vi dyrker fællesskaber

Foruden lokal økonomi og prestige er velvillige sponsorer og festivalglade embedsmænd nogle af årsagerne til festivalernes succes.

Men ifølge Olav Harsløf er den vigtigste ingrediens i opskriften på en succesfuld festival følelsen af fællesskab:

- Man kalder det for communitas. Det at være sammen om noget fælles i fællesskab. Hvis man får opbygget den fællesskabsfølelse, der gør, at folk synes, det er rart at være på festivalen, og det er nogle gode ting, de ser og hører, så har man publikum i sin hule hånd. Og så kommer de igen.

110 af de 170 festivaler i Danmark i 2014 er musikfestivaler.

Facebook
Twitter