Musikeren Peter Sommer om sit livs kærlighed: Hun ville til London - jeg var ramt af Oasis og blev herhjemme

En af Danmarks bedste tekstforfattere sætter ord på fem øjebliksbilleder fra sin karriere, der fortsætter med nyt album til marts.

Når marts måned rammer, gør den det i takt med Peter Sommers femte soloalbum.

'Elskede at Drømme, Drømmer om at Elske' bliver det første Sommer-album i fem år, og fulgt op af en turné rundt om i Danmark, hvor han har sit band 'Tiggerne' med. Som gademusikanter, som landevejsstrygere. Sammen som gamle venner, hvor flere af dem har fulgt Peter Sommer, siden han begav sig på sin musikalske færd i starten af sidste årti.

Det er som om, Peter Sommer kan gå på landevejen, gå igennem din by eller sidde i din stue. Gribe ord ud af den klare luft, sætte dem på rim og omdanne dem til perler på en guitarstreng.

Han er blevet kaldt en troubadour - sådan én, der kan give en dyb mening til selv det mest simple ord.

Når du lytter til dem, kan du få følelsen af, at han for det første kender dig - og for det andet sætter nye perspektiver på følelser, du aldrig deler med andre.

Hør nummeret 'Sand kærlighedshistorie', som også er med i DRs podcastserie 'Elsker dig for evigt':

Teksterne skal rime med det liv, som er lige ved siden af sangene, siger han selv. Sådan kan man gå på opdagelse i sangerens poesi og se øjebliksbilleder af den tilværelse, han befinder og har befundet sig i.

Derfor har vi sat ham stævne med en lille stak billeder fra hans karriere:

Den 'finurlige' singer/songwriter (2005)

Peter Sommer koncertturnestart på Studenterhuset i Aalborg. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Jeg står der med en guitar. Kort hår. Jeg hæfter mig ved håret, og det er min Gibson guitar. Det er sjovt, at jeg tror, at billedet er taget for en måned siden, men det er det slet ikke. Det er fra min tid som singer/songwriter – alene med min guitar og finurligheder. Dét ord, "finurlig", blev brugt meget om mig dengang efter min første plade 'På Den Anden Side' (fra 2004, red.).

Dengang blev der slået meget på min leg med sproget – noget jeg har forsøgt at tage mere og mere afstand fra. I dag har jeg til gengæld erkendt, at der er en motor i sproget, som jeg stadig benytter mig af. Til gengæld har jeg mere og mere smidt min guitar og er blevet mere sanger.

I forhold til min kommende plade, er der også blevet mere plads til sang. Jeg har blandt andet lavet den sammen med duoen Bremer/McCoy, som spiller meget stille, og det giver mig meget plads som sanger.

Jeg skriver stadig sange på min guitar, men det er ikke rigtigt længere hjemme i sofaen. Jeg har blandt andet skrevet meget sammen med Jonas Breum (sanger og komponist) og skriver også mig selv på som producer. Det føler jeg, jeg også er i dag.

Stablet op som rocksanger (2008)

Koncert i Pumpehuset med Peter Sommer. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

- Så har vi Palle Hjort (keyboard i bandet 'Tiggerne') i baggrunden og mig, der står og synger. Jeg kigger på mit hår og min mave for at finde ud af, hvor jeg er henne i mit liv. Det er i forbindelse med en koncert, efter pladen 'Til Rotterne, Til Kragerne, Til Hundene'.

Der skete ret meget for mig i forbindelse med den plade. Det føles som et kvart århundrede siden, blandt andet fordi vi brugte penge på det album, som man ikke vil bruge i dag, 10 år efter. Vi var 40 dage i studiet i Aarhus og tre gange i Lundgaard-studiet i Sydjylland.

I den periode fandt vi ud af den bedste udgave af mig som sanger og bandet som band. Indtil da havde jeg mest set mig selv som tekstforfatter – men de fik stablet mig op som rocksanger, og det er også dér festen er for mig.

Palle Hjort har betydet meget for mig og har været med næsten hele vejen. Han har været med til at skubbe mig i nogle gode retninger. Hele bandet er i øvrigt vokset, blevet mere modnet og er blevet væsentlig bedre igennem årene

En del erkendelser rigere (2013)

Sanger og sangskriver Peter Sommer. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

- Det er i Studio Comunale i Skanderborg. Jeg ligger dér og kigger ud. Det er i 2012/2013 omkring pladen 'Alt Forladt'. En plade, der minder meget om at være alene i sit liv, være far på halvtid. Der var i det hele taget en hel del, der skulle gås igennem. Det er ikke en særlig energisk udgave af mig selv.

Jeg havde svært ved at lave musik, ved at holde mig selv ud og blev ved med at tage de forkerte beslutninger om alt muligt.

Alt i bygningen er designet til mig. Det er en 100 kvadratmeter fabrik, jeg kunne arbejde i. Skrive og indspille. Egentlig skulle hele bandet have været med, men så gik der logistik i den, og det blev aldrig til noget. I stedet sagde Stefan Kvamm (musiker, bror til Simon Kvamm), at han havde nogle elektroniske skitser, og dem var jeg frisk på at prøve kræfter med.

Studio Comunale ser stadig sådan ud, men hvis jeg skulle have taget billedet i dag, ville jeg rejse mig op og kigge ind i kameraet. Jeg er blevet en hel del erkendelser rigere og har nu et meget sikrere 'vi', med kone og børn.

Vi troede aldrig på, at vi skulle blive musikere (2015)

De Eneste To bestående af Peter Sommer og Simon Kvamm optræder på Grøn Scene, skudt på NorthSide Festival 2015 i Aarhus. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

- Det er jo mig og Simon Kvamm (sanger, Nephew og De Eneste To) på Northside Festival, hvor jeg forsøger at være sikker på at ramme ham i hånden og give ham en 'low five'.

Vi har haft et godt venskab igennem mange år. Jeg mødte ham første gang på Tåsingegade på Østerbro i København, hvor han var journaliststuderende, og hvor han skulle lave et projekt. Jeg havde lavet bandet Superjeg og skulle fortælle, hvad en af mine sange handlede om, og bagefter skulle en fan fortælle, hvad den handlede om for vedkommende.

Vi har fulgt hinanden lige siden, har samme alder, kommer fra samme del af landet, har samme familieforhold. Vi havde også en drøm om at blive musikere, selvom vi måske aldrig troede, vi skulle blive det. Men det er vi nu og er hinandens fortrolige, hvor vi lytter til hinandens musik og hjælper hinanden lidt på vej.

Billedet er fra noget af det sidste, vi lavede med projektet 'De Eneste To', som blev mere omsiggribende og succesfuldt, end vi havde regnet med. Tre-fire gange så meget. Det er et sjovt venneprojekt, som er meget lystbetonet og egentlig meget nemt, fordi vi arbejder så godt sammen. Det bliver aldrig lagt i graven.

Jeg husker, at efter koncerten hvor billedet er taget, skulle vi ud at feste. Men jeg blev ramt af et maveonde, og blev fragtet lynhurtigt til et hotel, hvor jeg lå og overbrækkede værelset til tonerne af Northside Festival i det fjerne.

43 år. Rolig og afklaret, men ikke brudt ud i skraldlatter (2018)

Peter Sommer 2018. Albummet 'Elskede at Drømme, Drømmer om at Elske' udkommer d. 9. marts.

- Det er ikke mere end en uge siden, at det er blevet taget. Det er mig, der kigger i kameraet uden solbriller på og med min vielsesring i halskæden. Jeg ser ud som en 43-årig, lige præcis dér, hvor jeg er. Rolig og afklaret, men ikke brudt ud i skraldlatter.

Jeg er godt gift med min kone Marianne, som jeg har kendt siden jeg var 18 år. Vi har en lang og speciel kærlighedshistorie, fra da vi var kærester som unge. Så var vi væk fra hinanden, fandt sammen igen i København, var væk fra hinanden og mødtes i Skanderborg igen for seks-syv år siden. Så havde vi fået børn med nogle andre, men er nu sammen i København og har en pige sammen. Vi lever i den sammenbragte familie.

Det er meget personligt, men også en sand kærlighedshistorie. Meget romantisk med bump på vejen, og jeg står gerne ved, at jeg har det godt med det forløb og det liv.

Der er en reference til Oasis i sangen 'Sand Kærlighedshistorie' på den kommende plade – som Marianne og jeg kom til at tænke på, da vi så en dokumentar om Oasis forleden dag.

Da vi var 22-23 år gamle, ville hun gerne til London – det var ligesom på mode at tage en videreuddannelse i et andet land. Men jeg var lige blevet ramt af Oasis, som jeg aldrig var blevet ramt af noget musik før og besluttede mig for at blive hjemme og skrive sange.

Det var det, jeg ville.

Peter Sommer på sidste års Northside Festival. (Foto: David Leth Williams © David Leth Williams)

Peter Sommer

  • Født i august 1974. Opvokset i Skanderborg. Bor i dag på Amager, København.

  • Udgav sin første plade 'Alt er Ego' i 2002 i duoen Superjeg.

  • Første soloalbum udkom i 2004 under titlen 'På den anden side'. Fik gennembrud med singlen 'Valby Bakke' fra samme plade.

  • Har projektet 'De Eneste To' sammen med vennen Simon Kvamm fra Nephew.

  • Peter Sommer og Tiggerne udkommer med albummet 'Elskede at Drømme, Drømmer om at Elske' den 9. marts og tager efterfølgende på en omfattende Danmarksturné.

  • I aften optræder Peter Sommer med 'Kloden drejer stille rundt' i forbindelse med 'Rumrejsen 2018' på DR1 kl. 20.

Facebook
Twitter