VIDEO 11-årige Joey lever af at spille jazz som sine idoler

Da han var seks år, spillede han på et legetøjsklaver. I dag spiller han foran verdens bedste jazzmusikere og i København.

- Er det nu? Nu… nu?

Det er svært at være 11 år, vente på udstyr, fotograf og journalist, når man egentlig helst bare vil spille jazz.

Det gør Joey Alexander Sila fra Indonesien så imponerede, at han rejser verden rundt med sine forældre for at spille koncerter, jazztrompetisten Wynton Marsalis kalder ham sin 'helt' og denne måned spiller Joey Alexander i København.

Alt sammen fordi, hans forældre forærede ham et lille bitte klaver som 6-årig. Uden videre spillede han et stykke af jazzpianistens Thelonius Monks "Well You Needn't".

Joey Alexander er autodidakt, han har gennemgået en masterclass, men spiller mest efter gehør og de plader, hans far har spillet.

- Min far kan godt lide jazz, så jeg har lyttet til jazz, siden jeg lå i min mors mave, siger han.

- Det, jeg elsker ved jazz, er den måde, det swinger på. Det er ikke nemt at spille, men det er sjovt.

Joey Alexander har også skabt sin egen mening om den musik, han spiller. Da fotografen beder ham spille det samme stykke flere gange - på samme måde - for kameraets skyld, svarer den 11-årige undrende:

- That's not jazz.

Hancock: jeg sagde bare noget pænt

Som 8-årig blev Joey Alexander inviteret til at spille en klaversolo ved en UNESCO-event foran Herbie Hancock. Den gamle jazz- og funkmusiker blev så imponeret, at han opfordrede Joey Alexanders til at blive ved - og i sidste måned mødtes de to så igen: Joey Alexander overrakte en ærespris til Hancock i et af jazz'ens arnesteder, Apollo Theatre i Harlem, New York.

- Hr. Herbie Hancock, da jeg var otte år gammel, hørte du mig spille. Du sagde, at du troede på mig. Og det var dagen, jeg vidste, jeg ville dedikere mit liv til at spille jazz, sagde Joey Alexander.

Hvortil 74-årige Hr. Hancock svarede:

- Var det ikke fantastisk. Jeg mødte ham i Indonesien, og jeg sagde bare noget pænt til ham. Se, hvad han laver nu!

Frikvarteret er et blåt monster

Forældrene, Denny og Fara Sila, ejede et lille rejsebureau, hvor de solgte guidede ture til turister på Bali. Nu har de solgt alt, hvad de ejer for at følge deres søn ud i verden. Først flyttede de til Indonesiens hovedstad, Jakarta.

Men i Jakarta har de ikke rigtig jazz. Mest popmusik, fortæller Joey Alexander og rynker på næsen under brillerne.

For 14 dage siden var familien derfor forbi den amerikanske ambassade i København. I flere måneder har venner indsamlet penge for familien, så de har råd til den advokathjælp, der kræves for at få særligt visa til særligt talentfulde i USA. Og nu er det lykkedes: I København har de fået adgangsstemplet til deres nye land og hjemby, New York. I april næste år udgiver Joey Alexander også sit debutalbum.

Men hvad så når man er 11 år og ikke gider ikke mere jazz og voksenverden?

- Så leger jeg og ser tegnefilm. Min favoritfigur er det blå monster Sulley fra Monsters Inc.

Se Joey Alexander spille Somewhere Over the Rainbow og fortælle som sit forhold til jazz i videoen øverst. Han spiller på jazzklubben The Standard i København frem til den 4. december og igen den 21. december.

Facebook
Twitter