VIDEO Gense Hugo fyre den af med slap bass-teknikken

Hugo Rasmussen var indtil sin død en af Danmarks helt store jazzmusikere. Han var kendt for sit enorme bass-talent - og enorme skæg.

Efter 74 år og millioner af svingende toner er Hugo Rasmussen, en af Danmarks helt store jazzmusikere, gået bort. Hans enorme talent kunne ingen, der så ham optræde, være i tvivl om.

Da han i 2009 gæstede musikprogrammet 'Sigurds Ulvetime', lovede vært Sigurd Barrett publikum, at Hugo Rasmussen som en af de få mestrede 'slap bass-teknik'.

- Det er meget få mennesker, der kan den, lød det begejstret fra værten, inden Hugo Rasmussen tog over for at demonstrere:

- Man står med instrumentet på samme måde, man plejer. Så trækker man bare lidt hårdere i strengen, så det giver en meget karakteristisk lyd - sådan her, sagde Hugo Rasmussen, inden han selvsikkert begav sig ud i en flyvende bassrytme.

Se klippet i videoen over artiklen

https://twitter.com/TueTrack/status/638244004501581824

En spontan musicering

Som 18-årig fik Hugo Rasmussen sin første kontrabas. Siden da spillede han i adskillige konstellationer med diverse kunstnere fra flere steder i verden - helt frem til sin død.

I DR's arkiv findes der optagelser helt tilbage fra Hugo Rasmussens unge år. I 1976 spillede han med i en 'jamsession' - det, som speakeren på rigsdansk kaldte 'en spontan musicering af en række af dansk jazzmusiks bedste kunstnere'. Dog var flere amerikanere også med på scenen.

Hugo Rasmussen spiller bass til 'Jamsession' i 1976, med blandt andre amerikanske Richard Boone. (© (c) DR)

Det var dengang, Hugo Rasmussens fuldskæg var mere beskedent. Senere blev det langt, vildt og voldsomt og udviklede sig til at være et af de karakteristiske kendetegn for bassisten.

- Det er vel image-pleje, eller hvad sådan noget hedder med et meget fint nydansk ord, sagde han om sin markante ansigtsbehåring i 'Mig og mit skæg fra 2010'.

Se klippet i videoen herunder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk