Muslimsk husmor får dødstrusler for digte

En saudisk kvinde er i finalen i et talent-show i Abu Dhabi, hvor hun læser op af sine digte. Det har medført dødstrusler fra konservative muslimer.

Det er ikke hver dag, at man har muligheden for at vinde 1,3 millioner dollar for at læse op af sine digte. Og det bliver ikke mere dagligdag af, at man samtidig risikerer at blive dræbt for at læse dem op.

Men det er realiteterne for den muslimske mor til fire, Hissa Hilal. Hun er blandt de seks finalister i programmet "The Million's Poet Show", der er digternes og lyrikkens svar på X Factor.

Her læser hun på direkte tv i Abu Dhabi højt af sine digte, der kritiserer de religiøse forbud, fatwaer, der udstedes af muslimske præster. Digtene har gjort hende til favorit til at vinde finalen, som hun er den første kvinde til at nå, og de 1,3 millioner dollar (syv millioner kroner), der er til vinderen.

Samfundet er blevet mere lukket

Ifølge Hissa Hilal vil hun med sine digte kæmpe imod ekstremisme, der på det seneste er begyndt at bekymre hende.

- For nogle år siden var samfundet mere åbent. Nu er tingene blevet mere vanskelige. Nogle mænd vil ikke engang give hånden til kvindelige familiemedlemmer, sådan som de gjorde tidligere, siger Hissa Hilal ifølge norske NRK.

Mange tv-seere har kippet med hatten (og ja, måske endda løftet på sløret) for hendes mod, men deltagelsen i konkurrencen kan få fatale konsekvenser for Hissa Hilal.

Dødstrusler på nettet

Hun har pådraget sig vrede fra flere konservative islamister, der er fortørnede over, at hun kritiserer den strenge opdeling af mænd og kvinder. Ligesom hun går imod de fatwaer, der gør det umuligt for kvinder at få visse jobs, som kun mænd kan tage.

Hissa Hilal har modtaget dødstrusler på hjemmesiden Ana Al-Muslim, et forum hvor blandt andet Al-Qaeda tidligere har postet beskeder.

Hun nåede finalen i "The Million's Poet Show" med digtet "Ad hoc samfundsnedbrydende fatwaer". Heri sammenligner hun udstederne af fatwaerne med monstre, der iklæder sig bælter: En reference til de selvmordsbombere, der bærer bælter med sprængstof.

Til kamp mod islamisterne

Hissa Hilal forklarer, hvorfor hun skriver om fatwaer og de religiøse lærde, der udsteder dem.

- Jeg har bemærket, hvordan vesterlændinge har set mistroisk på mig, fordi jeg bærer niqab. Men de ville ikke gøre det samme, hvis de så en sikh bære turban. Hvem har ansvaret for denne mistænkeliggørelse? Hvem har ladet det ske? Det er den slags mennesker - ekstremisterne - som har givet os et dårligt navn. Muslimer er, i stedet for at blive respekteret, blevet en kilde til frygt og mistro på grund af disse mennesker, siger Hissa Hilal.

Nogle medier har tolket digtet som en kritik af den saudi-arabiske sheik Abdul Rahman al-Barrak, der er en af landets mest magtfulde autoriteter inden for den såkaldte wahabisme - en meget striks retning inden for islam.

Kender ikke Al-Barrak

I februar udstedte han en fatwa, der skal give dødsstraf til de mennesker, der arbejder for at blande mænd og kvinder på arbejdspladser og uddannelsesinstitutioner. Men Hissa Hilal afviser, at hendes digter rettet mod den saudi-arabiske sheik, selv om hun er modstander af at slå nogen ihjel for det, man tror på.

-Jeg kender ikke Al-Barrak, og jeg ved ikke, om han er en ekstremist eller ej. Jeg talte om mine holdninger til fatwaer og deres voksende popularitet blandt ekstremister i den arabiske verden i almindelighed, siger Hissa Hilal til hjemmesiden A Big Message.

Ikke desto mindre betragter Hissa Hilal det som en nødvendighed for samfundet, at mænd og kvinder arbejder og studerer sammen.

Onsdag aften ruller finalen henover skærmen på den statsejede tv-kanal i Abu Dhabi. Hissa Hilal fik scoren 47 ud af 50 point i semifinalen og ordene "ærligt og kraftfuldt" med på vejene af dommerne.

FacebookTwitter