Da Emil og hans 'muskelvenner' trådte ind i Løvens hule, ændrede stemningen sig pludselig - og Jesper Buch kom med en helt særlig opsang

At skabe en millionforretning kan have store konsekvenser, fortæller både iværksættere og "løver".

(© Astrid Dalum/DR)

Der skal en del til at ryste iværksætterne Anders Nielsen og Emil Jensen, der lærte hinanden at kende, da de var udsendt som soldater i Afghanistan i 2013. Anders Nielsen var vognkommandør, Emil Jensen var minesøger.

Men alligevel var der både nerver og svedige håndflader, da de, sammen med deres tredje og nyeste partner, Haris Bejtić, stillede op i DR1-programmet 'Løvens hule' og præsenterede deres virksomhed Muscle House.

Virksomheden består først og fremmest af en onlineshop samt tre fysiske butikker i Horsens, Odense og København, der sælger alt fra proteinsnacks og fedtfattige dressinger til kosttilskud, sukkerfrit slik og træningstøj. Missionen er kort sagt at samle behovet for en mere fit livsstil ét sted.

Siden de startede firmaet i 2014 i et lille lokale i Horsens, har det vist sig at være en rigtig god forretning - også under corona.

Iværksætterne er gået fra en månedlig omsætning på 40.000 kroner til knap fem millioner på syv år og kom ind i 'Løvens hule' med det mål at bede om 750.000 kroner for fem procent - hvilket svarer til en værdiansættelse på 15 millioner.

Anders Nielsen (tv.) og Emil Jensen (th.) lærte hinanden at kende i Afghanistan i 2013. Året efter stiftede Anders Nielsen sin egen virksomhed, og Emil Jensen syntes, det lød så spændende, at han rejste hjem fra Thailand for at joine. Haris Bejtić (i midten) arbejdede sig op til at blive en uundværlig partner og gik i 2020 fra medarbejder til medejer. Ud over at være iværksættere går alle tre op i træning (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Man skal ikke have set 'Løvens hule' mange gange, før man ved, at en så stor værdiansættelse kan virke som en provokation i "løvernes" øjne. Men ikke denne gang.

Tværtimod viste flere af dem så stor interesse i at investere, at de ligefrem gav sig til at overbyde hinanden og lokke med fristende goder som ideudvikling i Spanien, ledelsesuddannelse for iværksættere og fyraftensøl.

Christian Arnstedt nåede endda at smide et helt vildt tilbud på bordet - et af de største i 'Løvens hules' historie. Men det vender vi tilbage til.

Jesper Buch åbnede pludselig op

For midt i fremlæggelse af tørre tal, værdiansættelse og vækst opstod der pludselig en helt særlig stemning i rummet.

Den ene iværksætter, 32-årige Anders Nielsen, fortalte nemlig ærligt undervejs, at han netop var vendt tilbage til arbejdet efter fire måneders sygemelding på grund af stress.

Det skete i april sidste år og var ifølge ham selv kulminationen på syv års nonstop arbejde med 200 kilometer i timen og måske en uges ferie sammenlagt, hvor arbejdscomputeren var med. Altså en total skævvridning af work-life-balance, som gjorde, at han til sidst kollapsede.

Anders Nielsens historie fik den hardcore "alfaløve" Jesper Buch til selv at fortælle om, at han er i gang med at evaluere sit eget liv.

- Hvis du glemmer at holde ferie, brænder du dit lys i begge ender, og så får du ikke ladet dine batterier op (...). Jeg har brugt 20 år i overhalingsbanen, og det går ud over søvn, humør og den tid jeg bruger på mig selv, fortalte Jesper Buch og fortsatte:

- Min konklusion er, at nu har jeg givet den gas i 20 år, nu skal jeg også til at slappe mere af, hvis jeg skal til at sove otte timer igen og være 65 år plus. Jeg vil gerne se mine børn blive ældre, blive gamle, se dem få børn. Så vi skal lytte, passe på og være ærlige.

Det fik Mia Wagner til at takke både Jesper Buch og iværksætterne for deres ærlighed og supplerede med, at hun selv har haft stress i otte måneder, og hvor vigtigt det er at vise, at der er en vej op igen.

Den yngste løve Christian Arnstedt fortalte også, at han selv genkendte følelsen af at være presset, og at tingene kan stå "helt op til halsen" og roste iværksætterne for, at de lyttede til deres krop og gjorde det, der var nødvendigt.

Se klippet hvor Jesper Buch fortæller, at han er i gang med at evaluere sit liv - og arbejde mindre:

Angstanfald kom som et lyn fra en klar himmel

Selvom de tre unge iværksættere ikke havde set det komme, er de glade for den uventede og sårbare samtale, der opstod i "hulen", fortæller den ene medejer, Emil Jensen.

- Jeg synes, det var dejligt at høre Jesper Buch italesætte det. Han har jo en hård facade og tilgang til dét at være iværksætter, så det var godt at se, at han viste en anden side, siger han.

Selvom det ikke blev uddybet i programmet, har 30-årige Emil Jensen også selv været igennem en barsk omgang. I november 2019 fik han et alvorligt angstanfald, der lagde ham ned i seks måneder.

Emil Jensen kalder det selv for en eksistentiel angst, der kom som et "lyn fra en klar himmel" under en flyvetur, hvor han følte, at piloten fløj dårligt. Han begyndte at blive bange for, hvis flyet faldt ned og fik pludselig en dødsangst, han ikke kunne slippe igen.

For lidt over to år siden blev Emil Jensen ramt af det, han kalder for "eksistentiel angst". - Jeg var slet ikke mig selv, det var så surrealistisk. Jeg har aldrig prøvet noget lignende eller døjet med mental health-problemer før, så jeg havde intet at stå imod med, siger han. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

- Efter noget tid ringede jeg til min brors kæreste, som er psykolog, og da hun spurgte "Emil, hvordan har du det", væltede hele korthuset. Jeg endte med at ligge på gulvet i min lejlighed, hvor jeg lå og skreg i 24 timer. Jeg følte, jeg blev mentalt tortureret. Det er det værste, jeg har prøvet, siger eks-soldaten, som bor i Silkeborg.

Han ville ikke være alene og flyttede hjem til sin bror i noget tid. Dernæst gik han hjemme et halvt år og begyndte at gå fast til psykolog. Ved at åbne op fandt han ud af, at angsten var udløst af hårdt arbejdspres og stress i alt for mange år.

- Jeg skulle helt ned at ligge, hvor jeg aldrig havde været før, og først bagefter kunne jeg komme op igen. Jeg har ikke haft et angstanfald siden, men det er noget, der spøger, siger han.

Konsekvenserne bag succesen

I dag "pisker" han med egne ord derfor både sig selv og de to andre medejere til at tale med en professionel to gange om måneden for at tage tingene i opløbet - ligesom sportsfolk tager til fysioterapeut for at holde kroppen frisk, som han siger.

Emil Jensen ved godt, at det i iværksætterverdenen er atypisk at tale om stress, angst og psykologhjælp. Og derfor er det, ifølge ham, så meget desto vigtigere at gøre det.

- Iværksættere har den her succesfortælling om, at man bor og arbejder i en kælder i syv år, hvor det er rigtig træls, for så at komme ud og blive millionær. Men der mangler ligesom nogle nuancer i fortællingen.

Hvad synes du, der mangler?

- At fortælle om konsekvenserne ved det hårde arbejde, der ligger bag succesen. Anders og jeg er jo ikke alene om at opleve, at det hele bliver for meget, men det er bare sjældent, at nogen siger det højt.

- Jeg tror, det er vigtigt for alle, som har et arbejde, der fylder rigtig meget, at få en coach eller psykolog. Der er selvfølgelig mange, der ikke føler, de har råd til det, men jeg mener, det er vigtigt at prioritere frem for så meget andet. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)

Emil Jensen lægger ikke skjul på, at det stadig er hårdt arbejde og tidskrævende at drive en virksomhed. Der skal betales husleje og løn til de nu 25 ansatte, samtidig med at der skal vækstes. For de tre medejere har stadig skyhøje ambitioner og et mål om at nå meget længere end de 55 millioner, de omsatte for i 2021.

Og det er her, vi kommer tilbage til løven Christian Arnstedts vilde tilbud, som han kastede ud i lokalet: 12 millioner kroner for hele virksomheden.

Hvordan føltes det, da han nævnte det tal?

- Det har jeg svært ved at svare på, fordi jeg ikke ønsker at blive misforstået. For det var da et vildt og sjovt tilbud, men ikke interessant, siger Emil Jensen og fortsætter:

- Vi er ikke typerne, der fejrer os selv eller har travlt med at bruge penge på Rolex-ure. Men vi ved godt i vores jyske sind, at vi er lidt kroner og ører værd, og at vi kan lidt, lyder det beskedent.

Målet er et trecifret millionbeløb

Efter budkrig fra både Jan Lehrmann, som imødekom deres værdiansættelse, og Jesper Buch og Christian Arnstedt, der begge bød en smule lavere, valgte partnerne til sidst at gå med Christian Arnstedt, efter at de fik ham overtalt til at hæve buddet til 1,25 millioner for 10 procent - og dermed en værdiansættelse på 12,5 millioner.

Så det vil jo sige, at du som medejer af virksomheden er millionær i dag?

- Jo, det kan man vel godt sige, men det er ikke noget, jeg har stående på bankbogen, og det er ikke noget, jeg eller de andre bruger tid på. Vores parameter er at få succes.

Hvad er succes i jeres bog?

- Vi har altid gået efter en trecifret millionomsætning, det vil sige over 100 millioner. Det regner vi med at nå her i 2022, og målet er en omsætning på 200 millioner om tre år. Så synes vi, at vi er ved at være, hvor vi har drømt om at være, siger Emil Jensen og tilføjer:

- Men succes for mig er også, at vi har fået en meget sundere tilgang til arbejdet, end da vi startede. Anders og jeg har været derude, hvor vi væltede, og det har lært os, at det ikke er den måde, vi skal arbejde på for at nå vores mål.

De tre partnere fotograferet på deres lager i Silkeborg, hvor de møder ind hver dag. (Foto: © ASTRID DALUM, DR)