Vi kalder dig ”Toots”

Toots Thielemans var en legende på sit hovedinstrument, mundharpen. Men han var ligeså markant på guitaren ligesom han også havde en personlig fløjteteknik

(Foto: Rick Nederstigt © Scanpix)

P8 JAZZ hyldede Toots Thielemans med en mindeudsendelse søndag 28. august kl. 18-20. Du kan lytte til begge timer her.

Et varmt smil under det hvide, buskede overskæg og en hæs latter, der afslører luftvejenes professionelle flid. Dét er billedet, der dukker op på manges nethinde, når man nævner navnet på den 94-årige Toots Thielemans, som gik bort mandag 22. august.

I 1950’erne bragte han på egen hånd mundharpen i spil i den hæsblæsende bebop og har siden da været den uovertrufne mester.

Det ellers elegante navn, ”Jean-Baptiste”, blev kasseret af gruppen Le Jazz Hot i Paris, fordi det ikke ”swingede” fedt nok. Alle de seje jazzmusikere hed ”Toots”. Toots Mondello (sax), Toots Camerata (trompet). Dét swinger. Vi kalder dig Toots.

I mere end 70 år har Toots bevæget sig i alle tænkelige genrer på højeste niveau, lige fra den symfoniske filmmusik i selskab med Steven Spielberg og John Williams, til bigbandmusikken med Benny Goodman og Quincy Jones. Han har vundet svenskernes hjerter med sine fortolkninger af deres folkehelt, Evert Taube, og danskernes ligeså i selskab med Svend Asmussen, Sanne Salomonsen og Søs Fenger.

Det var først i en alder af 92 år, at Toots Thielemans offentligt meldte ud, at nu orkede han ikke længere at spille en hel koncert.

P8 JAZZ hyldede Toots Thielemans med en mindeudsendelse søndag 28. august kl. 18-20.

FacebookTwitter