VIDEO Samler efter vinylboom: LP’en er jo bare cool

Vinylpladerne har fået et comeback de seneste år, hvilket tydeligt kan mærkes hos samlerne.

Engang kunne Jess Møller Rasmussen gå i rodekasserne i pladebutikkerne og finde Motorhead eller AC/DC på vinyl til en 10’er. Det var dengang, hvor vinylelskerne var en lille lukket gruppe nørder og størstedelen af årets udgivelser ikke kunne lægges på pladespilleren.

Men så skete der noget. Det kom langsomt, men en dag var Jess Møller Rasmussen ikke den eneste, der stod og rodede ved de brugte plader.

- Pludselig syntes alle andre også, at vinyler var fantastiske, fortæller den 46-årige pladefan, der til dagligt er rådhusbetjent på Frederiksberg Rådhus.

- Det gode ved populariteten har klart været, at man nu kan få 80 procent af alle udgivelser på vinyl. Sådan var det ikke tidligere. Men det er lidt ligesom, når man har et band for sig selv, og så pludselig kan alle andre også lide det, siger han.

Vinylfans er mest mænd over 40 Salget af vinyler er i kraftig stigning. Alene det sidste år er 27,9 procent flere vinyler røget over disken i Danmark og siden 2000 er salget mere end tidoblet. Det viser nye tal fra pladebrancheorganisationen IFPI.

Det mærker Jens Nicolajsen også tydeligt. Han startede som pladesamler, men sælger nu også vinyler fra sit hjem i Odense NV.

- LP’en er jo bare cool. Man kunne ikke forestille sig, at VHS-båndet kom tilbage på samme måde som vinylen. Men det er den jo ikke kommet på fribillet. Vinylpladen er bare kvalitet – musikken, der ligger i rillerne, lyder bare fantastisk godt.

Langt størstedelen af de kunder, der køber plader af Jens Nicolajsen er mænd over 40. Men flere og flere yngre kommer også forbi Glad Samler Records, som forretningen i hjemmet hedder.

- Det er lidt trendy og hipt. Men det er måske også en modreaktion på, at alt er blevet så trådløst og online. Her er der noget, der er helt analogt og kræver fordybelse og nærvær.

- Det tror jeg, at vi har brug for nogle gange. Bare at læne os tilbage i en god stol og høre noget god musik, siger han.

”CD’en var upersonlig” For Jess Møller Rasmussen var det egentlig ikke lyden, der i 90’erne tændte ham på vinyler. Dengang arbejdede han i musikbranchen og fik derigennem en massive mængder cd’er. Men de gav ikke den rigtige fornemmelse.

- Jeg begyndte at sætte pris på vinyler, fordi jeg nød deres cover meget mere end cd’ens lille format. Der er noget utrolig upersonligt over cd’en.

I hjemmet i Vanløse ses hans interesse tydeligt. Stuen er fyldt næsten helt op, spisestuens ene væg ligeså. Der står godt 5000 LP’er, 3000 singler og et par hundrede ti-tommer.

- Men når man kommer op i den mængde, så handler det ikke om, hvor meget man har, men om hvad man har, siger han og tilføjer:

- Men der går jo lidt frimærke i den.

Samlingen vokser i dag meget langsommere end tidligere. Der kommer omkring 15 plader til om måneden.

- Jeg beslutter mig en gang imellem for at sortere og rydde ud. Men så ender det med, at jeg sorterer fem plader fra, og så er det jo lidt lige meget, siger Jess Møller Rasmussen.