VIDEO Hårdtslående Black Metal-dronning optrådte uden strøm

Mørke Myrkur sang med kor, klaver og akustisk guitar i aftenens P6 Beat Rocker Koncerthuset

Myrkur betyder mørke på islandsk. Og Myrkur er også noget så sjældent som en dansk kvindelig black metal-sanger ved navn Amalie Bruun.

Hun er 30 år og efter nogle år i New York som forsanger for popbandet Ex Cops, begyndte hun at lave de første Myrkur-demoer. Da da hun blev tilbudt en pladekontrakt hos det anerkendte amerikanske metal label Relapse Records, slog hun til og droppede Ex Cops.

Amalie Bruun sendte sin første Myrkur-EP på gaden i 2014. For knap et år siden blev den efterfulgt af albummet "M", hvor hun fik hjælp fra nogle af de største metalstjerner i Norge - blandt andet Kristoffer Rygg fra bandet Ulver og medlemmerne fra Mayhem. Musikere, som Amalie Bruun er meget inspireret af.

Dødstrusler på sociale medier

Albummet fik ros af anmelderne, blandt andet kaldte Gaffa det for årets stærkeste danske metaldebut. Også store musikmagasiner som Pitchfork, Kerrang og Metal Hammer fremhævede debuten.

Men selv om der lyser megen anerkendelse over Myrkur, modtager Amalie Bruun dødstrusler på de sociale medier. Hun bliver også svinet til på Youtube med hadevideoer, hvor hun bliver fremstillet som en blond sinke.

Højlydt had

- Mange af kritikerne er hvide amerikanske mænd, der tror, de ved, hvad nordisk black metal er. De tror, de ejer det, og så kan de ikke overskue, at der kommer en, som kan formulere det på en mere sand måde, og som får mulighed for at samarbejde med de musikere, som de også ser op til, har Amalie Bruun sagt til dr.dk/kultur.

- Der er så meget højlydt had, og jeg er sikker på, at graden af truslerne ville være lavere, hvis jeg var mand. Faktum er, at tonen bare ikke er sådan om mænd, siger hun.

Se Myrkur spille "Jeg er guden, I er tjenerne" i videoen over artiklen.

FacebookTwitter