Videoer fra teenageværelset: Sådan blev Mø en international stjerne

TIDSLINJE: I aften spiller Mø sin eneste efterårskoncert på dansk jord i København. Se, hvordan Mø gik fra odenseansk punkrotte til international popstjerne.

Mø er gået fra at være en punkpige i Odense til at spille med sit helt store idol, Melanie C, da hun gav koncert sidste weekend i London. (© Getty Images)

Hun har ligget på toppen af de største hitlister i USA og Storbritannien. Hendes to hits med Major Lazer, ’Cold Water’ og ’Lean On’, er i alt blevet streamet over 1,3 milliarder gange. Alene på Spotify.

Mø brød lynhurtigt igennem på den internationale musikscene med hendes singleudspil og debutalbum ’No Mythologies To Follow’, som udkom i marts 2014.

Men bag det imponerende gennembrud lå en masse hårdt slid, stress, lydoptagelser bag tæpper i teenageværelset i Odense og en lang række optrædener – både i Danmark og i udlandet.

I aften spiller den danske superstjerne i Danmark - i Forum på Frederiksberg - og i den anledning har DR Kultur samlet de bedste klip fra Møs forvandling.

Lavede de første tekster ved oldemors klaver

Faktisk ligger der en lidt trist historie bag begyndelsen på karrieren for Mø, hvis borgerlige navn er Karen Marie Ørsted. Det var nemlig, da hendes oldemor døde, at hun begyndte at spille klaver.

Hverken hendes far eller mor spillede musik, men da familien arvede oldemoderens klaver, opfordrede de både Karen og hendes bror til at gå til klaverundervisning.

Som cirka syvårig fik hun lyst til at lave sin egne sange, og det kom der en masse spændende tekster ud af. Du kan få historien og høre en af sangene i videoen her.

Efter skole-optræden: ”Karen, this is going to be big!”

Karen Marie Ørsted har lige siden sin barndom set op til ét band: Spice Girls.

Da hun modtog P3 Guld-prisen i 2014, så vi også, hvor stor betydning særligt Sporty Spice har haft for Mø.

I klippet nedenfor kan du høre, at Mø som barn ikke kopierede Sporty Spice, men en anden af de britiske piger. Desuden fortæller hun også om en af sine første optrædener på folkeskolen, som overbeviste hende om, at hun nok skulle blive stor engang.

Senere begyndte den unge pige fra Odense at spille med i punkbandet Mor. Dengang gik hun i 2.g. Her skrev hun sammen med sin veninde politiske sange som at få "fisse i dit fjæs" og nummeret 'Nazisvin', hvor Pia Kjærsgaard får en solid, verbal kindhest.

Mor skiftede efterfølgende musikalsk kurs, og den rejse ud i andre musikalske genrer var med til at skabe det, som vi i dag kender som Mø, har hun tidligere fortalt til Soundvenue.

Succes og stress i sommeren 2013

Siden hun for første gang var almindelig festivalgæst på Roskilde Festival i 2005, har hun været helt vild med at komme på festival. Det var for hende den vildeste oplevelse, og allerede dagen efter festivalen var overstået, og hun tog hjem igen, begyndte hun at tælle ned til den næste Roskilde Festival.

I 2013 var hun igen på Roskilde Festival. Denne gang var smatten foran festivalens scener skiftet ud med backstage. Nu var Mø blevet musiker. Her hun spillede på flere af festivalens scener – blandt andet på et overfyldt Pavilion Junior.

Sideløbende med de mange koncerter arbejdede hun med at færdiggøre sit debutalbum og lavede samtlige interviews, hun kunne.

Selvom Mø var overlykkelig for at optræde på Roskilde og al opmærksomheden, så var det hårdt arbejde. Du kan se Mø fortælle om koncerten og høre, hvor hårdt presset hendes program var, i klippet her.

Færdiggør album hjemme på Fyn

Samtidig med Møs første optrædener på Roskilde i 2013, er hun i gang med at færdiggøre debutalbummet hjemme på Fyn.

RCA Records indgik allerede en aftale med Mø i 2012, efter hun havde spillet en koncert i Brooklyn. Men selvom RCA Records, der er ejet af Sony, nemt kunne stille et lækkert musikstudie til rådighed for Mø, så foretrak hun at indspille sin vokal hjemme på sit gamle teenageværelse på Fyn.

Se, hvordan det hjemmefiksede studie ser ud, og hør, hvorfor Mø foretrak at indspille inde bag de jordfarvede tæpper i videoen her.

2014: Møs store idol giver hende P3 Prisen

Et lille års tid senere får Mø P3 Prisen. Det er blevet forår i 2014, og Mø har en måned tidligere udgivet sit længeventede debutalbum.

Til at overrække prisen er Møs store idol Sporty Spice i al hemmelighed fløjet til København og DR Koncerthuset. Klippet viser, at selv de store popstjerner har opdaget Karen fra Fyn.

Se, hvordan Mø reagerer, og hvor meget Spice Girls-ros den danske musiker får i klippet her.

I 2015 stiger Mø i de musikalske grader. Her udgiver hun nummeret 'Lean On' i samarbejde med Major Lazer og DJ Snake. Nummeret satte i november sidste år rekord på Spotify som det mest afspillede nummer nogensinde.

2016: Mø mødes igen med Sporty Spice

Sidste weekend spillede Mø i Roundhouse i London. Her fik det londonske publikum en overraskelse, da Melanie C sang ’Say You’ll Be There’ med den danske sanger.

Mø lagde senere et billede op fra deres fælles optræden på Instagram, hvor hun skriver, at hun følte sig som sit otteårige jeg igen.

Mø og Melanie C synger 'Say You'll Be There' sammen på spillestedet The Roundhouse 22. oktober. (Foto: Burak Cingi © Getty Images)

Klippene stammer fra DR-udsendelsen ’Nyt blod: Mø’, som du kan se i sin fulde længde her.

5 detaljer om Mø:

  • Mø hedder i virkeligheden Karen Marie Ørsted og er 28 år gammel.

  • Karen Marie Ørsted var aktiv i det venstreorienterede miljø på Fyn, hvor hun er opvokset. Før var hun med i bandet Mor, der lavede numre som ’Fisse i dit fjæs’ og ’Nazisvin’.

  • Møs første single 'Pilgrim' udkom i 2012 - og fik platin. Samme år kom nummeret ’Maiden’, og året efter udkom numrene ’Glass’ ’Waste of Time’ og ’XXX 88’ med dj’en Diplo.

  • Debutalbummet ’No Mythologies to Follow’ udkom i foråret 2014.

  • Mø har fået flere store priser – blandt andet flere Gaffa-priser, Kronprinsparrets Stjernedryspris, P3 Guld 2014, European Border Breaking Awards 2015 og flere Danish Music Awards i 2014.

FacebookTwitter