VIDEO Tre religioner mødes og sød musik opstår

Trioen Hudna udnytter forskellene de tre medlemmers jødiske, muslimske og kristne kultur til at skabe en helt særlig musik.

Orhan Turan, Søren Bigum og Yossi Karutchi med henholdsvis muslimsk, kristen og jødisk baggrund danner til sammen trioen Hudna.

Hvis et band kan få noget smukt ud af forskellene i jødisk, kristen og muslimsk kultur, så kan man også gøre det andre steder i samfundet.

Det mener medlemmerne af trioen Hudna, der består af Yossi Karutchi, Orhan Turan og Søren Bigum.

- Hvorfor skal vi altid tale om udfordringer og forskelligheder med en negativ klang, spørger Yossi Karutchi til Kulturlørdag på P1.

Hudna, der betyder våbenhvile på arabisk, har spillet sammen i syv år. De første par år blev brugt på at skændes om, hvordan rammerne for det musikalske samarbejde skulle være, og hvordan musikken skulle lyde.

Men nu er integrationen lykkedes, og bandet håber, at de gennem deres eksempel kan inspirere andre til at sætte fokus på det positive ved mangfoldighed.

Forskellene er vigtige

Hudnas musik beviser, at det godt kan lade sig gøre at arbejde på tværs af forskelligheder.

Orhan Turans musikalske forståelse kommer fra den traditionelle tyrkiske folkemusik, Yossi Karutchi medbringer en snert af Nordafrika og Israel i sin trommeteknik, mens Søren Bigum er guitarist med forkærlighed for den amerikanske og irske tradition.

Og det er de områder, hvor de ikke ligner hinanden, der er de mest afgørende. Det er nemlig forskellene imellem dem, der skaber bandets unikke lyd.

- Det er dem, vi prøver at hive frem og arbejde med. Det er dem, der gør, at vi lærer mere og udvikler noget nyt, siger Yossi Karutchi.

Konflikt er nødvendig

Alligevel kan trioen godt skændes en del om musikkens udformning, men det mener Søren Bigum ikke er specielt for deres band.

- Det tror jeg også, Beatles kunne. Den inklusion, der var af deres forskelligheder, skabte noget meget stærk musik, siger han.

Vi skal derfor blive bedre til ikke at lade os skræmme væk af fordomme og uoverensstemmelser.

- Konflikt er en del af det hele, og man skal tage den konflikt. Det er der, udviklingen ligger, siger Yossi Karutchi.

Inklusion går begge veje

Orhan Turan er vokset op i Danmark, men har studeret tyrkisk folkemusik i Tyrkiet. Da han kom tilbage til Danmark fra opholdet, spillede han udelukkende ved arrangementer for etniske tyrkere.

Det er takket være samarbejdet med de to andre musikere, at han i dag spiller koncerter og festivaler for et større publikum og kommer bredere ud med sin musikalske lyd.

- Det, jeg gerne vil prøve at vise de nye generationer, er, at det her godt kan lade sig gøre. I kan godt spille og lave musik til et dansk og internationalt publikum, men det sker kun hvis andre inkluderer jer, og I inkluderer andre.

Hudna optræder i denne weekend på Spot-festivalen i Aarhus.